do. 28 jul 2022

Het werd een solide tweede kwartaal voor AB Inbev, dankzij een hoger dan verwachteinterne groei en ondanks heel wat uitdagingen. De volumes stegen met 3,4% en dat was meer dan verwacht, de omzet op autonome basis steeg met 11,3%, eveneens boven verwachting. Dat levert een bedrijfskasstroom op die 7,2% steeg op jaarbasis tot 5,09 miljard dollar, terwijl de nettoschuld daalde tot 75,9 miljard dollar. Maar de vooruitzichten voor 2022 bleven stabiel. Dat is niet erg, integendeel zelfs, maar het is evenmin een verhoging. En net dat lijkt tot ietwat teleurstelling te leiden. Geen impact op “Kopen”-advies en 80 euro koersdoel bij KBC Securities.
Veerkracht, maar geen euforie
De biergroep uit Leuven boekte een “veerkrachtige” prestatie in het tweede kwartaal. De autonome groei kwam boven de verwachtingen van de analisten uit, terwijl de groeiverwachting op het niveau van de bedrijfskasstroom voor 2022 gehandhaafd bleef op 4 à 8%. Voor KBC Securities is er dus geen reden om teleurgesteld te zijn, terwijl er ook geen reden is om overdreven euforisch te worden. De brouwer blijft niettemin op korte termijn op zijn hoede omwille van de aanzienlijke inflatie van de grondstoffenkosten.
Blik op de cijfers
In kwartaal twee stegen de volumes autonoom met 3,4% tot 149,7 miljoen hectoliter, terwijl analisten op 1,9% groei mikten. De omzet steeg daardoor met 11,3% tot 14,8 miljard euro. Analisten hadden een groei met 9,5% verwacht, oftewel een groei van 7,5% per hectoliter.
De genormaliseerde EBITDA steeg autonoom met 7,2% tot 5,1 miljard dollar en ook dat lag boven de verhoopte groei met 5,6%. In de cijfers zit wel een extra belastingkrediet van 184 miljoen euro vervat in Brazilië.
Minder nettoschuld
Een blik op de balans leert dat de nettoschuld gedaald is van 76,2 miljard dollar per einde 2021 naar 75,9 miljard dollar op het einde van juni 2022. Dat komt neer op een schuldratio (netto schuld/EBITDA) van 3,9x, tegenover 4,0x op het einde van 2021.
Geografisch overzicht
Op geografisch vlak daalde de volumes in Noord-Amerika met 2,7% iets meer dan verwacht (-2,5%), maar steeg de omzet wel met 2,7% tot 4,39 miljard dollar. Analisten mikten op een toename met 1,6%. Zelfde verhaal voor wat betreft een sterker dan verwachte winstgevendheid. Veel sterker was de evolutie in Midden-Amerika, waar de volumes met een stugge 8,2% en de omzet zelfs met 18,4% toenam. Dat was beide ver boven de lat, onder meer omdat de Mexicaanse omzet fors aantrok door de verdere uitrol van OXXO en de opening van 150 nieuwe Modelorama-winkels. Dat effect speelde niet in Zuid-Amerika, waar de volumes dan wel 8,6% hoger lagen, maar waar de omzet “slechts” met 30,2% aandikte. Analisten hadden op een toename met 32,4% gehoopt.
De zwakkere cijfers vinden we dus eens te meer in Europa. De volumes in het EMEA-segment daalden immers met 0,3%, terwijl analisten hadden gehoopt op 2,9% groei. Dat drukte de omzetgroei tot 8,7%, terwijl een groei met 11,9% werd verwacht, al moet gezegd worden dat zo’n kleine teleurstelling niet werd doorgetrokken naar de winstgevendheid. De bedrijfskasstroom (EBITDA) in het EMEA-segment steeg immers met 13,3% tot 692 miljoen dollar, ver boven de verhoopte groei met 6,8%. Ook Azië sprankelde niet meteen: de volumes daalden met 0,4%, al was dat beter dan de gevreesde krimp met 3,9% De omzet steeg er wel met 3,7%, terwijl op 0,5% groei werd gemikt, zodat de winstgevendheid met 4,0% daalde. En dat is meer dan wat analisten verwacht hadden (-2,6%). Noteer in dat kader dat de Chinese volumes met 6,5% gedaald zijn. Dat is meer dan het gemiddelde van de sector, wat natuurlijk te wijten is aan de impact van de lockdowns.

Vooruitzichten
Er werd niet gemorreld aan de eerder gestelde vooruitzichten voor 2022. De autonome EBITDA-groei moet landen op 4 à 8%, waarbij de omzet naar verwachting sneller zal groeien dan de EBITDA dankzij een gezonde combinatie van volume en prijs. Deze prognose is vergelijkbaar met de huidige analistenschattingen, die uitgaan van 9,7% omzetgroei in 2022 en een EBITDA-groei van 6,5%.
Conclusie
KBCS blijft AB Inbev waarderen voor zijn leidende positie op de wereldwijde biermarkt, de hoge intrinsieke rentabiliteit en de langetermijngroeivooruitzichten in zijn activiteiten in de opkomende markten (die maken zo’n 70% van het groepstotaal uit). De inflatoire trends op input- en verpakkingsmaterialen zullen waarschijnlijk een tegenwind blijven op korte termijn, maar de groep heeft historisch bewezen dat het prijszettingsvermogen heeft om dit te compenseren. De vooruitzichten voor 2022 wijzen op een blijvende organische winstgroei die in lijn liggen met de vooruitzichten op middellange termijn. De schuldgraad is ondertussen al netjes gedaald en wordt naar de mening van KBCS ruimschoots gecompenseerd door een lang looptijdprofiel met beperkte korte looptijden. De brouwer handelt momenteel aan een korting ten opzichte van zijn, historische waardering, en dat is niet helemaal terecht. Tot slot verwelkomt KBCS de grotere transparantie die de nieuwe CEO biedt, in de vorm van een nauwkeurige tussentijdse prognoses. Al bij al blijft de waardering aantrekkelijk en dus blijft het “Kopen”-advies en 80 euro koersdoel op de tabellen staan.