do. 8 jul 2021

Stellantis moet in zijn piepjonge bestaan nadenken over zijn toekomst en doet dat vandaag op een investeerdersdag. Die werd, geheel in lijn met de tijdsgeest, “EV 2021 Day” gedoopt. In de aanloop naar het event gaf de groep ook een inkijk in de financiële verwachtingen: het mikt op marges op het aangepast bedrijfsresultaat die in de eerste helft van 2021 hoger zullen uitvallen dan de jaardoelstelling van 5,5%-7,5%, ondanks productieverliezen als gevolg van een wereldwijd tekort aan halfgeleiderleveringen.
Financiële verwachtingen
Volgens Stellantis hielpen een positieve prijsstelling en productmix om een "sterke margeprestatie" te verwachten in de eerste helft. "Het wereldwijde Stellantis team heeft ook sterk gereageerd op volumebeperkingen veroorzaakt door tekorten aan halfgeleiders door de uitvoering van zeer effectieve kostenbeheersingsmaatregelen," klinkt het. Nog vooruitkijkend verwacht Stellantis een negatieve industriële vrije kasstroom in de eerste helft, veroorzaakt door de negatieve impact van lager dan geplande productievolumes. Het voegde er echter aan toe dat de geambieerde synergievoordelen goed op schema liggen om de doelstelling voor het eerste jaar te overtreffen, wat zal helpen om "wezenlijk bij te dragen tot de cashflowprestaties voor het volledige jaar die naar verwachting nog steeds positief zullen zijn". Stellantis ontstond in januari uit de fusie tussen het Franse PSA en de Italiaans-Amerikaanse groep Fiat Chrysler en beloofde destijds meer dan 5 miljard euro aan jaarlijkse synergievoordelen.
De toekomst is elektrisch
Na de middag gaat de "EV Day 2021" van start waarop de groep haar plannen voor de elektrificatie van haar wagenpark uit de doeken zal doen. De op drie na grootste autofabrikant ter wereld, met 14 merken waaronder Opel, Jeep, Ram en Maserati, wordt net als zijn concurrenten geconfronteerd met een investeerdersgemeenschap die graag een stappenplan wil voor een geëlektrificeerde line-up om de concurrentie met Tesla aan te gaan. Almaar strenger wordende regelgeving op het vlak van emissies zet de autosector er bovendien toe aan om nog meer in te zetten op batterijen.
In het persbericht voorafgaand aan het event gaf de groep alvast mee waar de klemtoon in de presentaties op zal liggen:
- Aanzienlijke investeringen in elektrificatie, technologie en gekoppelde software
- Een koploper in de sector blijven op het gebied van efficiëntie via maximale synergievoordelen van de gefuseerde onderneming
- Concurrentiëlegeëlektrificeerdeproducten die het unieke karakter van elk van de voertuigmerken van het bedrijf versterken
- Het aanbieden van een volledig pakket oplossingen voor particuliere, zakelijke en wagenparkklanten die BEV-bezit (Battery Electric Vehicule) helpen vereenvoudigen
- Flexibele, BEV-per-design platformen en elektrische aandrijfmodules die een brede waaier van voertuigsegmenten bestrijken om schaalvoordelen en efficiëntieverbeteringen te bieden
- EV-batterijen die qua energie-efficiëntie en kosten tot de top behoren
In april zei Chief Executive Carlos Tavares dat het tegen 2025 lage-emissieversies - hetzij batterij- of hybride elektrische - van bijna al zijn Europese modellen zou aanbieden, en dat ze tegen 2030 70% van de Europese verkoop en 35% van de Amerikaanse verkoop zouden moeten uitmaken. Op een vergelijkbaar EV-strategie-evenement vorige week kondigde de Europese rivaal Renault aan dat 90% van zijn belangrijkste merkmodellen tegen 2030 volledig elektrisch zullen zijn, terwijl het eerder hybriden in zijn doelstelling had opgenomen.
En de toekomst is samen
Door de fusie met Peugeot kan FCA hier alvast een inhaalbeweging maken. De Fransen hebben de laatste jaren immers forse vooruitgang geboekt op het gebied van emissiereductie en elektrificatie, terwijl de Amerikaans-Italiaanse zus op dit vlak achterophinkt. Met uitzondering van puur elektrische autobouwers is Peugeot de autobouwer met de laagste CO2-uitstoot in de wereld. Het haalde in 2020 met gemak de nieuwe Europese uitstootnorm van 95 g/km. Dat is grotendeels te danken aan zijn efficiënte verbrandingsmotoren. Maar ook op het vlak van elektrificatie is Peugeot geen kneusje. Het was de enige constructeur die al meerdere puur elektrische modellen beschikbaar had voor de verkoop per 1 januari 2020. Tussen nu en 2025 zal Peugeot bovendien na Volkswagen en Hyundai-Kia het grootst aantal (puur) elektrische modellen uitbrengen. Dankzij de fusie zal FCA in Europa zijn vernieuwde modellen kunnen lanceren op de meer geavanceerde Peugeot-platformen. De migratie van de FCA-modellen naar de meer performante Peugeot-platformen vermijdt bijgevolg niet alleen kostenduplicatie maar zorgt eveneens voor een lagere CO2-uitstoot van de vloot.
De mening van KBC Asset Management
Peugeot en FCA passen volgens KBC Asset Management goed bij elkaar, om te beginnen al zeker qua geografische aanwezigheid. Peugeot haalt immers zowat 90% van zijn winst uit Europa, terwijl FCA al zijn winst in Noord-Amerika genereert. De combinatie van de twee autobouwers genereerde in 2019 (pro-forma) 167 miljard euro aan omzet en wordt de vierde grootste autobouwer ter wereld, gemeten op basis van verkochte volumes. Samen verkochten ze in 2019 bijna acht miljoen wagens. 54% van die volumes werden in Europa aan de man gebracht, 31% in Noord-Amerika en 9% in Zuid-Amerika. Dat is echter meteen ook een aandachtspunt want door die concentratie op twee markten heeft Stellantis nauwelijks blootstelling aan de zeer lucratieve Chinese markt.
Als fusiebedrijf moet Stellantis in staat zijn om heel wat synergievoordelen te puren uit de combinatie tussen Peugeot en FCA, terwijl het moet kunnen profiteren van de investeringen die door Peugeot ondertussen werden gedaan op het vlak van elektrificatie en emissiereductie. FCA van zijn kant levert een bijdrage via de hoge winstmarges op zijn (grote) pick-up trucks in de VS. Ondanks de reeds geleverde inspanningen van Peugeot zal echter nog flink geïnvesteerd moeten worden in stekkerwagens en de bijhorende technologie. De grotere schaal geeft Stellantis wel meer slagkracht om te investeren in nieuwe technologieën én het voordeel dat het (afschrijvings-) kosten voor Onderzoek en Ontwikkeling over grotere volumes kan spreiden.
KBC Asset Management hanteert een “Kopen”-aanbeveling met een koersdoel van 19 euro.
