do. 24 feb 2022

UCB rapporteerde een omzet van 5,78 miljard euro, waarmee de marktverwachting van 5,63 miljard euro werd overtroffen. Bij de kernproducten tekende Cimzia een groei op van 2%, Vimpat 7%, Keppra 23% en Briviact 23%, terwijl Neupro 1% daalde. Voor 2022 mikt UCB op een omzet van 5,14 tot 5,4 miljard euro. Dat is minder dan in 2021 door het verlies van de exclusiviteit op Vimpat en Keppra en de vertraging in de lancering van Bimzelx. Voor 2025 blijft het doel om 6 miljard euro omzet te draaien, met REBITDA-marges van 30 – à 35%. 2022 wordt een overgangsjaar, maar dat heeft geen impact op het potentieel, meent KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche. Hij bevestigt het “Kopen”-advies en koersdoel van 125 euro.
Kosten op niveau van 2020
De omzet van 5,8 miljard euro lag boven de verhoopte 5,63 miljard euro en omvat een netto-omzet van 5,47 miljard euro. De bedrijfskasstroom van (EBITDA) van 1,64 miljard euro lag eveneens boven de verhoopte 1,58 miljard euro, net zoals de nettowinst van 1,06 miljard euro. Daar hadden analisten op 990 miljoen euro gerekend.
Een goednieuwsshow, overduidelijk, onder meer omdat de algemene en administratieve kosten in lijn bleven met de niveaus uit 2020. De onderzoeks & ontwikkelingskosten stegen met 4%, terwijl de verkoopkosten met 10% stegen omwille van de investeringen in klinische studies en productlanceringen voor de talrijke late stage assets die UCB ontwikkelde.
Stand van zaken op het veld
Ondertussen werd Bimzelx goedgekeurd voor de behandeling van psoriasis in de EU, het VK, Japan en Canada. De verwachte goedkeuring in de VS zal pas in het voorjaar volgen, omwille van COVID-19-gerelateerde vertraging bij de site-inspecties door de FDA. De klinische fase 3 -gegevens voldeden aan de primaire eindpunten in zowel psoriatische artritis als axiale spondylartritis (AxSpo). De fase 3 klinische resultaten voor Hydranitis Supprativa worden verwacht tegen het einde van 2022.
Voor gMG rapporteerden zowel Zilucoplan als Rozanolixizumab positieve fase 3 klinische resultaten, terwijl er bijkomende studies lopen voor het gebruik van Rozanolixizumab bij de behandeling van ITP (daarvan mogen we in het najaar van 2022 resultaten verwachten), MOG en auto-immune encefalitis. Andere programma's in klinische ontwikkeling zijn onder meer Staccato Alprazolam en UCB0599 (met Novartis).
UCBs vooruitzichten voor 2022
- UCB mikt op een omzet van 5,14 à 5,4 miljard euro. Dat is lager dan in 2021 door het verlies van exclusiviteit voor VIMPAT, Keppra en de vertraging in de lancering van Bimzelx.
- De EBITDA-marge moet landen tussen 26 en 27%, als gevolg van aanhoudend hoge investeringen in de klinische pijplijn en productlanceringen.
- De kernwinst per aandeel moet uitkomen tussen 4,80 en 5,30 euro.
- De eerder gecommuniceerde langetermijnvooruitzichten, gaande tot 2025, bleven gehandhaafd en dat is belangrijk. Dat wil namelijk zeggen dat de omzet nog altijd verwacht wordt om richting 6 miljard euro te evolueren, met REBITDA-marges van 30 à 35%.
KBC Securities over UCB
2021 werd een jaar om te onthouden voor UCB, vindt analist Jeroen Van den Bossche. De groep presteerde beter dan verwacht, wat leidde tot een positieve verrassing op het niveau van de winst per aandeel en het financiële nettoresultaat. Dat is al het tweede opeenvolgende jaar zo.
2022 wordt naar verwachting een overgangsjaar, met een daling van de omzet én de marges als gevolg van een gecombineerd verlies van exclusiviteit van octrooien voor Vimpat (VS/EU) en Keppra (Japan), gemengd met aanhoudende investeringen in productlanceringen en klinische ontwikkeling. Maar dat werd allemaal netjes op voorhand gecommuniceerd, zodat analisten daar allerminst van schrokken, aldus analist Jeroen Van den Bossche. UCB zal de tijdelijke dip te boven komen dankzij de uitvoering van de langetermijnvisie en investeringen in fusies en overnames en in onderzoek.
Het voorbije jaar kende UCB trouwens een lawine van goede klinische resultaten met positief nieuws over al zijn belangrijke immunologische geneesmiddelenprogramma's (bimzelx, zilicoplan, rozanoxilizumab). Na een zeer sterke 2021 en het uitblijven van verrassingen in welke zin dan ook voor 2022, is het uitkijken naar de lange termijn. Analist Jeroen Van den Bossche blijft daarom vertrouwen hebben in UCB en herbevestigt het “Kopen”-advies en 125 euro koersdoel.