di. 20 okt 2020
Sterk kwartaalrapport Reckitt Benckiser beloond met hoger koersdoel

Reckitt Benckiser boekte in het derde kwartaal een vergelijkbare omzetgroei van maar liefst 13,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en presteerde daarmee een eind boven de gemiddelde marktverwachting van 9,5%. Met dank aan de sterke vraag naar desinfecterende middelen als gevolg van Covid-19. De groep tankt uit de kwartaalcijfers voldoende vertrouwen om de jaarvooruitzichten te verhogen, wat KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte ertoe aanzet het koersdoel op te trekken.
Resultaten
Alle divisies boekten in het derde kwartaal groei, maar de sterke groei werd voornamelijk gedreven door de 'Hygiene'-afdeling (+19,5%). De vraag naar de desinfecterende schoonmaakproducten van Lysol nam sterk toe en ook producten die vaker gebruikt worden nu consumenten meer tijd thuis doorbrengen, zoals Finish en Air Wick, dreven de groei.
Daarnaast boekte ook de 'Health'-afdeling een sterke groei van 12,6%. Hier zag Reckitt Benckiser vooral een sterk toegenomen vraag voor Dettol en verbeterende trends voor Durex. Hoewel het merk Dettol vooral schoonmaakproducten omvat, valt het organisatorisch onder de Health-afdeling omwille van de verkoopskanalen.
Tot slot zette de voedingsafdeling ook een mooie groei van 4,1% neer. Een verbeterende trend voor babyvoeding en de aanhoudende groei van Airbone-immuunsysteemboosters lagen hier aan de basis.
Inzetten op innovatie en e-commerce
Reckitt smeedt het ijzer als het heet is. Dettol en Lysol zijn gelanceerd in maar liefst 19 nieuwe markten, wat de sterke groei mee verklaart. Daarnaast winnen of behouden de divisies 'Hygiene' en 'Health' marktaandeel. Er blijft een sterke focus op marketing en innovatie, wat verschillende merken in de 'Top 25 innovaties in de VS' van Nielsen deed belanden.
Daarnaast zet Reckitt sterk in op e-commerce, dat dit jaar al een groei van 50% kende en op zo'n 12% van de omzet geschat wordt.
Tot slot loopt Reckitt voor op zijn besparingsplannen, met al 300 miljoen aan gerealiseerde besparingen op de teller.
Vooruitzichten
Het management verwacht nu over het volledige boekjaar in plaats van 'high single digits' een vergelijkbare omzetgroei met 'low double digits', m.a.w. tussen de 10% en 15%. Over de eerste drie kwartalen van 2020 klokte de omzetgroei af op 12,4%. KBC AM gelooft dus dat Reckitt die verwachting vlot zal kunnen inlossen. Daarnaast herinvesteert Reckitt zijn extra inkomsten om de groei op lange termijn veilig te stellen.
De visie van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte zag opnieuw een uitstekend kwartaal voor Reckitt en gelooft dat de sterke groei nog minstens een kwartaal of mogelijk zelfs tot het eerste kwartaal van 2021 zal aanhouden.
Vanaf het tweede kwartaal van 2021 zal Reckitt evenwel aankijken tegen een heel moeilijke vergelijkingsbasis, omdat in het tweede kwartaal van dit jaar de coronacrisis al volop woedde.
KBC AM ziet mogelijkheden in de nieuwe markten en de sterke herinvesteringen die het bedrijf doet. De groei kan wel onder druk komen te staan wanneer de coronacrisis verdwijnt. Hoewel de vraag naar desinfecterende middelen ongetwijfeld sterk blijft, is de kans groot dat ze toch geleidelijk aan zal afnemen.
KBC AM vindt dat Reckitt beloond moet worden voor de sterke prestatie en verhoogt het koersdoel van 7.100 GBp naar 7.700 GBp. Door de onzekerheid op de langere termijn wordt de 'Houden'-aanbeveling bevestigd.