wo. 3 mrt 2021

Stellantis, het resultaat van de fusie tussen Peugeot en Fiat Chrysler, rapporteerde deze ochtend voor het eerst (pro forma) jaarcijfers als fusiebedrijf. Over het volledige boekjaar 2020 kwam de geconsolideerde omzet uit op 134,4 miljard euro, ca. 1% onder de consensusverwachting. Het bedrijf genereerde een onderliggende operationele winst (EBIT) van 7,1 miljard euro, wat beter is dan de consensusverwachting van 5,9 miljard euro. De EBIT-marge kwam uit op 5,3%.
Stellantis genereerde het voorbije jaar 3,3 miljard euro aan vrije kasstromen en gaat een dividend van 1 miljard euro uitkeren, goed voor 0,32 euro per aandeel.
Vooruitzichten
Voor 2021 mikt het bedrijf op een EBIT-marge tussen 5,5 en 7,5%. Die prognose gaat ervan uit dat er geen nieuwe zware lockdowns komen als gevolg van Covid-19, maar incorporeert wel tegenwind van gestegen grondstoffenprijzen en halfgeleidertekorten. De gemiddelde analist ging uit van een marge van 6,9%.
Het bedrijf is van plan om eind dit jaar of begin volgend jaar een Capital Markets Day te organiseren.
De visie van KBC Asset Management
Analist Kurt Ruts zag uitstekende resultaten bij Stellantis, al zijn die niet geheel onverwacht na de veel beter dan verwachte resultaten in het vierde kwartaal. De prognose voor de winstmarge voor 2021 is dan wel aan de lage kant, maar CEO Tavares heeft een mooie track record van 'underpromise & overdeliver' opgebouwd. KBC AM maakt zich dus weinig zorgen en behoudt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 17 euro.
Ter herinnering: Stellantis zal zijn belang in toeleverancier Faurecia ergens in de eerste helft van deze maand afsplitsen en uitkeren aan zijn aandeelhouders. Nu maandag wordt beslist over de exacte datum, op een Buitengewone Algemene Vergadering.
Maak kennis met Stellantis
Vorige maand startte KBC AM de opvolging van het aandeel Stellantis met een "Kopen"-aanbeveling.
In onderstaand dossier legt sectoranalist Kurt Ruts u uit waarom het kersverse huwelijk tussen Peugeot en Fiat Chrysler zo’n goede match is, in welk opzicht beide partijen complementair zijn en hoe ze de uitdagingen in de autosector, zoals de massale elektrificatie, denken aan te pakken.