do. 22 jul 2021

Sligro kon in het tweede kwartaal profiteren van de versoepeling van de lockdownmaatregelen, vooral in juni. Hoewel de omzet iets onder de analistenramingen uitkwam, was de winstgevendheid beter dan verwacht. Hoger dan verwachte marges dus, met als waarschuwing het stijgend aantal covid-gevallen. Die kunnen volgens KBC Securities het herstel van Sligro vertragen. De groep zelf mikt op een terugkeer naar pre-covid niveau tegen het einde van 2021, terwijl dat eerder nog maar “verwacht” werd. Ondanks de huidige beperkingen moet de groep volgens KBCS in staat zijn om al in het derde kwartaal die kaap te ronden.
Marge-expansie, eerder dan omzetgroei
De omzet daalde in de eerste jaarhelft met 16,5% tot 788 miljoen euro, terwijl onze analist mikte op 810,8 miljoen euro. Die terugval is grotendeels een gevolg van deaanhoudende lockdownmaatregelen gedurende het grootste deel van de eerste zes maanden van 2021, waar 20 weken met lockdowns werden opgetekend tegenover 11 weken in de eerste helft van 2020. Niettemin steeg de omzet in het tweede kwartaal van 2021 al met 12,2% tot 460 miljoen euro, tegenover 482,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021. De versoepeling van de blokkeringsmaatregelen zorgden in juni voor een sterk herstel.
Op geografisch niveau kwam de netto-omzet in Nederland en België uit op 719 miljoen euro (-16% op jaarbasis) en 69 miljoen euro (-19% op jaarbasis). Die omzet levert een bedrijfskasstroom (EBITDA) op van respectievelijk 38 miljoen euro (+26% op jaarbasis) en -3 miljoen euro (stabiel).
Over de gehele groep geeft dat een gecombineerd EBITDA-cijfer van 35 miljoen euro (verwacht werd: 32 miljoen euro), terwijl de EBIT en de nettowinst uitkwamen op -5 en -4 miljoen euro. Dat levert een EBITDA-marge op van 4,4%, tegenover 2,8% vorig jaar.
Sligro produceerde 40 miljoen euro vrije kasstroom, wat meer dan een verdrievoudiging is ten opzichte van de 12 miljoen euro die in dezelfde periode van vorig jaar gescoord werd. Die extra centen zorgen meteen voor een daling van de nettoschuld tot 355 miljoen euro, tegenover 402 miljoen euro per einde 2020. Dat wil zeggen dat de nettoschuldgraad daalde tot 2,2x, wat nu ruim onder de convenanten van 3,0x ligt. Sligro blijft daardoor in een goede financiële positie.
Jaarvooruitzichten
Hoewel deze nog onzeker blijven, voorziet Sligro geen grootschalige invoering van nieuwe covid-19 beperkingen, ondanks het feit dat enkele eerder versoepelde maatregelen zijn teruggedraaid. De groep stelt nu dat ze in de tweede jaarhelft “kunnen” terugkeren naar het pre-covid niveau voor wat betreft de omzet. Ook wordt enige stijging van de inflatie verwacht als gevolg van de schaarste aan grondstoffen en het tekort aan personeel. Dat kan worden doorberekend in de toeleveringsketen, maar niet zonder enige vertraging. Eenzelfde geluid hoorden we deze ochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers van Unilever.
KBC Securities over Sligro
Hoewel de omzet in de eerste helft van 2021 nog steeds aanzienlijk werd beïnvloed door covid, meent KBCS dat het herstel in juni geruststellend is omdat het een goede indicatie geeft voor de rest van het jaar. Dat is echter gebaseerd op de veronderstelling dat de covid-situatie niet verslechtert en de beperkingen later dit jaar verder afnemen. De verbeterde EBITDA-marges laten duidelijk het effect zien van de diverse kostenbesparende maatregelen die zijn genomen, terwijl de opleving van de vrije kasstroom Sligro verder in staat stelt haar schuld af te bouwen. De gedaalde nettoschuldgraad van 2,2x ligt nu dan ook ruim onder de convenanten van 3,0x, waardoor Sligro in een goede financiële positie blijft.
KBC Securities verwacht dat Sligro in het derde kwartaal van 2021 het omzetniveau van voor de coronacrisis opnieuw zal bereiken. Onze analist gaat er ook van uit dat de omzet in 2022 hoger zal liggen dan dat van 2019. Op basis van een combinatie van methoden en scenario’s vertaalt zich dat allemaal in een geschatte reële waarde van 25 euro per aandeel. De stijging van het aantal nieuwe covid-besmettingen leidde eerder al tot een terugval van de beurskoers, omwille van de vrees dat dat het herstel kan vertragen tot het vierde kwartaal van 2021. Ondanks dat niet het basisscenario van KBCS is, blijft het huis toch voorzichtig met een ongewijzigd “Houden”-advies en 25 euro koersdoel.