vr. 18 nov 2022

Het Siemens-aandeel profiteerde gisteren met een winst van 6% volop van ijzersterke kwartaalcijfers en gaat vandaag op dat elan door. Het boekjaar werd zeer sterk afgesloten met beter dan verwachte resultaten op alle gebieden. CEO Roland Busch sprak terecht van een "uitstekende prestatie in een extreem uitdagend jaar". Alle vier bedrijfssegmenten noteerden een sterke groei in orderontvangst en omzet. De solide resultaten werden gedreven door de aanhoudende vraag naar het hardware- en softwareaanbod met een bijzonder hoge groei in Digital Industries en Smart Infrastructure. Beleggers werden getrakteerd op een dividendverhoging van 4 naar 4,25 euro, weet KBC Asset Management Jonas Theyssens.
Magna cum laude prestatie voor vrije kasstroom
De groep lijkt zich perfect door de complexe macro-economische omgeving te manoeuvreren en slaagt erin marktaandeel te winnen in verschillende sleutelmarkten. 2022 is opnieuw een jaar geweest waarin Siemens consequent de analistenverwachting inzake kasstromen heeft overtroffen en de werkkapitaalcyclus in een omgeving met aanbodbeperkingen veel beter heeft beheerd dan de meeste andere industriële bedrijven.
In het vierde kwartaal steeg de omzet met 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2022 steeg de omzet op vergelijkbare basis - exclusief wisselkoerseffecten en portefeuilleaanpassingen - met 8,2% tot 72 miljard euro. Het Duitse conglomeraat overtrof daarmee de doelstellingen die het zich aan het begin van het jaar had gesteld (6% à 8% groei). Ook de bestellingen stegen 17% op jaarbasis tot 89 miljard euro.
Dat komt tot uiting in een uitstekende book-to-bill ratio van 1,24 en brengt de orderportefeuille op een nieuw record van 102 miljard euro. Wellicht het meest indrukwekkende cijfer in het rapport was de vrije kasstroom van 3,5 miljard euro in het vierde kwartaal, terwijl beleggers slechts 2,78 miljard euro hadden verwacht.
Digital Industries onderscheidt zich
Alle industriële segmenten droegen bij aan de sterke resultaten van het vierde kwartaal.
- Digital Industries zag zijn omzet met 18% stijgen op jaarbasis, dankzij sterke groei in fabrieksautomatisering en motion control. De winst steeg van 825 miljoen euro naar 1,2 miljard euro dankzij prijsverhogingen en een gunstige productmix.
- Smart Infrastructure, dat oplossingen biedt om energiesystemen, gebouwen en industrieën met elkaar te verbinden, zag de omzet met 13% stijgen dankzij de opmerkelijk hoge vraag naar datacenters en digitale gebouwendiensten.
- Mobility, zeg maar de treindivisie, kende ook een dubbelcijferige omzetgroei, maar zag zijn orders in het vierde kwartaal wel dalen door grote orders in het vierde kwartaal van 2021.
- SiemensHealthineers, de gezondheidszorgdivisie, boekte een omzetgroei van 7% onder leiding van de imaging en de diagnostische activiteiten.
Vooruitzichten met veel vertrouwen
Het management is relatief optimistisch over 2023, maar vermeldt wel dat de vooruitzichten gebaseerd zijn op de veronderstelling dat de geopolitieke spanningen niet verder escaleren en de beperkingen van de toeleveringsketen verder afnemen. Het vertrouwen van Siemens wordt geschraagd door de recordhoge orderportefeuille (45 miljard euro aan orders zullen in 2023 worden omgezet in omzet) en een positieve nettoprijs-/kostendynamiek.
Het management verwacht een autonome omzetgroei tussen 6% en 9%, met een book-to-bill ratio van meer dan 1x. Voor Digital Industries verwacht Siemens een autonome groei van 10% tot 13% met een aangepaste Ebitda-marge tussen 19% en 22%. Smart Infrastructure verwacht een omzetgroei van 8% tot 11% met een marge tussen 13% en 14%. Mobility verwacht een autonome omzetgroei van 6% tot 9%, met een marge tussen 8% en 10%.
In totaal verwacht Siemens een winst per aandeel tussen 8,7 en 9,2 euro te behalen. Dit komt overeen met een stijging van bijna 20% ten opzichte van de winst per aandeel van 7,55 euro dit jaar.
KBC Asset Management over Siemens
Als in Duitsland gevestigd industrieel conglomeraat had Siemens veel kenmerken die beleggers dit jaar probeerden te vermijden, gezien de geopolitieke spanningen, de energiecrisis en een economischevertraging. Dus na een relatief zwak rapport de vorige keer, hingen er veel twijfels boven het bedrijf.
De markt onderschat volgens Jonas Theyssens voor de zoveelste keer de kwaliteiten van het vernieuwde Siemens-concern. Het bedrijf is lasergericht op seculaire trends zoals energie-efficiëntie, digitalisering en automatisering waardoor het kan rekenen op een aanhoudende vraag van klanten die de huidige uitdagingen willen aanpakken. Dankzij zijn leidende posities kan het moeiteloos hogere kosten doorberekenen en marktaandeel winnen. Geen impact zijn “Kopen”-advies en 140 euro koersdoel.
