vr. 26 feb 2021

CFE rapporteert solide resultaten voor de tweede helft van 2020, waarbij ook de nettoschuld beter uitvalt dan verwacht. KBC Securities verhoogt het koersdoel van 80 naar 98 euro en bevestigt het "Opbouwen"-advies.
Resultaten
De jaaromzet kwam uit op 3.222 miljoen euro, goed voor een daling met 11% op jaarbasis maar wel boven de verwachtingen (KBCS: 3.135 miljoen euro; consensus of CSS: 3.106 miljoen euro). Ook de EBITDA kwam fors boven de lat uit op 415 mln. euro (-8% op jaarbasis) tegenover 351 miljoen euro verwacht door KBCS en 343 miljoen door de consensus. Het nettoresultaat kwam bijgevolg ook hoger uit op 64 miljoen euro (prognose KBCS: 42,7 mln; CSS 48,8 mln).
De netto financiële schuld daalde aanzienlijk tot 601 miljoen euro (tegenover 805 miljoen euro in het derde kwartaal van 2020), terwijl KBCS op 775 miljoen euro had gemikt. De daling is aanzienlijk bij DEME (en stijgt bij Real Estate na de aankoop van verschillende bouwgronden in België, Luxemburg en Polen). CFE stelt een dividend van 1 euro per aandeel voor (oorspronkelijk voorgesteld dividend over het boekjaar 2019 was 2 euro).
Per divisie
- De inkomsten van DEME bedroegen 2.196 miljoen euro (prognose KBCS: 2.176 miljoen), wat een daling met 16% op jaarbasis betekent. De daling op jaarbasis is vooral toe te schrijven aan de coronapandemie en de impact op olie & gas (geschat op 300 miljoen euro). De bezettingsgraad van hoppers was zeer goed (38,4 weken), terwijl die van cutters lager was met 11 weken (wat in 2021 zou moeten verbeteren met Abu Qir). De EBITDA kwam hoger uit dan verwacht en klokte af op 370 miljoen euro (prognose KBCS: 322 miljoen) en is goed voor een EBITDA-marge van 16,8%. Dit omvat de meerwaarde van 63,9 miljoen euro op de verkoop van Merkur in de eerste helft van 2020, die meer dan gecompenseerd werd door de impact van Covid-19, de oliecrisis en het incident met de Orion voor zo'n -100 miljoen euro (-120 miljoen euro op groepsniveau) en 10 miljoen euro LD (Liquidated Damages) voor de latere oplevering van de Spartacus.
- In de divisie Contracting kwamen de inkomsten uit op 912 miljoen euro (KBCS: 904 mln), waarbij de impact van de pandemie 90 miljoen euro bedraagt (70 mln in de eerste jaarhelft). De EBIT van 14,9 miljoen euro was hoger dan verwacht; KBCS ging uit van amper 2,1 miljoen euro.
- In de divisie Real Estate bedroeg het EBIT-resultaat 22,9 miljoen euro, beter dan de door KBCS verwachte 15 miljoen.
Orderboek
Het orderboek is aanzienlijk gestegen van 5,5 miljard in het derde kwartaal van 2020 tot 6,05 miljard euro en dat is vooral het geval bij DEME, met het Abu Qir project. Dit omvat nog niet het grootste deel van het Oosterweel link project (dat wordt opgenomen als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan) en Hai long windparken.
De oplevering van de Spartacus is verschoven van februari naar april (nodig in juni voor Abu Qir), en de Orion naar het eerste kwartaal van 2022.
Vooruitzichten
Voor 2021 gaat CFE uit van een stijging van de omzet en het nettoresultaat bij DEME en Contracting. Voor BPI zou het resultaat lager zijn, maar nog steeds hoog.
De visie van KBC Securities
In de huidige omstandigheden zag analist Bart Cuypers bij CFE zeer goede resultaten voor de tweede jaarhelft, met vooral sterk beter dan verwachte prestaties op het niveau van de EBITDA (die te danken lijkt te zijn aan de solide uitvoering van projecten) en de nettoschuld.
Op basis van deze resultaten gelooft de analist dat zijn EBITDA-prognose voor 2021 van 453 miljoen euro haalbaar is en hij verwacht dat de consensusverwachting van 422 miljoen euro worden opgetrokken.
Investment case KBC Securities
Analist Bart Cuypers stipt aan dat de baggermarkt zeer competitief blijft qua prijsstelling (zo komt concurrent CHEC sinds kort in alle grote aanbestedingen in de EU voor), maar de markt heeft duidelijk weer extra volumes gevonden. Om de prijzen op te krikken, zijn er nog hogere volumes nodig, maar de mogelijkheden daartoe worden beter. Het segment offshore wind groeit snel, maar KBCS gaat ervan uit dat offshore oil & gas een blijver is (dus met behoud van concurrerende prijzen).
Rekening houdend met de aanzienlijk lagere nettoschuldpositie komt KBCS uit op een verbeterde Discounted Cash Flow-waarde van 93 euro. Door de EBITDA-multiples voor 2022 te actualiseren tot 6,75x voor DEME en 4,25x voor Contracting (op basis van verbeterde multiples van vergelijkbare ondernemingen), komt KBCS uit op een som-der-delen-EBITDA voor 2022 van 104 euro.
Het koersdoel wordt bijgevolg opgetrokken van 80 naar 98 euro (als gemiddelde). Gezien de goed gevulde orderportefeuille, de leiderspositie en activa in de concurrerende maar bloeiende offshore windmarkt, en de nettoschuld die verder is verlaagd, blijft de aanbeveling "Opbouwen".