do. 12 nov 2020

Met zo'n 90% van de Amerikaanse en driekwart van de Europese bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal binnen, kunnen we stilaan een eindbalans opmaken. En die oogt volgens financieel analist Siegfried Top (KBC Asset Management Strategieteam) meer dan behoorlijk.
Verwachtingen ruim geklopt
Zoals verwacht gingen de omzet en winst van de bedrijven nog altijd gebukt onder de coronacrisis. In de Amerikaanse S&P500-index zagen alle bedrijven samen hun winst met zo'n 7% dalen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. In Europa was die daling met 19% iets groter. Het was in elk geval beter dan de tweedekwartaalcijfers, die met -30% in de VS en -55% in Europa het dieptepunt van de winstrecessie vormden. Ook de omzetcijfers deden het beter dan vorig kwartaal, met een beperkte daling van zo'n 3% in de VS en 12% in Europa.
Belangrijker nog dan het keren van de cijfers was het kloppen van de verwachtingen die de voorbije weken op het derde kwartaal werden gekleefd. Zo kwam de gemiddelde winst per aandeel van de Amerikaanse bedrijven zo'n 20% hoger uit dan analisten verwacht hadden. Ook in Europa ging die zo'n 15 à 20% hoger, al lag de lat bij ons vrij laag.
Voor de financiële markten lijkt dit in elk geval goed nieuws, al zagen we de voorbije weken vrij weinig positieve prijsreacties. Het waren eerder bedrijven met zwakker dan verwachte cijfers die een verkoopgolf over zich heen zagen komen. Toch geeft het resultatenseizoen moed. Het geeft aan dat bedrijven de coronastorm al bij al goed doorstaan, al zijn er grote sectorale verschillen.
Defensieve sectoren winnen, maar ook cyclische comebacks
De sectoren met stabiele, niet-conjunctuurgevoelige inkomsten staken er ook in het derde kwartaal bovenuit, al daalde de kloof met de cyclische sectoren. In de VS boekte de sector gezondheidszorg zo'n 16% winstgroei ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar, terwijl ook de niet-cyclische consumentengoederen een kleine winstgroei konden optekenen. Ook (deel-)sectoren die als 'coronawinnaars' worden gecatalogeerd, zoals technologie (+5%) en communicatiediensten (+10%) deden het relatief goed.
Een duidelijke comeback is er voor de cyclische consumentengoederen. De sectorwinstcijfers doen zo'n 80% beter dan verwacht, en daardoor ligt het cijfer amper 2% lager dan een jaar geleden. Hoewel bijvoorbeeld vrijetijd en toerisme het moeilijk blijven hebben, presteerden de auto- en luxesector veel beter dan verwacht, en was er opnieuw een heel sterke winstgroei bij de retailers, zowel bij internetretailers (+40%) als bij de traditionele (+20%).
Bij overige cyclische sectoren ligt het herstel wat meer in de toekomst, want binnen de industriële bedrijven (-50% winst) heeft bijv. de transport- en luchtvaartsector het nog steeds bijzonder moeilijk. De sector basismaterialen heeft wel de - voor haar zoveelste - crisis al wat beter verteerd, met sterke resultaten bij de mijnbouwers, die wellicht profiteren van het economisch herstel in China, al duwen de chemiebedrijven (-13%) de winstgroei hier toch nog onder de nul. Helemaal onderaan de lijst vinden we nog steeds de energiesector terug, die een omzetdaling van 1/3 en zelfs nog steeds verliezen optekent. Met een nog steeds lage olieprijs hoeft daar niet te veel beterschap verwacht te worden.
Vooruitzichten Q4 en 2021 stabiel
Het algemene plaatje is volgens KBC AM dus beter dan verwacht, met zeker in de VS cijfers die al bij al vrij fraai ogen gezien de enorme crisis die we meemaken. Voor het vierde kwartaal worden in de VS vrij gelijkaardige cijfers als in het derde kwartaal verwacht. Doorheen het resultatenseizoen werd dit Q4-cijfer - ondanks het sterke plaatje voor Q3 - nauwelijks aangepast. Dit heeft wellicht te maken met de vaak voorzichtige vooruitzichten van de bedrijven zelf, maar ook met de nieuwe escalatie van de coronacrisis. Het positieve nieuws rond een vaccin en een gematigde president Biden – met wellicht een Republikeinse Senaat, die bijvoorbeeld bedrijfsbelastingverhogingen tegenhoudt - kan het sentiment en de verwachtingen misschien opnieuw wat opkrikken.
Voor 2021 wordt voor de Amerikaanse S&P500 nog altijd zo'n 24% winstgroei verwacht, wat het gat dat de coronacrisis heeft geslagen al voor een groot deel zou dichten. Ook in Europa is dit het geval, met zo'n 40% verwachte winstgroei voor de Stoxx 600. Dat cijfer wordt als wat uitdagender gezien, omdat de Europese economische groei voor volgend jaar door KBC recent neerwaarts werd herzien en de sterkere euro exporterende bedrijven ook wel parten speelt. Toch kan ook hier een door het coronavaccin ingefluisterd herstel heel wat sectoren opnieuw boven water brengen.