vr. 19 aug 2022

Shurgard zag de groei in de eerste jaarhelft versnellen en blijft daarmee mooi op het groeipad van vorig jaar. De bedrijfsopbrengsten dikten 9,1% aan op organische basis, wat een EPRA-winst (de winst uit de kernactiviteit van vastgoedverhuur) per aandeel van 0,72 euro opleverde. KBC Securities-analist Wim Lewi had op 0,74 euro gemikt. De omzetverwachtingen voor 2022 werden verhoogd van meer dan 7% naar 10 à 12%, onder meer dankzij een blijvend sterke Britse markt.
UK rules the waves
Een duik in het interim-rapport leert dat de groep in de voorbije zes maanden 161,4 miljoen omzet uit vastgoed puurde, een stijging met 12,1% ten opzichte van een jaar eerder en boven de 158,1 miljoen euro die was verwacht. De groei op vergelijkbare basis lag met 9,1% ook ver boven verwachting (7,5%).
Op landenniveau tekende Shurgard een bijzonder sterke vergelijkbare opslagverhuurgroei op met 13% in het VK. Op de andere markten als Nederland, Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk schommelde de groei tussen 7,5% en 10%. Enkel Zweden hinkte in de eerste jaarhelft achterop en moest genoegen nemen met 3,6% groei.
Het VK is dankzij de sterke prestatie nu goed voor 19,3% van de omzet en komt daarmee op de derde plaats na Frankrijk en Nederland. Met uitzondering van Zweden, waar sprake was van een daling met 0,1%, steeg de bezettingsgraad in alle regio's. Duitsland krijgt met een groei van 2,6% tot 90,8% een eervolle vermelding.
Shurgard kan nog bijkomende schuld aan
De schuldgraad bedraagt nog altijd maar 16,8%, maar Shurgard heeft geen plannen om de schuldratio agressief op te voeren en mikt op termijn op een cijfer van 25%. Analist Wim Lewi verwacht een stijging tot 20% tegen einde 2022. De onderneming beschikt over een niet-opgenomen doorlopende kredietfaciliteit van 250 miljoen euro. De volgende vervaldatum is pas in 2024.
KBC Securities over Shurgard
Met een stellaire 9,1% groei van de bedrijfsopbrengsten blijft Shurgard met zijn halfjaarcijfers op het groeipad waar het zich vorig jaar ook al op bevond, ziet analist Wim Lewi. De EPRA-winst per aandeel kwam iets onder de verwachting uit, maar het verschil is vooral te wijten aan hogere belastingen (+21,8% jaar op jaar).
Het bedrijf verhoogde de vooruitzichten van meer dan 7% naar 10 à 12% en dat is niet heel verrassend. De vorige prognose was voor analist Wim Lewi immers al zeer conservatief. De huidige demografische trends ondersteunen de groei van hun activiteiten en de uitrol van het e-rentalplatform wint aan tractie ten opzichte van kleinere concurrenten. De Britse markt bleef de sterkste schakel in de eerste helft met een indrukwekkende organische groei van 13%, dankzij 12% hogere gemiddelde huur per vierkante meter.
De totale winstgevendheid wordt voornamelijk aangevoerd door de hogere huurprijzen per vierkante meter omdat de bezettingsgraad hoog blijft. Als een natuurlijke consolidator in een onderbezette markt is Shurgards groeipotentieel enorm. Analist Wim Lewi is gecharmeerd door de schaalvoordelen, de toenemende inkomsten uit klanten en de voortgaande digitalisering van de activiteiten. Ondanks het groeipotentieel, denkt hij dat Shurgard een defensief aandeel is. Het risico van overaanbod op de markt is laag en COVID-19 lijkt weinig invloed te hebben gehad.
Beleggers verwerken momenteel de impact van de hogere rente op vastgoedaandelen. Hoewel Shurgard een groot deel van de huidige inflatie kan terugwinnen, weegt de geldstroom uit obligatieproxyaandelen momenteel op het sentiment. Analist Wim Lewi handhaaft het “Kopen”-advies en koersdoel van 58 euro. Het aandeel noteert momenteel tegen een koers van 52,7 (+1,7).
