vr. 22 okt 2021

Hoewel Covid-19 de activiteiten van Sika in alle regio's blijft beïnvloeden, rapporteerde het Zwitserse bedrijf in de eerste 9 maanden van 2021 opnieuw recordresultaten. De omzet steeg met 18,2% (in lokale valuta) tot 6.862,7 miljoen Zwitserse frank (CHF), wat 9,0% groei in het derde kwartaal impliceert (opgesplitst in 7,3% organische groei en 1,6% door fusies en overnames). Analisten hadden 9,3% groei verwacht. KBC Asset Management herhaalt de "Kopen"-aanbeveling voor het aandeel.
Resultaten Sika
- De operationele winstmarge steeg aanzienlijk tot 15,4% (vorig jaar: 13,7%) en het bedrijfsresultaat (EBIT) bereikte een nieuw record van CHF 1.054,0 miljoen (vorig jaar: CHF 797,1 miljoen), goed voor een stijging van 32,2%.
- De winst lag echter nog steeds onder de consensusverwachting van Bloomberg. Dat was vooral te wijten aan de hogere inputkosten, waardoor de brutomarge met 340 basispunten op jaarbasis daalde tot 51,2%. Naast dure materialen had Sika ook te lijden onder de almaar stijgende energieprijzen die de marges sterk beïnvloedden. Het nettoresultaat van 270 miljoen CHF voor het kwartaal lag dan ook 5% lager dan vorig jaar.
Lagere marges
De sterke stijging van de grondstofkosten heeft bij Sika geleid tot een lagere brutomarge in de eerste negen maanden (vorig jaar: 54,6%). Het bedrijf realiseerde schaalvoordelen dankzij een hoger volume, een stijging van de prijzen en gerichte efficiëntieverbeteringen in de productieworkflows. Naast de schaalvoordelen werd de EBIT positief beïnvloed door productiviteitsbevorderende maatregelen en synergieën in verband met de overnames. De nettowinst steeg tot 765,1 miljoen CHF tegenover 561,5 miljoen CHF vorig jaar.
Tot nu toe heeft Sika al zeven overnames gerealiseerd, wat volgens KBC Asset Management-analist Jakub Blaha het groeiperspectief op lange termijn ondersteunt.
De coronapandemie blijft een sterke impact hebben op de bedrijfsprestaties in alle regio’s en nieuwe lockdowns in delen van Azië hebben een invloed op de wereldwijde bevoorradingsketens. Dankzij de sterke marktpositie en innovatieve producten kon Sika zijn marktaandeel in alle regio's toch vergroten.
Vooruitzichten Sika 2021
Sika bevestigde de richtlijnvoor 13 à 17% groei in lokale valuta en onevenredige EBIT-groei (15%+ marge). Dat impliceert een EBIT-bandbreedte van zo’n 290-355 miljoen CHF voor het vierde kwartaal van 2021, uitgaande van een EBIT-marge van 15,1 à 15,3% voor het volledige boekjaar 2021.
KBC Asset Management over Sika
Hoewel de resultaten voor het derde kwartaal lichtjes onder de consensusverwachtingen liggen en de vooruitzichten ongewijzigd bleven, verwacht KBC Asset Management een neutrale kortetermijnvisie op de reactie van de aandelenkoers. Op lange termijn is er echter niets gewijzigd aan de investment case en blijft Sika één van de favoriete aandelen van KBC Asset Management in de sector. De “Kopen”-aanbeveling wordt herhaald, net als het koersdoel van 370 CHF.