do. 18 mrt 2021

De term ‘smart cities’ is intussen vrij ingeburgerd, maar volgens aandelenstrateeg Philippe Delfosse (KBC Private Banking) spreken we beter van ‘duurzame steden’. Op basis van technologie vergaren we informatie over de luchtkwaliteit, het energieverbruik, de mobiliteit, de veiligheid of de toestand van de bodem. Smart cities maken gebruik van het ‘Internet of Things’ (IoT). Ze vergaren data en die informatie leidt tot acties waardoor steden ‘duurzaam’ groeien, vandaar de naam ‘duurzame stad’.
Philippe Delfosse stelt drie aandelen en één ETF voor om in te spelen op de evolutie naar meer duurzame steden.
Wat doen ‘smart cities’ in de praktijk?
Uit cijfers van 2020 blijkt dat de 600 grootste steden ter wereld er per week 1,5 miljoen inwoners bij krijgen. 50% van de (wereld)bevolking leeft in steden en dat zal naar schatting verder doorstijgen tot 70% in 2050. Meer inwoners in de steden betekent natuurlijk ook meer afval én meer energieverbruik.
Wat duurzame steden in de praktijk doen, illustreren we met een aantal voorbeelden:
- Sommige steden, zoals Gent, hebben ‘slimme’ vuilnisbakken met sensoren die aangeven wanneer de bak vol is. Op die manier wordt de vuilnisbak pas geledigd als het nodig is.
- Verkeersgeleiding kan ervoor zorgen dat alle verkeerslichten op rood springen om de weg vrij te maken voorordediensten zoals een ambulance of de politie. Dit systeem kan ook worden ingevoerd voor kinderen op weg naar school.
- Beheer van energie en riolen.
- Verlichting die wordt ingeschakeld of sterker gaat branden als iemand voorbijkomt en nadien opnieuw wordt gedempt of uitgeschakeld. Die (LED)verlichtingspalen kunnen dienen voor 5G-antennes, camera’s, wifi of sensoren voor het meten van de luchtkwaliteit.
Welke aandelen spelen in op het thema ‘smart cities’?
Maar met welke aandelen kunnen beleggers op het thema smart cities inspelen? In de eerste plaats denken we aan Siemens en Enel, maar ook volgende namen komen volgens KBC Private Banking in aanmerking:
Palo Alto Networks (consensus koersdoel: 447,47 dollar - slotkoers: 336,92 dollar)
Palo Alto is in volle transitie. Naar omzet gemeten is het de grootste spelers in cybersecurity, maar dat betekent niet dat het bij de pakken blijft zitten. Als verkoper van zogenaamde ‘firewalls’, vooral gericht op het tegenhouden van indringers op het bedrijfsnetwerk, moest Palo Alto zich heruitvinden om zich aan te passen aan de (cloud)realiteit. Het dataverkeer is immers veel complexer geworden, omdat:
- Steeds meer software rechtstreeks in de cloud wordt afgenomen, buiten het eigen bedrijfsnetwerk om.
- Klanten (e-commerce/apps) en werknemers (thuiswerk) massaal van buiten het netwerk inloggen met eigen toestellen.
- Veel bedrijven de verschillende netwerkfuncties opsplitsen in software en gestandaardiseerde hardware.
- Gesofisticeerde hackers zich vaak een weg banen voorbij de firewalls.
Door die uitdagingen komt de nadruk op nieuwe toepassingen te liggen, zoals identificatie, het beveiligen van toepassingen in de cloud, de monitoring en onmiddellijke remediëring van het eigen netwerk en het beveiligen van (externe) toestellen. De laatste jaren kenden gespecialiseerde nichespelers zoals Okta (identificatie), Splunk (cloudtoepassingen), Zscaler (netwerk) en Crowdstrike (toestellen) een steile opmars en de uitbraak van Covid-19 heeft die enkel nog versneld. Het antwoord van Palo Alto op deze ontwikkelingen is een indrukwekkende lijst van overnames.
De integratie van al deze bedrijven moet van Palo Alto een 'one-stop-shop' voor cybersecurity maken. De meest recente kwartaalresultaten toonden alvast een gunstige evolutie. De nieuwe generatie beveiligingsoplossingen ('Next Gen Security') waren goed voor zo'n kwart van de omzet, tegenover 8% in 2018.
Het debat rond het aandeel focust nu zich nu op twee vragen: zal het bedrijf alle overnames effectief kunnen integreren tot één geüniformeerd platform en zal de nieuwe omzet niet ten koste van de firewallcijfers gaan? Beide zijn vereist om de markt te overtuigen van de concurrentiepositie en groeimogelijkheden van het bedrijf. Dit zou vervolgens moeten resulteren in een betere waardering van het aandeel.

Qualcomm (KBC Asset Management: “Kopen”-advies, koersdoel 165 dollar – slotkoers 133,65 dollar)
Qualcomm ontwerpt halfgeleiders, vooral voor mobiele toestellen. Het ontwikkelt zowel processoren (Snapdragon-serie) als chips die de draadloze communicatie verzorgen op basis van gepatenteerde CDMA-technologie (Code Division Multiple Access, de technische standaard voor de huidige 3G en 4G mobiele netwerken).
Volgens KBC Asset Management lijken de sterren zich stilaan te aligneren voor Qualcomm. Nu de verkoop van 5G-smartphones op kruissnelheid komt, zwellen de licentie-inkomsten aan. Daarnaast doen ook steeds meer fabrikanten een beroep op onderdelen van het bedrijf. Zo verving Apple de Intel-modems in de nieuwe iPhone 12 door die van Qualcomm. Ondertussen heeft Huawei nog steeds geen toegang tot het Android-besturingssysteem waardoor de concurrentie (Vivo, Oppo en Xiaomi), die traditioneel een beroep doet op Qualcomm-onderdelen, marktaandeel wint.
Het businessmodel van Qualcomm steunt (momenteel) op twee activiteiten. Enerzijds ontwikkelt het bedrijf chips (Snapdragon processor, modems...) voor mobiele toestellen. Deze zogenaamde SOC’s (Systems-On-Chip) zijn het kloppende hart van de meeste Android-toestellen. Apple, de grootste producent van smartphones (o.b.v. winst), koos er daarentegen voor om de ontwikkeling van processoren grotendeels zelf in handen te nemen. Die activiteit is goed voor zowat twee derde van de omzet en een derde van de winst.
Een afzonderlijke divisie van het bedrijf, Qualcomm Technology Licensing (QLT), verzilvert dan weer het fundamenteel onderzoek (patenten) op het gebied van draadloze communicatie. De DMA-technologiestandaard, die mee ontworpen werd door Qualcomm, is cruciaal voor de huidige 3G- en 4G-netwerken en de toekomstige 5G-technologie. Nu de overnameplannen door Broadcomm opgeborgen zijn en de eigen plannen om NXP in te lijven geblokkeerd werden door de Chinese regelgever blijft het bedrijf wel erg afhankelijk van de smartphonemarkt.

Pentair PLC (consensus koersdoel: 60,75 dollar - slotkoers: 60,95 dollar)
Pentair plc is een wereldwijd waterbedrijf, dat een reeks slimme, duurzame wateroplossingen levert voor residentiële, commerciële, industriële, infrastructuur- en landbouwtoepassingen. De oplossingen van Pentair geven mensen, bedrijven en industrie toegang tot schoon en veilig water en verminderen het waterverbruik door het water terug te winnen en te hergebruiken. De watersystemen zijn divers en omvatten onder meer afvalwaterbehandeling, zwembad- en spa-pompen, koffiemachines, filtratiesystemen voor brouwerijen en sproeiers voor bestrijding.
Hoewel het bedrijf is opgericht in Ierland en om belastingredenen zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft, blijft Pentair hoofdzakelijk een Amerikaanse onderneming, waar het de meeste van zijn inkomsten genereert. Wereldwijd is het bedrijf actief in 35 landen met ongeveer 130 vestigingen. De belangrijkste merken zijn Aurora, Berkeley, Codeline, Everpure, en Fairbanks-Nijhuis.
Pentair plc publiceerde eind januari resultaten voor het vierde kwartaal van 2020. De omzet steeg met 5% op jaarbasis tot 796 miljoen dollar. Exclusief wisselkoersverschillen, overnames en desinvesteringen steeg de kernomzet in het vierde kwartaal met 3%. De winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten ("WPA") kwam uit op 0,60 dollar, tegenover 0,61 dollar in het vierde kwartaal van 2019. Op aangepaste basis rapporteerde het bedrijf een winst per aandeel van 0,70 dollar, vergeleken met 0,68 dollar een jaar eerder. De beter dan verwachte resultaten zorgden voor positieve vooruitzichten voor 2021.

iShares Smart City Infrastructure UCITS ETF (geen aanbeveling bij Bloomberg)
Deze ETF, die op 3 maart 2020 werd opgericht, streeft ernaar de beleggingsresultaten te volgen van een index die bestaat uit bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten, die op een duurzame manier diensten en oplossingen leveren voor de ontwikkeling en het doeltreffende beheer van infrastructuur voor slimme steden.
De geografische spreiding ziet er als volgt uit: Verenigde Staten (46,04%), Japan (11,8%), Zweden (7,44%) en het Verenigd Koninkrijk (7,24%). De grootste sectoren zijn industrie (33,36), IT (32,34%) en vastgoed (19,47%). De top 3-aandelen zijn Cree, Tetra Tech en Topbuild. De grootste posities op 16 maart 2021 zijn te zien in onderstaande tabel.
