wo. 5 mei 2021

De kwartaalcijfers van Shurgard lagen volledig in lijn met de verwachtingen. De EPRA-winst kwam uit op 25,4 miljoen euro (0,29 euro per aandeel), tegenover 25,7 miljoen verwacht en de inkomsten uit vastgoed bedroegen 39,8 miljoen euro (verwacht: 39,8 miljoen euro). Met een schuldgraad van amper 17,3% blijft de balans ijzersterk en ook de bezettingsgraad steeg op jaarbasis. KBC Securities-analist Joachim Vansanten herhaalt het “Kopen”’-advies en 44 euro koersdoel.
Kwartaalresultaten Shurgard
Uit de kwartaalupdate van Shurgard blijkt dat de EPRA-winst steeg met 5,4% op jaarbasis tot 25,4 miljoen euro (+4,5% bij constante wisselkoersen), wat in lijn ligt met de verwachtingen. Dat komt neer op 0,29 euro per aandeel, exact waar KBC Securities op mikte.
De bedrijfsopbrengsten uit vastgoed bedroegen 71,2 miljoen euro (verwacht: 69,5 miljoen euro) en de inkomsten uit vastgoed kwamen uit op 39,8 miljoen euro (verwacht: 39,8 miljoen euro).
Operationele prestatie
- De inning van de huurgelden blijft perfect op schema zitten. De groep verzekerde zich in het eerste kwartaal van 98,6% van de uitstaande huurgelden en dat ligt in lijn met het historische gemiddelde.
- De bezettingsgraad van 89,1% staat tegenover een percentage van 89,4% eind 2020. Het aantal vertrekkende klanten ('move out' verhuizingen) op basis van dezelfde winkelomvang daalde met 5,1% op jaarbasis, maar die meevaller werd gecompenseerd door een daling met 4,6% op jaarbasis van het aantal nieuwe huurders ('move in'). De bezettingsgraad is gestegen in Frankrijk (+1,2 procentpunt op jaarbasis), Nederland (+2,4 procentpunt), Zweden (+0,7 procentpunt), België (+2,9 procentpunt) en Denemarken (+4,3 procentpunt).
- De gemiddelde huurprijs op basis van een vergelijkbaar winkelbestand steeg met 1,9% op kwartaalbasis tot 227,3 euro per vierkante meter, terwijl de omzet per beschikbare vierkante meter (RevPam) met 0,3% steeg op kwartaalbasis tot 231,2 euro per vierkante meter. Te noteren is huurgroei in Frankrijk (+0,5% op jaarbasis), Nederland (+5,9%), het VK (+ 2,3%), Duitsland (+ 1,9%) en België (+ 0,8%).
- De gemiddelde huurprijs per winkel steeg met 2,0% tot 228 euro per vierkante meter, terwijl de omzet per beschikbare vierkante meter er met 0,6% steeg tot 235,2 euro.
- In december werd in Nederland een volledig digitaal e-huurproces ingevoerd. Vandaag verloopt ongeveer 35% van de verhuizingen via dit kanaal. Hetzelfde proces werd in de loop van het eerste kwartaal uitgerold in Frankrijk, Zweden, het VK, België, Duitsland en Denemarken.
Ijzersterke balans
De balans van Shurgard blijft uitzonderlijk solide. De schuldgraad (loan-to-value, of LTV) bedraagt amper 17,3%, terwijl de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA (bedrijfskasstroom) uitkomt op 3,9x. De groep heeft een kaspositie van 118,4 miljoen euro en zit dus allerminst om cash verlegen.
Daarenboven is er nog een onbenutte doorlopende kredietfaciliteit die de groep indien gewenst 250 miljoen euro liquiditeit kan opleveren. De schuldgraad zelf, tenslotte, wordt actief beheerd: dat blijkt uit de aankomende vervaldag van een obligatie ter waarde van 100 miljoen, die zal worden geherfinancierd met de recent aangekondigde groene obligatie ter waarde van 300 miljoen euro (met een coupon van 1,24% en een vervaldag in 2031).
Verwachtingen voor 2021
De omzetgroei voor het hele boekjaar en voor alle panden van de groep werd opgetrokken tot aan de eerder gecommuniceerde bovengrens van 4 à 6% op jaarbasis.
KBC Securities over Shurgard
Analist Joachim Vansanten zag weinig tot geen verrassingen in de resultaten over het eerste kwartaal. De winst lag in lijn met de verwachtingen en de balans blijft ijzersterk, terwijl de bezettingsgraad stabiel bleef omdat de instroom en de uitstroom op jaarbasis daalden. De vraag blijft hoe de balans tussen instroom en uitstroom zich in de toekomst zal ontwikkelen. Onze analist blijft vertrouwen in Shurgards vermogen om de bezettingsgraad hoog te houden.
KBCS waardeert Shurgard op basis van het gemiddelde van vier verschillende waarderingsmodellen (Discounted Cash Flow, Economic Value Added, Residual Income en Dividend Discount Model). Dat levert een reële waarde van 43,5 euro per aandeel op, gebaseerd op een kostprijs van het eigen vermogen van 4,0% en een gemiddelde schuldkost van 3,6%. Het koersdoel werd daarom vastgeprikt op 44 euro per aandeel, wat een “Kopen”-advies wettigt (gelet op het opwaarts potentieel van 17,8%).
In dat waarderingsmodel gaat KBCS er van uit dat Shurgard de huidige ontwikkelingspijplijn zal kunnen opleveren, waardoor er vlot 110 miljoen euro zal worden geïnvesteerd. Daarnaast wordt gemikt op een extra investeringstotaal van 100 miljoen euro in zowel 2022 als 2023. Dankzij die aanhoudende groei zou de operationele marge moeten kunnen verbeteren van 57,3% in 2020 tot 59,2% in 2023. Verder gaat KBCS ervan uit dat de gemiddelde schuldgraad zal dalen van 3,0% tot 2,5% in 2023, terwijl het effectieve belastingtarief zal stijgen van 16% in de eerste helft van 2020 tot 20% in 2022.
