ma. 24 okt 2022

Solvay gaf een positieve winstwaarschuwing voor het derde kwartaal door een EBITDA-groei van ongeveer 50% aan te kondigen tot ongeveer 900 miljoen euro, wat zo’n 20% meer is dan wat analisten hadden verwacht. Zelfs indien rekening wordt gehouden met een verzwakking van de bestellingen in het vierde kwartaal, zal de organische en aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) in heel 2022 aandikken met zo’n 28%, terwijl eerder op 14 tot 18% extra werd gemikt, weet KBC Securities-analist Wim Hoste.
Prijsverhogingen werpen vruchten af
- De omzet zal in kwartaal drie landen op ongeveer 3,6 miljard euro omzet, terwijl analisten gemiddelde op 3,25 miljard euro mikten.
- Ook de bedrijfskasstroom (EBITDA) zal met 900 miljoen euro duidelijk boven de verwachtingen van 764 miljoen landen, wat qua omzet neerkomt op een groei met ongeveer 50% ten opzichte van de 599 miljoen euro die werd gescoord in het derde kwartaal van 2021. Voor het management is dat een duidelijke weerspiegeling van de ondersteunende vraag op vele belangrijke markten met aanhoudende sterke prijszetting in de drie segmenten.
- De vrije kasstroom zal in het derde kwartaal dan ook erg sterk zijn als gevolg van de combinatie van recordresultaten en de focus van de onderneming op het genereren van cash. Er werden echter geen precieze voorspellingen vrijgegeven.
- Solvay verhoogde ook de vooruitzichten voor2022, ondanks het feit dat de orderniveaus in het vierde kwartaal wijzen op een zekere verzwakking. Globaal gezien stijgen de verwachtingen voor de organische aangepaste EBITDA-groei naar 28% tot zo’n 3,0 miljard euro. Dat cijfers ligt aanzienlijk boven de analistenverwachtingen van ongeveer 2,87 miljard euro.
Ter herinnering: het scheidingsplan
Goed een jaar geleden kondigde Solvay al aan dat zijn afdeling Soda Ash & Derivaties, één van de historische activiteiten van de ruim 150 jaar oude groep, in een afzonderlijke divisie zou worden ondergebracht. Het werd toen niet met zoveel woorden gezegd, maar de plannen hadden er alle schijn van dat het de voorbode kon zijn van een verkoop die duidelijk het profiel van de groep nog scherper moet stellen in de richting van de specialiteiten.
Het beleggersenthousiasme was toen wel groot, maar ondertussen is het niet zover gekomen en sinds maart ligt er een nieuw plan op tafel dat er volgens de groep eveneens op gericht is om aandeelhouderswaarde te creëren. Solvay bekijkt immers een splitsing van het bedrijf in twee delen, waarbij het ene deel zich concentreert op basisproducten of mono-technologische activiteiten en het tweede deel zich richt op specialiteiten.
- EssentialCo: zou zich concentreren op mono-technologische activiteiten en omvat Natriumcarbonaat, Peroxiden, Silica, Coatis, SpecialChem alsmede het Rusvinyl-belang. Deze activiteiten genereren een netto-omzet van ongeveer 4,1 miljard euro omzet in 2021. Als onafhankelijk bedrijf zou EssentialCo in een positie zijn om zich beter te concentreren op expansie- en consolidatiemogelijkheden, waaronder versnelling van de groei in natuurlijk natriumcarbonaat en -bicarbonaat, groei in APAC en uitbreiding van de leidende positie op de wereldmarkt voor peroxide, waar er consolidatiepotentieel is. EssentialCo moet worden gezien als een veerkrachtige kasstroomgenerator.
- SpecialtyCo: zou bestaan uit de huidige Materials activiteiten (speciale polymeren en composietmaterialen), alsmede het grootste deel van het huidige Solutions-segment (Novecare, Technology Solutions, Aroma Performance en Olie & Gas). Deze activiteiten behaalden in 2021 een gezamenlijke omzet van zo’n 6,0 miljard euro in 2021. Het onderdeel Materialen van de portefeuille moet profiteren van onderliggende megatrends, zoals elektrificatie van voertuigen, lichtgewicht, duurzame mobiliteit en digitalisering. Het consumentendeel van de portefeuille kan profiteren van zijn focus op meer natuurlijke en duurzame oplossingen.
De Specialty-activiteiten zouden aan SpecialtyCo worden overgedragen en de aandeelhouders van Solvay zouden aandelen in SpecialtyCo ontvangen naar rato van hun aandelenbezit in Solvay. De aandelen van elke onderneming zouden worden genoteerd op Euronext Brussel en Euronext Parijs. Naar verluidt is de scheiding afhankelijk van zowel de marktvoorwaarden als de goedkeuring van de raad van bestuur en de aandeelhouders (BAVA moet nog worden bijeengeroepen) en zal naar verwachting afgerond worden in de tweede helft van 2023.
KBC Securities over Solvay
De recordresultaten over het derde kwartaal die leiden tot een opwaardering van de vooruitzichten voor het hele jaar tonen voor Wim Hoste vooral de indrukwekkende vooruitgang in prijsdiscipline aan. Dat maakt dat Solvay nog altijd ondergewaardeerd is op de beurs, ondanks dat het aandeel met een daling van 10% veel beter doet dan de rest van de markt. Daarboven zal de eerdere aangekondigde scheiding extra aandeelhouderswaarde creëren. Wim Hoste knikt met andere woorden goedgekeurd en behoudt het “Opbouwen”-advies met 120 euro koersdoel.
Het Solvay-aandeel is momenteel 91,9 euro waard (+2,4%).
