wo. 19 okt 2022

Signature Bank publiceerde geen overweldigende cijfers over het voorbije kwartaal. De winst per aandeel lag onder de verwachtingen, maar er kwam wél geruststelling over de uitstroom van deposito’s. Bovendien sloeg het management een behoorlijk optimistische toon aan op de conference call. Per saldo is dat voldoende reden voor KBC Asset Management-analist Joris Dehaes om de “Kopen”-aanbeveling te herhalen.
Mixed bag
De winst per aandeel lag zo’n 5% onder de analistenschatting, als er geen rekening wordt gehouden met een eenmalig lager belastingtarief als gevolg van hogere belastingkredieten voor duurzame financiering.
De netto-intrestinkomsten stegen met 4% op kwartaalbasis en dat was 3% minder dan verwacht: de nettorentemarge steeg minder dan verwacht en de kredietgroei vertraagde licht. Maar de netto-intrestinkomsten stegen met 40% op jaarbasis en de nettorentemarge steeg van 1,88% naar 2,38%.
De provisie-inkomsten waren beter dan verwacht, maar daar stonden kosten tegenover die iets boven de ramingen lagen, terwijl de voorzieningen voor verliezen op leningen min of meer in lijn waren en de kredietkwaliteit onberispelijk bleef.
Aandachtspunt: deposito’s
Sinds de Fed haar snelle tempo van renteverhogingen inzette en Signature 5 miljard dollar aan deposito’s zag wegstromen in het tweede kwartaal gaat de discussie over het aandeel Signature Bank over de verdere uitstroom van deposito's en hogere financieringskosten. Laten we hier eens naar kijken.
De hogere korte termijn rente verhoogde de rente op de portefeuille bedrijfsleningen van Signature Bank (50% van de leningen) met variabele rente. In een normale rentecyclus stijgt de rente op cliëntendeposito's slechts zeer geleidelijk, aangezien banken de hogere tarieven met een aanzienlijke vertraging doorrekenen. Daardoor kan de nettorentemarge aanzienlijk stijgen en volgen de nettorentebaten.
Dat is eigenlijk ook wat we in de laatste paar kwartalen zagen en blijkt uit de bovengenoemde jaargroei, meent Joris Dehaes. Door de snelheid van de renteverhogingen en het sterk inflatoire klimaat zijn klanten zich echter veel meer bewust van de tarieven op hun deposito's, waardoor banken een veel hogere rente op deze deposito's zijn gaan bieden om ze te behouden.
In theorie gaat het voorlopig slechts om een kleine tegenwind, aangezien de meeste banken, waaronder Signature Bank, de deposito's tijdens de COVID-19-crisis massaal zagen toenemen en zij nog steeds voldoende overtollige financiering hebben. Voor een snelgroeiende bank als Signature is dat echter problematischer omdat ze financiering nodig heeft voor de kredietgroei en dus nieuwe deposito's wilt aantrekken tegen een hogere prijs.
Bovendien is het unieke digitale blockchainplatform Signet van Signature Bank veranderd van een concurrentievoordeel in de afgelopen twee jaar (het aantrekken van tonnen goedkope deposito's) in een nadeel in de huidige omgeving met hogere rente, omdat digitale klanten in plaats daarvan ook op zoek gaan naar producten met een hoger rendement.
Het negatieve scenario voor Signature Bank zou dus zijn dat de deposito's verder dalen wat zou leiden tot een grote vertraging van de kredietverlening en/of dat de kosten van depositofinanciering zouden exploderen waardoor Signature Bank negatief zou worden blootgesteld aan stijgende tarieven.
Minder slecht als gedacht
De cijfers voor het derde kwartaal waren weliswaar teleurstellend in vergelijking met de analistenverwachtingen, maar niet zo slecht als veel sceptici dachten. De uitstroom van deposito's bedroeg slechts 1,3 miljard dollar of 1% en leek zich in de loop van het kwartaal te stabiliseren, aangezien dit bedrag lager is dan de update halverwege het kwartaal, vindt Joris Dehaes. Deposito's in verband met het digitale platform daalden nog steeds met 3 miljard dollar, maar verbeterden ook doorheen het derde kwartaal.
Bovendien klonk het management tijdens de conference call behoorlijk optimistisch dat initiatieven voor depositogroei in hun vele bedrijfssegmenten hun vruchten zouden moeten afwerpen, terwijl ook een bodem in de uitstroom van digitale deposito's mogelijk nabij is.
Cruciaal is dat het management ook geloofde dat de nettorentemarge het komende jaar of langer zou kunnen verbeteren omdat hun vaste kredietportefeuille ook hoger zou gaan prijzen, wat de groei van de financieringskosten zou overtreffen.
Ten derde waren ze ook optimistisch over de langetermijnvooruitzichten omdat ze veel potentieel zien in veel van hun bedrijfssegmenten, terwijl ze ook geloven dat het digitale platform in de toekomst weer een groeimotor zal worden.
KBC Asset Management over Signature Bank
Al met al was het kwartaal zeker niet geweldig en zal het leiden tot een verlaging van de winstverwachtingen, verwacht Joris Dehaes. Echter, nu het aandeel in 2022 al zoveel daalde en het management optimistisch is over de vooruitzichten op korte en lange termijn, zou dit een keerpunt kunnen zijn.
Toch blijft de weg voorwaarts woelig in de huidige macro-economische omgeving en moet het management de komende kwartalen resultaten boeken. Hoewel Joris Dehaes op korte termijn voorzichtig blijft, is hij overtuigd van het unieke groeiverhaal van Signature Bank op langere termijn. Daarom handhaaft hij de “Kopen”-aanbeveling, maar verlaagt wel het koersdoel van 280 naar 235 dollar.
