ma. 7 sep 2020

Sioen (+0,5%) kende tot dusver allerminst een goed 2020, maar de rentabiliteit blijft al bij al wél redelijk op niveau. Dat is te verklaren door een daling van de prijzen van polymeren (die als grondstof gebruikt worden), omdat de wereldwijde vraag naar energie en olie ineenstortte. Daarnaast werd het cijfer ook positief beïnvloed door kostenbesparingen, maar dat voorkomt niet dat de werkomstandigheden ook in de tweede jaarhelft lastig blijven. KBC Securities-analist Guy Sips trekt het koersdoel vandaag alvast op.
Halfjaarcijfers
De halfjaaromzet van Sioen daalde met 5,4% op jaarbasis tot 250,5 miljoen euro, terwijl KBCS mikte op 256 miljoen euro. Op organische basis (dat wil zeggen zonder de recente overnames van Dickson Saint Clair op 1 januari 2020 en Techma Coatings in mei 2019) werd in de eerste helft van 2020 echter een omzetdaling van 12,2% opgetekend.
- Voor de divisie Coating rapporteert Sioen een omzetdaling met 0,7% op jaarbasis tot 167,2 miljoen euro (verwacht: 169 miljoen euro). Zonder overnames mee te rekenen viel het cijfer met 11,4% op jaarbasis terug.
- In de divisie Apparel (technische beschermingskledij) daalde de omzet met 15,6% op jaarbasis tot 63,0 miljoen euro (verwacht: 68,7 miljoen euro). De daling wordt verklaard door een uitstekende eerste helft van 2019, waarin Sioen een grote opdracht voor de brandweer in de wacht sleepte.
- In het segment Chemie (verwerking van basisgrondstoffen tot hoogwaardige technische halffabrikaten) daalde de omzet met 6,5% op jaarbasis tot 20,3 miljoen euro (verwacht: 18,2 miljoen euro). Het lagere productievolume was zichtbaar in alle industrieën en landen (behangpapier, vloerbekleding, automobielindustrie,...).
Geholpen door de lagere olieprijs steeg de brutomarge van 48,23% in de eerste helft van 2019 naar 50,84%. De bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg van 31,4 naar 35,1 miljoen euro en de bedrijfswinst (EBIT) steeg van 19,4 naar 21,6 miljoen euro. Zonder een uitzonderlijke opbrengst op de verkoop van terreinen en gebouwen in Indonesië mee te rekenen, daalden beide cijfers met respectievelijk 0,5% en 8,3%.
Het financieel resultaat bleef zowat stabiel op -0,8 miljoen euro, beïnvloed door de evolutie van de marktwaarde van de renteswaps. Idem voor de belastingen, die in de eerste jaarhelft 4,9 miljoen euro bedroegen (tegenover 6,0 miljoen euro een jaar eerder). De nettowinst kwam uiteindelijk uit op 15,9 miljoen euro, wat zo maar eventjes vlot 22,3% hoger ligt dan een jaar eerder.
De visie van KBC Securities
In de coatingdivisie kwamen een aantal sectoren volledig tot stilstand, omdat vrijetijdsactiviteiten voor een hele tijd verboden werden. Dat veroorzaakte een vertraging in verwante markten zoals kamperen en zeilen. Andere sectoren hadden enige tijd nodig om hun productie- en verkoopkanalen op een coronaveilige manier te reorganiseren en sommige landen (Frankrijk, Spanje, Italië, ...) stelden lockdowns in.
Daartegenover staat dat andere industrieën hun productievolumes handhaafden en zelfs verhoogden om aan de vraag te voldoen. Warm en koud, dus: een typisch Belgisch voorjaar. In combinatie met een Europese lockdown vertraagden de meeste eindmarkten en industrieën met uitzondering van die waar de producten van Sioen gebruikt worden door medisch en paramedisch personeel.
Analist Guy Sips handhaaft zijn “Houden’-advies, maar trekt het koersdoel wel op van 19 naar 20,5 euro.
Sioen verwacht dat de marktdynamiek in de tweede jaarhelft uitdagend zal blijven en blijft daarom focussen op een strikte kostenbeheersing. Daarmee werden in de eerste jaarhelft al aanzienlijke (eenmalige) besparingen mee gerealiseerd, vooral op het domein van beurzen, reizen, ... Sioen benadrukte dat het werken in deze meer volatiele omgeving een wendbare organisatie vereist die snel schaalbaar is en in lijn met de snelle veranderingen in de marktvraag. KBC Securities denkt dat Sioen aan deze criteria voldoet.