di. 11 mei 2021
Solide resultaten Alstom overschaduwd door zwakke marges Bombardier

Alstom heeft voor de tweede jaarhelft van zijn gebroken boekjaar solide resultaten gerapporteerd, waarbij de orders met 1% toenamen tot 9 miljard euro en de omzet 1% daalde. De bedrijfswinst (EBIT) klom 13% boven de verwachtingen uit, waardoor de marge 90 basispunten hoger lag dan geschat. Het commerciële momentum bleef ondanks Covid-19 dus sterk, wat met name de groei in Noord- en Zuid-Amerika (+73% op autonome basis) fors ondersteunde. Als kers op de taart bestelden nog eens twee nieuwe landen hun eerste waterstoftreinen. KBC Asset Management bevestigt de “Kopen”-aanbeveling en het koersdoel van 55 euro.
Resultaten Alstom
Alstom genereerde in de tweede jaarhelft van zijn gebroken boekjaar een stevige vrije cashflow van 301 miljoen euro, maar bij Bombardier was sprake van een kasuitstroom van 751 miljoen euro. Dat heeft veel te maken met een afbouw in het gebruik van factoring, terwijl ook faseringseffecten een rol speelden. Zonder de cijfers van het recent overgenomen Bombardier mee te rekenen, scoorde Alstom (op stand-alone basis) een marge van 8% over het hele boekjaar (analisten mikten op 7,5%).
Maar de marges van Bombardier Transportation verrasten in negatieve zin, omdat ze amper op 2,7% uitkwamen. Bovendien blijkt de groep in het verleden een hoger dan verwacht aantal verlieslatende contracten afgesloten te hebben. Bovenop de provisie van 451 miljoen euro die Bombardier eerder al had genomen, moet Alstom voor die contracten nog eens 632 miljoen euro opzijzetten, zodat de totale provisie ondertussen opgelopen is tot zo'n 1,1 miljard euro. Dit is waarschijnlijk een stuk slechter dan sommigen hadden verwacht.
KBC Asset Management over Alstom
De bedrijfsprestaties en de cashflow van Alstom zijn volgens analist Alex Martens uitzonderlijk sterk, maar toch zullen de meeste beleggers zich wellicht op Bombardier concentreren.
KBC Asset Management denkt dat het bedrijf vandaag aan “kitchen sinking” doet: dat wil zeggen dat bijna al het slechte nieuws op eenzelfde moment gebracht wordt, in plaats van het druppelsgewijs uit te smeren over een langere tijdsperiode. Die strategie doet nu wel wat pijn, maar kan wel een afvlakkend effect hebben op de toekomstige winstevolutie. Feit is wel dat omvang van de provisies beleggers op dit moment kan choqueren. Bij beleggers en analisten kan dit de vrees aanwakkeren dat de gecombineerde groep op zijn vroegst in 2023 een positieve cashflow zal genereren en dat die zich op zijn vroegst in 2024 kan normaliseren.
Het lijkt erop dat de analyse van de orderportefeuille van Bombardier Transportation geen grote, nieuwe problemen aan het licht heeft gebracht, terwijl de bijkomende voorzieningen van 632 miljoen euro volgens KBC Asset Management redelijk en beheersbaar lijken. Die voorziening is al bij al beperkt, omdat de probleemprojecten in het verleden gewaardeerd werden op 6 à 7 miljard euro. Anders gezegd lijkt het erop dat Bombardier het ergste van de probleemcontracten achter de rug heeft.
Analist Alex Martens gelooft dat de markt zich nu zou moeten concentreren op de basisgegevens voor 2022. Op dat vlak hebben de orders en marges de verwachtingen overtroffen. Hoewel de bezorgdheid en de speculatie over de grillen van de boekhoudkundige verwerking van contracten altijd kan aanhouden, denkt KBC AM dat dit voorlopig een streep door het zand moet zetten. De “Kopen”-aanbeveling wordt daarom ook behouden. Het koersdoel blijft op 55 euro staan.
Alle ogen zijn nu gericht op de investeerdersdag op 6 juli. Dat is het eerste moment waarop het management de nieuwe investeringsstrategie zal presenteren.
Investment case voor Alstom
Alstom is een 'pure-play' onderneming die actief is in het spoorwegvervoer, een markt die binnen de kapitaalgoederensector positieve vooruitzichten heeft als gevolg van structurele groeifactoren (verstedelijking, noodzaak om de productiviteit te verhogen, milieuvriendelijke vervoerswijze enzovoort). De sector zal volgens UNIFE naar verwachting met meer dan 3% per jaar groeien, terwijl de stimuleringsmaatregelen en de Europese Green Deal die prognose kunnen opwaarts bijstellen. De sterke orderportefeuille van Alstom biedt zicht op de toekomstige omzetgroei.
Alstom heeft Bombardier Transport overgenomen, waardoor zijn schaalgrootte aanzienlijk zal toenemen en zijn inkomsten bijna zullen verdubbelen. KBC Asset Management-analist Alex Martens denkt dat Alstom aanzienlijke aandeelhouderswaarde kan genereren door de realisatie van 400 miljoen euro aan synergievoordelen en het verbeteren van de onderliggende marges van Bombardier Transportation dankzij een erg sterk historisch parcours op het gebied van projectuitvoering.
Alstom biedt tot slot een aantrekkelijk ESG-verhaal omdat het spoorvervoer, als het meest milieuvriendelijke systeem voor massatransport, de CO2-uitstoot in de transportsector moeten helpen verminderen. Alstom is bijvoorbeeld het enige spoorwegbedrijf dat een waterstoftrein in gebruik heeft en niet geëlektrificeerde routes koolstofvrij kan maken.