di. 4 okt 2022

Sika verhoogde haar omzetvooruitzichten voor het hele jaar en voorspelt een omzetstijging in lokale valuta van meer dan 15% in 2022. De Zwitserse producent van bouwchemicaliën had eerder gemikt op een omzetstijging in lokale valuta van ruim meer dan 10%, waarmee de omzet voor het eerst boven de 10 miljard Zwitserse frank zou uitkomen. Het bedrijf lanceerde trouwens formeel een verkoopprocedure voor een deel van de voormalige BASF-activiteiten die het vorig jaar had overgenomen, weet KBC Asset Management-analist Jakub Blaha.
Wat doet Sika?
Sika is een Zwitserse producent van geavanceerde chemicaliën die gebruikt worden in enerzijds bouwmaterialen (80% van de omzet) en anderzijds industrie/auto’s (20%). Deze geavanceerde chemicaliën zorgen voor oplossingen waar de eisen heel hoog liggen op het vlak van verlijming, afdichting, demping, versteviging en bescherming. De producten van Sika worden onder meer gebruikt om beton te versterken en waterdicht te maken.
Verhoging omzetverwachting
Sika verhoogde haar omzetverwachtingen voor het hele jaar. Voor het boekjaar 2022 verwacht Sika een omzetstijging in lokale valuta van meer dan 15%, met een meer dan evenredige stijging van de bedrijfswinst. Het bedrijf ging eerder uit van een groei van “meer dan 10%”. Het bedrijf zei dat zowel de opkomende markten als Noord-Amerika het goed doen, met een sterke vraag in de bouw- en automobielsector, waar zijn chemicaliën worden gebruikt als kleefstoffen.
MBCC
Sika zet een deel van de MBCC-activiteiten, die vorig jaar ongeveer 850 miljoen frank omzet opleverden, in de etalage om in sommige landen wettelijke goedkeuring te krijgen voor de totale overname. Sika kocht MBCC, de afdeling bouwchemicaliën van BASF, in november vorig jaar voor 6 miljard dollar.
CEO Thomas Hasler benadrukt de strategische aantrekkelijkheid van de MBCC-overname. De autoriteiten in de meeste landen, waaronder Japan, China, Brazilië, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië, Turkije en Thailand, hebben al hun onvoorwaardelijke goedkeuring gegeven. De overname is aanzienlijk waardeverhogend en Sika bevestigt jaarlijkse synergieën van 160-180 miljoen Zwitserse frank. MBCC had in 2021 een omzet van 2,8 miljard frank, waarvan ongeveer 45% in hulpstoffen.
De weg naar “Net Zero”
Het managementteam van Sika schetst tijdens de Capital Markets Day van vandaag de strategie die het bedrijf in staat stelt om een hoog groeiniveau te handhaven en tegelijkertijd haar doelstellingen voor “Net Zero” in 2050 te bereiken. Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een belangrijke factor in de bedrijfsstrategie van Sika. Sika is van plan baanbrekende oplossingen te gebruiken die zijn klanten in staat stellen hun CO2-uitstoot te verminderen. Als toonaangevende innovator kunnen ze een sleutelrol spelen bij het bereiken van de nettonuldoelstellingen in de markten, wat Sika zeer goed positioneert voor verdere groei en voor de toekomst.
KBC Asset Management over Sika
Het management wil tot en met 2023 een jaarlijkse omzetgroei van 6 à 8%, een operationele winstmarge van 15 à 18% en een winstgevendheid (ROCE) van 25% halen, weet Jakub Blaha. De lat ligt hoog want in de periode 2017-2019 behaalde Sika een ROCE van gemiddeld 16%. Sika heeft ‘pricing power’ en heeft de ambitie om de brutomarges jaar-op-jaar stabiel te houden. Maar de stijgende inflatie kan hier roet in het eten gooien.
Het management wil tegen 2022 dat de EBIT-marges boven de 15% uitkomen, ondanks de hoge inflatie en de vertraging waarmee Sika te maken heeft. Verwacht wordt dat de brutomarges zullen krimpen, maar dat zal gecompenseerd worden door een kostenverlaging.
Sika heeft tal van mogelijkheden om de vooropgestelde hoge groei te bewerkstelligen:
- Sika is actief in een markt met vele mogelijkheden tot overnames
- Het kan op eigen kracht groeien, want vooral in opkomende landen is er nog veel onontgonnen terrein.
- Er wordt jaarlijks 3% van de omzet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Tegen 2023 moet 25% van de omzet afkomstig zijn van nieuwe producten, waar klanten meer voor betalen.
- COVID-19 zorgt voor meer stimulusmaatregelen wat voor een groot stuk naar grote infrastructuurwerken (30% van de omzet van Sika) vloeit.
- In het kader van de EU Green Deal wil Europa dat woningen veel sneller gerenoveerd worden.
- Ongeveer 70% van het productgamma heeft een positieve impact op de duurzaamheid (scope 3 emissions) van de eindklant.
Jakub Blaha blijft positief over Sika. Het is een goed geleid bedrijf en is gegeerd bij zijn klanten. Daarom hanteert KBC AM een “Kopen”-aanbeveling en een koersdoel van 299 Zwitserse frank.
