vr. 3 mei 2019

De wereldwijde prijzen voor vlakstaal (“hot rolled coil”) staan onder druk en daarin speelt de auto-industrie een belangrijke rol, want het is voor de sector dé eindklant bij uitstek. De oorzaak? Slabakkende autoverkopen in de VS, Europa en China, waardoor de vraag naar vlakstaal het de voorbije kwartalen moeilijk heeft...en bijgevolg ook prijs. Enkel in China trekken de prijzen voor vlakstaal sinds eind 2018 opnieuw aan. En dat is niet dankzij de autoverkoop, want het herstel daarvan heeft zich nog altijd niet gerealiseerd. Een belangrijke evolutie voor ArcelorMittal, Aperam & co, zeggen de analisten van KBC AM, die zich samen met Senior Financial Economist Tom Simonts in het thema verdiepten.
Protectionisme mist zijn effect niet
Vorig jaar rond deze tijd kondigde President Trump zijn importtarieven van 25% op staal aan. De Europese Commissie volgde in juli met voorlopige beschermingsmaatregelen (eveneens een importtarief van 25%) en in februari dit jaar werden de definitieve beschermingsmaatregelen aangekondigd, gebaseerd op een systeem van quota per land van oorsprong. Het protectionisme heeft zijn effect niet gemist, want de lokale producenten in de VS maar ook in Europa herwinnen marktaandeel op geïmporteerd staal.
Evolutie productievolumes
De belangrijkste exportlanden Brazilië, India, Rusland, en Turkije produceren almaar minder staal. Ook Europa produceerde in maart 1,2% minder staal in vergelijking met een jaar eerder. Toch werd er in maart wereldwijd bijna 5,0% meer staal geproduceerd in vergelijking met een jaar eerder, met dank aan China en de VS die resp. 10,0% en 5,7% meer staal produceerden.
Nog altijd geen “peak steel” in China?
In de periode 2012-2015 overspoelde China de wereldwijde markt met staal tegen bradeerprijzen. Nadien zorgde het land voor een heropleving van de wereldwijde staalprijzen door zijn “supply side reform”: het sluiten van verouderde, verlieslatende en milieuvervuilende overcapaciteit. Dat leek een sympathieke actie, maar daaruit werd ook begrepen dat China met een meer mature economie steeds minder staal nodig heeft. Analisten speculeren daarom op “peak steel” in China, namelijk het moment waarop China op jaarbasis minder staal zal consumeren (en hopelijk ook produceren). Dat moment zou wel eens later kunnen vallen dan verwacht.

Selectie staalspelers
ArcelorMittal (KBC AM: “Kopen”-advies, koersdoel 32 euro) is het grootste staalbedrijf ter wereld. Het produceert staalplaten en constructiestaal. Daarnaast ontgint ArcelorMittal ook de twee grondstoffen die nodig zijn om staal te maken: ijzererts en steenkool (cokes). Het bedrijf is actief in 60 landen, gespreid over Europa, Amerika, Azië en Afrika. KBC Asset Management vreest de het cyclische karakter van de sector. Daarom beveelt het ArcelorMittal enkel aan als een belegging voor de korte termijn.
In het verleden had het bedrijf moeite om de kapitaalinvesteringen binnen de perken te houden. Het ontgint 60% van zijn behoefte aan ijzererts die niet bepaald bekend staan om rendabiliteit. ArcelorMittal heeft een groot marktaandeel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, waardoor bijkomende overnames in deze regio’s vrijwel onmogelijk zijn. Anderzijds beschikt het, net omwille van zijn omvang, over enorme schaalvoordelen. Bovendien oordeelt KBC AM dat ArcelorMittal zeer innovatief is en betrokken bij grote infrastructuurwerken. Het bedrijf is financieel gezond: de balans is in orde en de schuld wordt gestaag afgebouwd.
Aperam (KBC AM: “Kopen”-advies, koersdoel 36 euro) werd in 2011 afgesplitst van de staalreus ArcelorMittal. Het is de op vijf na grootste producent van roestvast staal ter wereld, de nummer één in Zuid-Amerika en de nummer twee in Europa. Aperam heeft productievestigingen in Frankrijk, België en Brazilië en verkoopt in meer dan 40 landen wereldwijd. Ook hier ziet KBC AM het cyclische karakter van de sector als een intrinsiek negatieve factor en al zeker voor roestvast staal. Bovendien heeft China een belangrijke invloed op zowel vraag als aanbod.
Los daarvan stipt KBC AM nog aan dat de volatiele nikkel- en chroomprijzen indirect een impact hebben op de prijzen voor roestvast staal. Anderzijds is Aperam zo goed als schuldenvrij. De derde fase van het kostenbesparingsprogramma "Leadership Journey" moet tegen 2020 leiden tot een bijkomende besparing van 200 miljoen dollar. En als toemaatje: de belangrijkste thuismarkten (Europa en Brazilië) zijn afgeschermd voor buitenlandse import.
