wo. 13 feb 2019

Orange Belgium publiceerde deze ochtend een set beter dan verwachte jaarcijfers, waarbij onder meer de aangepaste bedrijfskasstroom van 77,4 miljoen euro niet teleurstelde. Los daarvan blijft er veel stabiel: het dividend, bijvoorbeeld (op 0,5 euro per aandeel), het koersdoel en het advies.
Groei, zoals verwacht
De omzet uit retaildiensten steeg 8,4%, terwijl gemikt werd op een groei van 8,1%. Dat is te danken aan de ‘convergente groei’ uit diensten (+117%), waardoor de aangepaste bedrijfswinst (EBITDA) opliep tot 286 miljoen euro. Dat cijfer ligt netjes binnen de doelstelling van 275 à 295 miljoen euro, ondersteund door een inkomstengroei uit MVNO (mobiele virtuele operator) tot 2,7 miljoen euro in het vierde kwartaal.
In het vierde kwartaal groeide de omzet uit mobiele diensten met 1% op jaarbasis, omdat een hoger aantal abonnees een lichte daling van de omzet per klant compenseerde. De inkomsten uit vaste diensten stegen met 8% tot 11,1 miljoen euro, terwijl KBCS een daling met 4% had gevreesd. Voeg daarbij 40 miljoen euro omzet uit verkoop van apparatuur en 4% groei in het wholesale-segment en de bedrijfswinst (EBITDA ) klom tot de door analisten verwachte 77 miljoen euro. De nettoschuld klokte af op 264,3 miljoen euro, een zucht hoger dan de 254 miljoen euro uit het derde kwartaal.
Meer (lucratieve) klanten
Dat de winst per aandeel op 0,14 euro uitkwam, onder de consensusverwachting van 0,18 euro, mag niet deren, onder meer omdat het aantal “postpaid” klanten in het vierde kwartaal met 61.000 stuks steeg. Belangrijk is ook dat de groep er 25.000 convergente klanten bij kreeg (i.e. klanten die meerdere producten afnemen), terwijl KBC Securities op een toename met 17.000 stuks rekende. En net die klanten brengen heel wat geld op.
Dividend
Het management stelt voor om over 2018 een brutodividend van 0,50 euro uit te keren, netjes in lijn met de schattingen. Dat levert een rendement van 2,8% op.
Vooruitzichten
Voor 2019 verwacht Orange Belgium een aangepaste bedrijfswinst (EBITDA) tussen 285 en 305 miljoen euro, gedragen door retailklanten én wholesale-inkomsten. Analist Ruben Devos rekende in zijn waarderingsmodel op 293 miljoen euro en concludeert daarom dat de daling van de inkomsten uit MVNO's (2018 was het laatste jaar dat het verlies van het grote contract aan Telenet zichtbaar was), de impact van het wegvallen van de roaming-tarieven en de betaling van de kostprijs voor het gebruik van het Orange-merk netjes verteerd werden en worden.
Orange Belgium verwacht verder een "lichte groei" van de inkomsten, terwijl analisten op een groei met 2% mikken. Ook dat ligt dus in lijn met de verwachtingen. Aan de uitgavenkant zullen de kapitaalinvesteringen in 2019 op hetzelfde niveau uitkomen als in 2018 (ongeveer 180 miljoen euro).
De mening van KBC Securities
De sterke commerciële prestatie in het vierde kwartaal ontsnapte niet aan de aandacht van onze sectoranalist: 61.000 bijkomende postpaid abonnees en 25.000 extra convergente abonnees leggen immers een solide basis voor verdere inkomstensgroei in 2019. Die goede gang van zaken was niet enkel zichtbaar in kwartaal vier, want op jaarbasis kreeg Orange Belgium er 7% postpaid-klanten bij en 75% convergente klanten. Eveneens positief is het feit dat het management een EBITDA-groei van ongeveer 3% voor 2019 naar voren schoof, hoewel het wegvallen van MVNO-contracten en de royalty-betaling aan Orange resp. 20 en 10 miljoen euro zullen kosten. Dat wil zeggen dat het bedrijf doet wat moet: groeien, klanten paaien en dat tegen een degelijke prijs. Eens te meer loont de “Schoenmaker, blijf bij je leest”-strategie.