wo. 17 mrt 2021

Op St. Patrick’s Day staat KBC Sr. Financial Economist Tom Simonts even stil bij de Ierse beurs. Zeggen dat de Ierse beurs een publiekstrekker is voor beleggers op het Europese vasteland, is een overstatement van formaat. Bij een rondvraag zou wellicht blijken dat de kennis van de Ierse aandelen niet zelden beperkt is tot die van de lagekostenmaatschappij Ryanair. Toch staan er in Dublin ook enkele andere bekende namen op het koersbord. Hoog tijd voor een kennismaking met de Irish Stock Exchange die sinds 2017 deel uitmaakt van Euronext. Voor KBC Asset Management telt Ierland alvast twee koopwaardige aandelen, al prijkt slechts één ervan op de koerstabel in Dublin.
Irish Stock Exchange: sterindex met handvol namen
De Ierse beurs is één van de kleinere broertjes binnen Euronext-familie. Klein hoeft echter geen nadeel te zijn, want een blik op de prestatie van de ISEQ20, de Ierse sterindex die net als de BEL20 normaal gezien 20 leden telt, leert dat de korf de Stoxx600 het nakijken geeft.
Dat kon echter niet verhinderen dat de Ierse beursvloer voor sommigen te klein werd, waardoor een aantal Ierse bedrijven de voorbije jaren richting Londen trokken voor een eerste, een tweede of zelfs enige beursnotering. Onder meer DCC, de Ierse distributeur van brandstoffen en LPG, die door KBC Asset Management wordt opgevolgd met een “Kopen”-aanbeveling, trok een streep door zijn naam in Dublin. En begin maart trok ook de Iers-Zwitserse bakkerijgrondstoffengroep Aryzta de deur van Euronext Ierland achter zich toe.

Naast Ryanair zijn er zeker nog enkele andere bekende namen op de Ierse beurs terug te vinden, maar het aantal zwaargewichten in Dublin is makkelijk op twee handen te tellen. Ryanair is daarbij het enige aandeel dat door KBC Asset Management opgevolgd wordt, maar we stellen daarnaast ook graag de andere vijf Ierse bedrijven met de grootste marktkapitalisaties voor. We gaan daarbij voorbij aan drankengroep Diageo, die op Dublin enkel zijn secundaire notering heeft:
- Flutter Entertainment (laatste slotkoers: 194,5 euro - Reuters koersdoel: 176,6 euro)
- De naam doet misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar dat doet Ladbrokes mogelijk wel. Flutter Entertainment groepeert immers enkele gokbedrijven en is het resultaat van de fusie tussen Paddy Power en Betfair. In mei vorig jaar kwam daar ook nog The Stars Group bij. De resultaten van die laatste mee in rekening gebracht boekte Flutter Entertainment in 2020 een pro forma omzetgroei van 27% tot 5,2 miljard pond. De aangepaste bedrijfskasstroom klokte 13% hoger af op een eveneens pro forma 1,2 miljard pond. Flutter Entertainment kwam eerder deze week trouwens nog in het nieuws met de aankondiging dat een deel van het belang in de Amerikaanse gokdivisie FanDuel misschien afzonderlijk naar de beurs wordt gebracht. FanDuel tekent voor ongeveer een derde van de marktwaarde van de moedergroep.
- CRH (laatste slotkoers: 39,06 euro - Reuters koersdoel: 44,01 euro)
- Met een marktwaarde van 31,1 miljard euro is CRH één van de grootste Ierse bedrijven en ook één van de zwaargewichten op de Ierse beurs, al koos het recent voor Londen voor zijn eerste notering. Het gediversifieerde bouwmaterialenbedrijf keek in het pandemiejaar 2020 tegen een bescheiden omzetdaling aan van 28 naar 27,5 miljard dollar. Toch slaagde CRH erin om op dit resultaat een 5% hogere bedrijfskasstroom van 4,6 miljard dollar te realiseren. De groep zag ruimte om een 25% hoger dividend uit te betalen en het programma voor de inkoop van eigen aandelen opnieuw op te starten. Dat werd door Covid-19 nog gepauzeerd. Tegen eind juni zou CRH voor een bedrag van 300 miljoen dollar eigen aandelen inkopen.
- Kerry Group (laatste slotkoers: 101,7 euro - Reuters koersdoel: 125,3 euro)
- Tussen de belangrijkste voedingsgroepen ter wereld als Nestlé, Conagra Brands en General Mills vinden we ook het Ierse Kerry terug. Op een jaaromzet van 7 miljard euro realiseerde de groep in 2020 een vrije kasstroom van 412 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan de 412 miljoen een jaar eerder. Ongeveer de helft van de groepsomzet wordt in Amerika gerealiseerd, met het zwaartepunt in de VS. Europa tekent voor ongeveer een vierde. Kerry behoort, net als DCC en Flutter, tot het kransje van dividendaristocraten in Europa die jaar na jaar een stabiel of hoger dividend uitkeren.
- Kingspan (laatste slotkoers: 69,45 euro - Reuters koersdoel: 69,33 euro)
- Voor beleggers op Euronext Brussel is Kingspan een bekend naam. Het Ierse bedrijf had in 2019 zijn zinnen gezet op de isolatie- en soepelschuimactiviteiten van zijn Belgische sectorgenoot Recticel. Die laatste had echter geen oren naar het voorstel en stuurde de Ieren, samen met hun cheque van 700 miljoen euro, terug naar huis. Met een geslaagde deal hadden de resultaten van Kingspan er in 2020 anders uitgezien, maar de groep sloot het jaar af met een 2% lagere omzet van 4,6 miljard euro. De bedrijfskasstroom ging wel 3% hoger tot 596,5 miljoen euro en de winst per aandeel perste er nog een bescheiden toename van 1% uit. De vrije kasstroom dikte wel met een indrukwekkende 42% aan tot 479,7 miljoen euro waardoor de nettoschuld een duik nam van 633,2 naar 236,2 miljoen euro.
- Smurfit Kappa (laatste slotkoers: 39,22 euro - Reuters koersdoel: 44,21 euro)
- Smurfit Kappa is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in papier, met Tony Smurfit als CEO. De groep heeft een marktwaarde van ongeveer 10 miljard euro en verdient daarmee een plaats tussen de zeven grootste noteringen. In 2020 draaide Smurfit Kappa een omzet van 8,5 miljard euro en daar puurde het een bedrijfskasstroom van 1,5 miljard euro uit, goed voor een marge van 17,7%. De vrije kasstroom strandde op een stevige 675 miljoen euro, een toename met 23% en een recordniveau. Uit het jaarrapport onthouden we verder nog dat er een 8% hoger dividend wordt uitgekeerd van 87,4 eurocent en dat Smurfit Kappa 660 miljoen euro vers kapitaal bijtankte om opportuniteiten voor verdere groei na te jagen.
KBC Asset Management over Ryanair
Over naar de bekendste naam op de Ierse beurs. Het Ierse Ryanair is de grootste lagekostenmaatschappij in Europa met een vloot van 430 vliegtuigen. Maar Covid-19 kende ook voor Ryanair geen genade. De luchtvaartsector is één van de zwaarst getroffen sectoren van de coronacrisis. Het is de ergste crisis in de geschiedenis van de luchtvaartindustrie en in niets te vergelijken met eerdere crisissen, zoals de terroristische aanslagen in de VS die in 2001 het vliegverkeer 3 dagen platlegden of de vulkaanuitbarsting in Ijsland die voor een periode van 8 dagen 50% van het Europees luchtverkeer blokkeerde.
De (burger)luchtvaart staat momenteel onder een enorme financiële en operationele druk. Ryanair rapporteerde over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies van 305 miljoen euro, iets hoger dan verwacht en het hoogste kwartaalverlies in zijn geschiedenis. De omzet daalde met 82% op jaarbasis tot 0,34 miljoen euro, omdat het aantal passagiers maar liefst 78% lager ging tot 8,1 miljoen passagiers. Het jaarverlies, het eerste in de geschiedenis van de groep, zal oplopen tot 850 à 950 miljoen euro. De consensusverwachting ligt rond de 820 miljoen euro. Ryanair zal in het komende kwartaal iets meer cash verbranden dan verwacht, zo'n 1 miljard euro.
Van de Europese luchtvaartmaatschappijen is Ryanair volgens KBC Asset Management-analist Alex Martens echter het best geplaatst om deze zware crisis te overleven met zijn ijzersterke balans, uitermate sterke liquiditeitspositie , een sterke cashflowbuffer en een lage kostenstructuur. Ryanair kon de kosten in het jongste kwartaal met 63% op jaarbasis verlagen. Desondanks heeft het dit kwartaal extra geïnvesteerd in opleidingskosten, zodat nieuwe piloten klaar zijn om de nieuwe Boeing-vliegtuigen tegen de zomer in gebruik te nemen.
Ryanair heeft één van de sterkste balansen in de sector met een BBB-rating en 3,5 miljard euro cash op de balans (eind december). Ryanair zal zijn vloot zelfs uitbreiden om in de zomer maximaal marktaandeel te winnen. De capaciteit op de Europese interne markt zal stevig ingeperkt worden omwille van de uitdagende tijden in de Europese luchtvaartsector. Verder heeft het ook erg gunstige overeenkomsten met een aantal belangrijke luchthavens gesloten of verlengd.
Het vertrouwen van beleggers in Ryanair blijkt ook uit de koersbeweging over de voorbije maanden. Voor een verdere stijging van het aandeel is het vaccin en het licht aan het einde van de coronatunnel cruciaal. Maar dit is volgens KBC AM vooral een kwestie van “wanneer”. Ze hebben een “Kopen”-aanbeveling en koersdoel van 17 euro.
Conclusie
Een grote beurs is Euronext Dublin niet, met slechts een handvol hele grote bedrijven van het kaliber Ryanair, Kerry en Flutter Entertainment. Dat Ierland vooral gekend is voor St. Patrick’s Day bewijst dat het een overstatement is om te zeggen dat de beurs een publiekstrekker is voor beleggers op het Europese vasteland. Maar wel is het zo dat de Irish Stock Exchange de Europese beursindexen qua prestatie vlot en ver achter zich laat.
Ook belangrijk voor beleggers is het feit dat de aandelen op de Ierse beurs in euro noteren, zodat er aan een belegging geen wisselkoersrisico verbonden is. Dat is bijvoorbeeld wel zo op de Londense beurs, waar enkele Ierse namen ook noteren. Klein maar fijn, zoveel is duidelijk.
