wo. 19 mei 2021
Signature Bank: heeft het aandeel nog opwaarts potentieel in petto?

Na een onstuitbare opmars sinds begin november 2020 (koers aandeel: +205%) en een stijging met 112% sinds KBC Asset Management de opvolging van het aandeel begin december startte, vertoont het aandeel Signature Bank een zijwaartse trend, sinds een piek op 15 maart. Na de steile klim is enige consolidatie niet zo verwonderlijk, maar de logische vraag is hoeveel opwaarts potentieel er nog rest en of het voor beleggers al dan niet tijd is om winst te nemen. KBC Asset Management-analist Joris Dehaes beantwoordt het dilemma in deze vraag-en-antwoordsessie.
Is de waardering van Signature Bank na de klim compleet?
Analist Joris Dehaes: "Als we kijken naar de verwachte consensuscijfers voor 2022, handelt Signature Bank tegen een koers/winstverhouding (PE, Price to Earnings) per aandeel van 16,4x en een koers/boekwaarde per aandeel (PBV, Price to Book Value) van 1,95x. De gemiddelde consensusverwachting PE en PBV van zo'n 45 Amerikaanse banken die KBC AM opvolgt, bedraagt momenteel resp. 14,0x en 1,36x.
Signature Bank wordt dus verhandeld tegen een premie die echter helemaal niet buitensporig is als je kijkt naar het grote verschil in groeiprofiel. Interessant is dat de gemiddelde PE en PBV van drie banken (SVB Financial, First Republic, Western Alliance) binnen de groep met een vergelijkbare groei als Signature Bank resp. 19,5x en 2,43x bedragen. Hoewel elk van de banken zijn eigen unieke profiel heeft, denken wij dat de multiple van Signature Bank een deel van de waarderingskloof met deze drie banken kan dichten.
Tot slot bereikte Signature Bank zelf begin 2014 een historische piek PE (forward annual) van 20,4x en een piek PBV van 2,56x. Op dat moment groeide de bank zeer snel in multifamiliaal commercieel vastgoed (appartementencomplexen) in New York, een activiteit met een laag risico maar een laag rendement, terwijl het nu een gediversifieerde bank is."
Is de groei duurzaam?
Analist Joris Dehaes: "De afgelopen kwartalen was de groei van de leningen voor de Amerikaanse banken zeer traag, als gevolg van de genereuze overheidsmaatregelen en de overvloed aan liquiditeit op de markt. De kredietportefeuille van Signature Bank daarentegen is de voorbije 12 maanden met 18% gegroeid, omdat de bank de afgelopen kwartalen nieuwe, zeer ervaren verkoopteams in dienst heeft genomen, zowel in nieuwe geografische gebieden (Westkust) als in nieuwe niches.
Twee nieuwe niches die vorige maand werden aangekondigd, zijn "mortgage warehouse lending" (financiering aan hypotheekverstrekkers die de hypotheek op de secundaire markt verkopen) en "SBA origination business" (gedeeltelijk door de overheid gegarandeerde leningen aan kleine bedrijven). Andere banken verwachten dat de groei van de kredietverlening in de tweede jaarhelft zal aantrekken, wat betekent dat de groei van de kredietverlening en de inkomsten bij Signature Bank mogelijk zelfs sneller zullen stijgen dan momenteel wordt verwacht (17% inkomstengroei per jaar in de komende drie jaar)."
Profiteert Signature Bank van de hogere rente?
Analist Joris Dehaes: "Zoals bij alle Amerikaanse banken is de groei van de deposito's bij Signature Bank het afgelopen jaar veel sneller geweest dan de groei van de leningen, gezien de liquiditeit op de markt. De groei van de deposito's bedroeg een kolossale 75% op jaarbasis. De deposito's die niet worden gebruikt om leningen te verstrekken, worden belegd in effecten (vooral obligaties) en hogere rentetarieven betekenen uiteraard hogere interestinkomsten op die effecten. Het rendement op nieuwe leningen zal ook geleidelijk hoger worden als de rente stijgt. Dit is een langzaam, maar positief proces.
De échte stijging van de netto-interestinkomsten zou komen van een renteverhoging door de Fed, die niet in het komende jaar wordt verwacht, maar niettemin dichterbij komt. Het belangrijkste is dat Signature Bank in vergelijking met andere groeiaandelen in andere sectoren (waarvan de waarderingen profiteren van ultralage rentetarieven) een duidelijke winnaar is van hogere rentetarieven."
Speel je met Signature Bank in op cryptomunten?
Analist Joris Dehaes: "Signature Bank heeft zijn eigen stablecoin gecreëerd, Signet, die door steeds meer van zijn institutionele klanten wordt gebruikt. De depositogroei is hier aanzienlijk geweest, waardoor de bank een "first mover advantage" heeft, aangezien het bijna de enige bank is die dit aan klanten kan aanbieden. Sommige beleggers zijn wellicht in het aandeel gestapt om blootstelling aan het snelgroeiende crypto-ecosysteem aan hun portefeuille toe te voegen. Als gevolg daarvan kunnen twijfels over de groeivooruitzichten voor deze sector mogelijk wegen op de prestaties van het aandeel.
Toch blijven het solide groeimomentum in de kernactiviteiten van Signature Bank, zijn rentegevoeligheid en het vermogen om toptalent aan te trekken voor de bank een concurrentievoordeel dat bij de huidige waardering onderschat wordt. Wij beschouwen het cryptoverhaal als een extra invalshoek voor de investment case, met het potentieel om de groei en het winstprofiel van de bank te versnellen. Signet wordt gebruikt als een betalings- en depositodienst en hoewel het gebruik ervan enige correlatie kan hebben met het succes van andere cryptovaluta, kan het niet worden vergeleken met enkele illustere volatiele munten zoals Bitcoin of Dogecoin."
Is Signature Bank nog steeds het favoriete aandeel van KBC AM binnen de banksector?
Analist Joris Dehaes: "Ja, Signature is nog steeds het favoriete bankaandeel in ons wereldwijde aandelenuniversum (KBC Asset Management volgt aandelen wereldwijd op, met uitzondering van Benelux-aandelen die door KBC Securities worden opgevolgd, nvdr.). Wij denken dat het aandeel in de komende maanden nog zal stijgen. De prestaties zullen volatieler zijn, maar de groeimotoren van de bank draaien op volle toeren en een verdere meervoudige expansie is mogelijk.
Wij verhogen onze groei- en renteverwachtingen licht en trekken het koersdoel op van 290 naar 300 dollar., bij een ongewijzigde "Kopen"-aanbeveling. We blijven ook positief over de banksector als geheel (zeker in vergelijking met andere sectoren), omdat de winsten van banken opwaarts worden herzien, de kapitaaluitkering versnelt en de vrees voor inflatie en rente beleggers naar banken drijft.
Beleggen in bankaandelen: waardering en favorieten
Na enkele rake klappen bij de uitbraak van de coronacrisis is er voor de bankaandelen stilaan beterschap in zicht. Met dank aan het uitzicht op economisch herstel, een licht stijgende langetermijnrente en de hoop dat de coronapandemie minder kredietverliezen zal veroorzaken dan gevreesd.
Ontdek in onderstaand dossier welke impact de coronacrisis had op de banken, wat de evolutie van de rente voor banken betekent, of Europese bankaandelen volgens KBC AM even interessant zijn als Amerikaanse en hoe het met de waardering van bankaandelen is gesteld.