do. 18 aug 2022

De grondstofprijzen gingen de voorbije maanden door het dak en dan zit palmolieproducent Sipef vanzelfsprekend op de eerste rij om daar de vruchten van te plukken. Dat blijkt alvast uit het halfjaarrapport dat zonder meer solide resultaten liet zien. De brutowinst van 129,1 miljoen dollar kwam iets boven de verwachtingen van KBC Securities-analist Michiel Declercq uit en de groep stelde ook de vooruitzichten bij.
Productie herpakt zich
De palmolieproductie groeide over het tweede kwartaal met 5,4% tegenover dezelfde periode een jaar eerder en absorbeerde bijna volledig de productiedaling van de eerste drie maanden van dit jaar (-7,0%). De palmolieproductie van het eerste semester was per saldo nog slechts 0,5% lager dan die van het eerste halfjaar 2021. Voor de volledigheid geven we nog mee dat de rubberproductie daalde met 35,7% en de bananenproductie daalde met 5,3%.
Palmolieprijzen (even) door het dak
Op een stabiele palmolieproductie verdiende Sipef wel een pak meer. Bij het begin van het tweede kwartaal stond de palmolieprijs op een nooit gezien hoog niveau, als gevolg van de fundamentele krapte in de hele plantaardige oliemarkt. De oorlog in Oekraïne blokkeerde de meeste landbouwproducten van de ‘Europese broodmand’ voor de rest van de wereld, wat leidde tot recordprijzen in de hele agro-wereld. Tussen het einde van het tweede kwartaal van vorig jaar en dit jaar steeg de prijs voor palmolie van 1.116 dollar/ton naar 1.617 dollar/ton. En dat laat zich duidelijk voelen in de resultaten van Sipef.

Fors hogere marge
De omzet van de groep steeg in de eerste helft van 2022 met 37% tot 249,8 miljoen dollar. Daarmee doet de groep het iets minder dan de 253,4 miljoen euro die analist Michiel Declercq verwachtte. De brutowinst verdubbelde bijna (+88% op jaarbasis) tot 129,1 miljoen dollar, wat neerkomt op een marge van 51,7%. In de eerste helft van 2021 was dat nog 37,6%. De recurrente bedrijfswinst verdubbelde ruimschoots tot 104,6 miljoen dollar, iets onder de verwachting.
Hogere prijzen vastgeklikt
De palmolieprijzen zijn ondertussen weer fors teruggevallen en bevinden zich terug op de niveaus van de zomer van vorig jaar. Sipef verzekerde zich echter van de hogere prijzen door reeds 65% van de gebudgetteerde palmolieproductie verkocht te hebben aan een gemiddelde prijs van 1.097 dollar/ton. Dat is gebaseerd op de volledige verkoop van de gebudgetteerde Papoea-Nieuw-Guinea-productie aan een gemiddelde prijs van 1.251 dollar/ton en 46% van haar gebudgetteerde Indonesische productie aan een gemiddelde prijs van 919 dollar/ton.
Afbouw van schuld
Een blik op de balans leert dat de groep er over de eerste zes maanden van het jaar in is geslaagd om, dankzij een positieve kasstroom, de netto financiële schuld met 33,9 miljoen dollar af te bouwen tot nog slechts 15,1 miljoen dollar.
Sipefs vooruitzichten
Uitgaande van aanhoudend gunstige marktprijzen voor palmolie en bij afwezigheid van ongunstige wijzigingen in de Indonesische exporttaks/heffing, verwacht Sipef dat haar jaarlijks recurrent resultaat de 100 miljoen dollar zal overschrijden. Bij de cijfers over het eerste kwartaal was enkel sprake van een recurrent jaarresultaat dat hoger is dan dat van 2021 toen op 82,8 miljoen dollar werd afgeklopt.
KBC Securities over Sipef
Sipef publiceerde een solide reeks resultaten met een brutowinst die boven de verwachtingen uitkwam, vindt analist Michiel Declercq. Dat werd echter enigszins tenietgedaan door hogere algemene kosten, financiële kosten en belastingen.
Het meer concrete vooruitzicht van ten minste 100 miljoen dollar recurrente nettowinst is eveneens in lijn met de raming van 105 miljoen dollar door analist Michiel Declercq. Die raming is gebaseerd op een gemiddelde CPO-prijs (prijs van crude palm oil) van 1000 dollar/ton voor de rest van het jaar. Indien de CPO-prijzen (crude palm oil) boven dat niveau blijven (momenteel 1085 dollar/ton), is er volgens analist Michiel Declercq ruimte om zijn ramingen verder opwaarts bij te stellen.
Veel zal echter afhangen van veranderingen in de Indonesische exportbelasting/heffing. Hoewel de export momenteel tot begin september is vrijgesteld van exportheffingen, blijft de DMO (Domestic Market Obligation) van kracht: de export blijft onder het optimale niveau. De enorme voorraden, de macro-economische tegenwind en de hervatting van de handel vanuit Oekraïne zijn ook enkele van de redenen waarom de CPO-prijzen ten opzichte van hun piek met bijna 50% zijn gedaald. Analist Michiel Declercq denkt echter dat de prijzen zich zullen stabiliseren zodra de Indonesische voorraden normaliseren.
Gezien de frequente wijzigingen in de regelgeving blijft hij voorlopig voorzichtig en laat hij zijn ramingen ongewijzigd. Het advies blijft onveranderd op “Kopen” met een koersdoel van 76 euro. Sipefs aandeel noteert momenteel rond 61,7 euro (+4,7%). De twee analisten die het aandeel opvolgen, geven beiden een “Kopen”-advies met een gemiddeld koersdoel van 80,96 euro.
