vr. 19 feb 2021

In de Benelux staan de komende weken nog heel wat kwartaalrapporten op de agenda, maar elders in de wereld loopt het resultatenseizoen over het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2020 stilaan op zijn einde. Daarbij werd vooral uitgekeken hoe de bedrijven de nieuwe coronagolf verteerden en hoe de vooruitzichten voor 2021 eruitzien. KBC Asset Management-strategist Siegfried Top maakt een tussentijdse balans op.
Ijzersterke kwartaalresultaten in VS
Op dit moment hebben zo'n 80% van de Amerikaanse bedrijven hun resultaten gepubliceerd en die wijzen op een winstgroei per aandeel die ca. 6% hoger ligt dan een jaar eerder. Dat is duidelijk beter dan de lage lat (analisten mikten op een daling met 8%), en het betekent dat de Amerikaanse bedrijven zich collectief vroeger dan verwacht uit de winstrecessie hebben losgetrokken. Zo'n 80% van de bedrijven kon de verwachtingen kloppen. Ook de omzet nam over dezelfde periode met zo'n 3% toe, terwijl analisten uitgingen van een stabilisering.
Een aantal sectoren presteerden duidelijk beter dan verwacht: de cyclische consumentengoederen boekten meer dan 40% winstgroei, en ook andere conjunctuurgevoelige sectoren deden het prima, zoals de basismaterialen (+26%) en de financiële sectoren (+17%). De 'coronawinaars', technologie (+16%) en communicatiediensten (+10%), boekten ook opnieuw duidelijke winstgroei.
Bij de defensieve sectoren viel amper winstgroei te rapen – ze hadden vorig jaar ook minder last van de winstrecessie – behalve bij gezondheidszorg, die met 15% winstgroei veruit de beste defensieve sector bleek. Slechts twee sectoren lieten nog vrij zwakke cijfers optekenen: de winsten van de industriële sectoren (die o.a. ook luchtvaart omvatten) bleven 40% lager dan een jaar geleden, en bij de energiesector waren er nog steeds verliezen.
Europa hinkt achterop
Ook in de rest van de wereld waren de bedrijfsresultaten vrij goed. De Japanse bedrijven konden tegenover eind 2019 zo'n 12% winstgroei realiseren, terwijl ook de groeilanden het duidelijk beter deden met bijna 20% winstgroei.
Enkel Europa lijkt wat achterop te hinken; met iets meer dan de helft van de bedrijven die resultaten heeft gepubliceerd, blijven de winsten in Europa zo'n 16% lager. Voor de eurozone is dat 22% lager. Ook hier zijn wel wat positieve verrassingen, maar duidelijk lager dan in de VS of Japan. Het lijkt erop dat in Europa de cyclische consumentengoederen en de financiële instellingen voorlopig niet het winstherstel boekten zoals hun Amerikaanse tegenhangers.
Waarderingen ondersteund door upgrade verwachtingen
Het sterke resultatenseizoen is een opsteker voor de aandelenmarkten. Die zijn vrij duur geprijsd, maar de hogere winsten bieden volgens strategist Siegfried Top wat extra zuurstof.
Ook de verwachtingen voor het boekjaar 2021 blijven sterk. Wereldwijd wordt voor dit jaar zo'n 27% winstgroei verwacht. Dat cijfer werd sinds de start van dit jaar zelfs licht opgetrokken. In de VS wordt een verder winstherstel met 24% verwacht, in de groeilanden met 36% en in Japan met 47%. Helemaal bovenaan vinden we de aandelen van de eurozone (+40%) en het VK (+56%). Wel zien we dat het cijfer in de eurozone eerder neerwaarts herzien werd, terwijl de vooruitzichten voor het VK wat gunstiger evolueerden.
In elk geval bieden deze cijfers verder steun aan de aandelenrally die intussen al zo'n 11 maanden standhoudt.