do. 20 okt 2022

De palmolieproductie van de Belgische plantagegroep Sipef steeg vorig kwartaal met 11,7% tot 111 700 ton, wat de doelstelling van een productiegroei met 4% in 2022 binnen bereik brengt. Met al 88% van de productie verkocht aan gemiddeld 1.035 dollar per ton, blijft de vooropgestelde netto recurrente winst van meer dan 100 miljoen euro op de tabellen staan, schat KBC Securities-analist Michiel Declercq.
Naar balans zonder schulden
De gestegen palmolieproductie in het derde kwartaal van 22 ligt 3,7% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De teller staat voor 2022 nu op 302.300 ton palmolie. Daarmee lijkt de doelstelling voor 2022, een groei met 4%, te worden gehaald. De rubberproductie daalde in het vierde kwartaal met 18,9% tot 6.000 ton, zowat 29,5% minder op jaarbasis, terwijl de bananenvolumes met 4,7% stegen in het derde kwartaal. Dat brengt het niveau tot dusver in 2022 zo’n 0,9% hoger dan een jaar eerder.
Tot dusver werd 88% van de gebudgetteerde palmolieproductie verkocht aan een gemiddelde prijs van 1.035 dollar per ton. In 2021 stond de teller nu nog op 88%, aan gemiddeld 778 dollar per ton. De verkoop dit jaar omvat 77% van de verwachte Indonesische productie aan zo’n 848 dollar per ton en 100% van de verwachte Papoea Nieuw Guinea-productie aan 1 234 dollar per ton.
De groep evolueert door deze resultaten richting positieve netto financiële schuldpositie, wat beter is dan de eerder doelstelling van een schuldpositie van nul.
Sipefs vooruitzichten
Sipef herbevestigt zijn productieprognose (+4%), waaruit het nog steeds denkt om een recurrente nettowinst te halen van 100 miljoen dollar. Hoewel de palmolieprijzen zijn teruggevallen van een piek van meer dan 1500 dollar per ton door de grote voorraden in Indonesië, de voedselinflatie die de vraag schaadt, recessievrees en een sterke dollar, blijven de palmolieprijzen wel nog hoog op ongeveer 1000 dollar per ton.
Dat is het cijfer waar Michiel Declercq oorspronkelijk al rekening mee hield voor de rest van 2022, terwijl die prijs de komende jaren zal dalen tot ongeveer 900 dollar per ton, verwacht hij. Die cijfers liggen in lijn met de boodschap van Sipefs management: de palmolieprijzen moeten tot in 2023 rond een zeer degelijk niveau kunnen blijven schommelen.
KBC Securities over Sipef
Aangezien de productiecijfers en de gemiddelde verkoopprijzen in lijn liggen met het Michiel Declercqs waarderingsmodel, blijft hij vertrouwen in zijn korte- en langetermijnschattingen. Die impliceren een recurrent nettoresultaat van 110 miljoen euro in 2022 (een record voor Sipef), wat meer is dan de officiële doelstelling. De inhaalbeweging van de verkochte palmvolumes tegen hogere prijzen is wat dat betreft geruststellend.
Wel stelt Michiel Declercq het koersdoel neerwaarts bij: van 76 naar 66 euro per aandeel. Dat heeft alles te maken met lagere waarderingsniveaus van beursgenoteerde sectorgenoten en een hogere gemiddelde kapitaalskost. Dat laatste volgt natuurlijk op een hogere risicovrije rentevoet, wat in lijn ligt met de wereldwijde rentebewegingen.
Het “Kopen”-advies blijft wel behouden, gelet op de nog steeds zeer aantrekkelijke palmolieprijzen en de solide financiële positie. Ook verwacht de groep cash positief te worden in de nabije toekomst, wat extra mogelijkheden biedt voor aandeelhouders. Bovendien behoren de plantages van Sipef tot de beste in de sector in termen van extractiesnelheid en leeftijd van de beplante hectaren.
Het Sipef-aandeel noteert momenteel aan een koers van 58,50 euro (+4,6%).
