wo. 8 mei 2019
Siemens: Solide kwartaalresultaten en focus op afsplitsing energietak

Siemens rapporteerde tweede kwartaalresultaten maar de focus ligt vooral op de beslissing om ‘Gas and Power’ af te splitsen. Analist Alex Martens (KBC Asset Management) neemt het rapport onder de loep.
Resultaten
Siemens rapporteerde ook tweede kwartaalresultaten van zijn gebroken boekjaar. Het kon uitpakken met een mooi kwartaalrapport dat boven de verwachtingen uitkwam. Zowel bestellingen, omzet, als winst kwamen boven de verwachtingen uit. De operationele winst lag zo'n 9% boven de verwachtingen. De winst per aandeel lag meer dan 50% boven de verwachtingen, maar dat was te danken aan het terugnemen van belastingprovisies. Siemens behoudt zijn jaarprognoses.
Afsplitsing energietak
Siemens besliste in zijn Visie 2020+ dat de energiedivisie wordt verzelfstandigt en het bedrijf voor september volgend jaar een aparte beursnotering zal krijgen. Daarbij zullen de aandelen worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van Siemens. De divisie 'Gas and Power' heeft het al geruime tijd moeilijk door de crisis op de Europese elektriciteitsmarkt en de druk op fossiele brandstoffen. Siemens zal ook zijn belang van 59% in de windturbinefabrikant Siemens Gamesa inbrengen in de nieuwe entiteit. Het nieuwe bedrijf zal op zichzelf een industriële grootmacht blijven met een omzet van 27 miljard EUR, een orderboek van 70 miljard EUR en zo'n 88.000 werknemers.
KBC AM is opgetogen over de beslissing om 'Gas and Power' af te splitsen. De beslissing van vandaag is ongetwijfeld een grote stap in zijn geschiedenis, zeker omdat Siemens van plan is om een minderheidsaandeelhouder te worden van deze nieuwe groep. De CEO van Siemens is bezig het bedrijf om te vormen "van een vliegdekschip naar een vloot van kleinere schepen".
Ontmanteling conglomeraatstructuur
Siemens is al lang bezig zijn conglomeraatstructuur te ontmantelen om een meer gestroomlijnde organisatie te krijgen. In 2003 bestond Siemens nog uit 13! divisies waarvan 7 redelijk winstgevend waren. Osram werd afgesplitst en 6 andere lage margebusinesses (telecomequipment, Industrial Solution, VDO,...) werden verkocht. De Healthcaredivisie (was goed voor een kwart van de omzet) werd vorig jaar nog apart op de beurs gezet en Siemens probeerde ook zijn treindochter uit te huwelijken (dat werd geblokkeerd door Europese concurrentiewaakhond).
Conglomeraten hebben de neiging om veel managementlagen en bureaucratie te creëren. Conglomeraat staat voor log, gebrek aan focus en onderwaardering op de beurs. Met de verdere ontmanteling van de groep kan de onderwaardering verder smelten en kan Siemens een waardering krijgen in lijn met zijn sectorgenoten. Siemens noteert immers met een stevige korting op sectorgenoten en op zijn som-van-delen waardering.
Automatisering en digitalisering
De focus van Siemens ligt nu op automatisatie en digitalisering. KBC AM blijft sterk gecharmeerd door zijn pioniersrol in 'the internet of things ', oftewel 'Industrie 4.0'. Analisten geloven dat de divisie 'digital factory' een unieke asset is en denken dat de groei in de 'digital factory'-divisie positief zal verrassen. De ‘digital factory’ biedt een uitgebreid assortiment naadloos geïntegreerde hardware, software en op technologie gebaseerde diensten om productiebedrijven in de hele wereld te ondersteunen. Ze helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en efficiëntie van hun productieprocessen en het verminderen van de time-to-market van hun producten. Het uiteindelijke doel is een volledig digitale weergave van de gehele fysieke waardeketen. Siemens is op dit moment de enige die in de softwaresystemen de virtuele wereld van productontwikkeling vergaand integreert met de echte wereld van de maakindustrie. Hiermee kunnen nieuwe producten getest en geoptimaliseerd worden met de computer, terwijl de bijbehorende productieprocessen al gepland en geïmplementeerd kunnen worden. Hiervoor heeft Siemens een leger van 20.000 software-ingenieurs. Aandelen van bedrijven die focussen op industriële automatisatie zoals Rockwell Automation noteren met een stevige premie op de sector.
De visie van KBC Asset Management
Analist Alex Martens is er van overtuigd dat deze divisie door de markt onvoldoende naar waarde wordt geschat. KBC AM behoudt het “Kopen”-advies en het koersdoel van 139 EUR.