do. 29 apr 2021

Unilever publiceerde vandaag een trading update over het eerste kwartaal van 2021. De onderliggende omzet steeg met 5,7% (4,7% hogere volumes en 1% hogere prijzen), terwijl de gemiddelde analist uitging van een stijging met 3,4%. De groep presteerde zelfs beter dan de meest optimistische analist had verwacht. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte is tevreden met de resultaten en herhaalt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 5.200 GBp.
Resultaten Unilever per divisie
- Food & Refreshments
- De afdeling Food & Refreshments (voeding en versnaperingen) boete 9,8% onderliggende omzetgroei, opgesplitst in 7,3% volume en 2,3% prijsverhogingen.
- De groei was te danken aan een goede prestatie van 'out-of-home food' in opkomende markten, die een daling in Europa compenseerde. 'In-home food' (thuis verbruikte voeding) kende een goed kwartaal van groei, maar had het in maart moeilijker, met een daling ten opzichte van de voorraden van vorig jaar.
- De prijsstijging is toe te schrijven aan de theehandel. In India stegen de theeprijzen als gevolg van hogere grondstoffenprijzen en devaluatie van de munteenheid.
- Home Care
- Voor het segment Home Care rapporteert Unilever een stijging van de onderliggende omzet met 5,9%, met 6,5% volumestijgingen en prijsdalingen van 0,6%. Het herstel werd aangevoerd door India, waar consumenten terugkeerden naar school en kantoor.
- De prijsdalingen zijn het gevolg van promoties in Europa en lagere grondstofkosten die werden doorberekend.
- Beauty & Personal Care
- Het segment Beauty & Personal Care kende de traagste groei (+2,3%) waarvan 1,5% toe te schrijven is aan volumes en 0,8% aan prijzen. Na twee sterke maanden daalde de verkoop van producten voor huidreiniging in maart. Er werden wel meer producten voor huid- en haarverzorging verkocht, al heeft haarstyling nog steeds te lijden onder de coronamaatregelen. De portefeuille luxeschoonheidsproducten profiteerde van de aanvulling van de voorraden en de heropening van fysieke winkels in de VS.
Geografisch plaatje
- Geografisch gezien waren de prestaties in Europa slechter, met een groei van -2,3%. De daling werd vooral veroorzaakt door de Food Solutions-activiteiten die aan restaurants leveren, en de producten voor persoonlijke verzorging. Vorig jaar, toen er veel voorraden werden aangelegd en alle restaurants aanvankelijk gesloten waren, nam de thuisvoeding een hoge vlucht, wat de vergelijkingsbasis hoger maakt en ook de gerapporteerde volumegroei onder druk zette. De thuisconsumptie van ijs kende wel een sterke groei.
- In Noord- en Zuid-Amerika kwam de onderliggende omzetgroei uit op 5,3%. De aanhoudend sterke vraag naar voeding voor thuisconsumptie stuwde de verkopen in Noord-Amerika. Prestige beauty kon profiteren van de geleidelijke heropening in de regio. In Latijns-Amerika zorgden de prijsstelling als reactie op de inflatie van de inkoopkosten en de valutadevaluatie voor groei.
- In de rest van de wereld groeide de omzet met 9,9%. India en China voerden de groei aan, geholpen door een sterk effect van de vorig jaar genomen lockdownmaatregelen.
Vooruitzichten Unilever 2021
Verder bevestigde het bedrijf de doelstelling van een onderliggende omzetgroei van 3-5%. Verwacht wordt dat de marges licht zullen stijgen, maar de groep is nog steeds voorzichtig wat de gevolgen van Covid-19 betreft.
Tot slot kondigde Unilever een aandeleninkoopprogramma aan voor maximum 3 miljard euro. Dit vertegenwoordigt een kleine 3% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.
KBC Asset Management over de resultaten van Unilever
KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte is tevreden over de trading update en herhaalt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 5.200 GBp.