di. 3 aug 2021

Stellantis rapporteerde daarstraks zijn halfjaarcijfers en die leveren koerswinst op. De autobouwer verwacht in de tweede helft van 2021 opnieuw aan te kunnen knopen met een positieve vrije cashflow, die over heel 2021 meteen in de plus zou moeten eindigen. Dat is onder meer te danken aan 1,3 miljard euro synergievoordelen en EBIT-marges die over de hele linie sterker dan verwacht waren. Zelfs Maserati slaagde erin terug in de zwarte cijfers te komen met een EBIT-marge van 3,3%.
Cijferoverzicht
De omzet over de eerste zes maanden van 2021 klokte af op 75,3 miljard euro, 1% boven de analistenverwachtingen. Dat leverde een onderliggende bedrijfswinst op van 8,1 miljard euro, waardoor de marge uitkwam op 10,8%. Dat cijfer ligt duidelijk boven de verhoopte 6 miljard euro, zodat ook de marge de schattingen aan diggelen kon slaan.
Het bedrijfsresultaat (EBIT) profiteerde van 3,8 miljard euro volume- en mixverbeteringen en een nettoprijseffect van 3,9 miljard euro, waarvan 2,6 miljard euro alleen al gerealiseerd werd in Noord-Amerika. Stellantis realiseerde ten slotte ook synergievoordelen ten belope van 1,3 miljard euro, wat duidelijk in de verf moet zetten dat de groep werkt. Alles bij elkaar duwden deze evoluties de EBIT-marges over de hele linie boven verwachting, met Noord-Amerika op 16,1% en Europa op 8,8%. Maar ook Latijns-Amerika deed het met 6,6% goed. Zelfde verhaal voor het Midden-Oosten & Afrika (9,7%), China en Asia Pacific (10,9%). Zelfs Maserati slaagde er in om zijn resultaten weer met zwarte inkt te kunnen schrijven, aangezien de EBIT-marge zowaar opklom tot 3,3%.
De vrije kasstroom bleef negatief (-1,1 miljard euro), deels als gevolg van uitstroom van werkkapitaal en veranderingen in de voorzieningen. De onderneming verwacht echter dat dit in de tweede helft van het jaar zal worden omgebogen en gaat daarom uit van een positieve vrije cashflow over het hele jaar. Een heel erg sterk tweede halfjaar zit er dus aan te komen.
Vooruitzichten voor 2021
Stellantis verhoogde de doelstelling voor de EBIT-marge in heel 2021 van 5,5% à 7,5% naar 'ongeveer 10%'. Bij deze nieuwe prognose werd ervan uitgegaan dat het aanbod van halfgeleiders niet verder zal verslechteren en dat er geen lockdowns zullen plaatsvinden.
De visie van KBC Asset Management
De tekorten aan halfgeleiders teisteren de auto-industrie al enige tijd. Maar in feite zijn ze een zegen gebleken voor autofabrikanten. De tekorten aan halfgeleiders hebben de autofabrikanten immers aangezet tot prijsdiscipline. Bovendien betekent schaarste dat autofabrikanten voorrang geven aan de verkoop van hun modellen met de hoogste marges.
In het licht van deze zeer sterke halfjaarresultaten en de verbetering van de vooruitzichten, behoudt KBC AM het “Kopen”-advies voor Stellantis, maar verhoogt het wel zijn koersdoel van 19 naar 19,5 euro.
