vr. 8 mei 2020

Industrieel conglomeraat Siemens klopte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de verwachtingen. De bestellingen vielen terug van 16,46 miljard naar 15,15 miljard euro, maar lagen toch 6% hoger dan verwacht. In het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, daalde de nettowinst van 1,9 miljard tot 697 miljoen euro. Dat was inclusief een verlies van 0,3 miljard euro op beëindigde activiteiten. Het industrieel concern verwacht dat de impact van de coronacrisis op zijn activiteiten het zwaarst zal zijn in de komende weken. De onderneming laat zoals de meerderheid van de industriële bedrijven zijn financiële doelstellingen voor heel het jaar varen.
De lat lag niet hoog
Het feit dat Siemens de verwachtingen klopt, is irrelevant. De lat lag immers niet hoog omdat analisten de laatste weken stevig het mes hadden gezet in hun schattingen. De industriële bedrijven "helpen" immers de analisten in pre-calls met hun schattingen voor het komende kwartaal. KBC Asset Management had ook niet anders verwacht dan dat ze de financiële doelstellingen voor 2020 laten varen.
KBC Asset Management is vooral opgelucht dat de resultaten in de "Digital Industries", het kroonjuweel, positief verrassen. De operationele marge kwam met 16.9% mooi boven de analistenverwachting van 15% uit. De orderintake lag ook hoger dan bij concurrenten. De inspanningen om meer in te zetten op software lijken hun vruchten af te werpen. Aan de negatieve kant blijft de cashflowgeneratie onder de verwachtingen en vallen de marges in de smart infrastructure wat tegen. Ook het lage rendement (5% tegenover 14% vorig jaar) op het ingezet vermogen (ROCE) is een doorn in het oog.
Ontmanteling
De focus van Siemens ligt nu op automatisatie en digitalisering. De bevestiging dat het doorzet met de geplande afsplitsing van de gasturbinetak (voorzien voor eind september) en de aankondiging dat het de Flender-divisie, dat componenten maakt voor windturbines alsook voor andere industriële toepassingen, apart op de beurs zal zetten zal door beleggers gesmaakt worden.
Siemens is al lang bezig zijn conglomeraatstructuur aan het ontmantelen om een meer gestroomlijnde organisatie te krijgen. In 2003 bestond Siemens nog uit 13! divisies waarvan 7 die redelijk winstgevend waren.
Eind 2020 zal Siemens dan nog bestaan uit 2 kerndivisies (Digital Industries, smart infrastructure), 2 strategische holdings (Siemens Healthineers & Siemens Mobility) en een minderheidsbelang (<50%) in het nieuwe bedrijf dat in september 2020 apart op de beurs wordt gezet.
De mening van KBC Asset Management
De analist blijft sterk gecharmeerd door de pioniersrol in 'the internet of things ', oftwel 'Industrie 4.0'. KBC Asset Management gelooft dat de divisie 'digital factory' een unieke asset is. Aandelen van bedrijven die focussen op industriële automatisatie zoals Rockwell Automation noteren met een stevige premie op de sector. KBC Asset Management is overtuigd dat deze divisie door de markt onvoldoende naar waarde wordt geschat. Met de verdere ontmanteling van de groep kan de onderwaardering verder smelten en kan Siemens een waardering krijgen die meer in lijn is met zijn sectorgenoten. Siemens noteert immers met een korting op sectorgenoten en op zijn som-van-delen waardering. Al is deze na de rally van de jongste weken wat geslonken.
KBC Asset Management behoudt het koersdoel van 95 euro bij een ongewijzigd 'Kopen'-advies.