vr. 9 mei 2025

Proximus boekte solide resultaten voor het eerste kwartaal van 2025, met een stijging van de pro forma inkomsten* met 1,5% tot 1636 miljoen euro en een stijging van de pro forma aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) met 2,8% tot 481 miljoen euro. De groep heeft haar vooruitzichten voor 2025 bevestigd en verwacht verdere updates over de Fiber-samenwerking in Vlaanderen tegen het einde van het tweede kwartaal van 2025, meldt KBC Securities-analist Michiel Declercq.
*"Pro forma" verwijst naar financiële resultaten die zijn aangepast om bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden te weerspiegelen, alsof ze al hebben plaatsgevonden. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een fusie, acquisitie of andere significante verandering in de bedrijfsstructuur te simuleren. Het doel is om een beter beeld te geven van de werkelijke prestaties van een bedrijf, zonder de verstoringen van eenmalige gebeurtenissen.
Proximus?
Proximus is de belangrijkste nationale telecomaanbieder in België, actief onder de merknamen Proximus, Scarlet en Mobile Vikings. De groep heeft een nationaal breedband- en mobiel marktaandeel van 40-50% en een videomarktaandeel van 30-40%. Proximus is ook internationaal actief via het digitale identiteitsbedrijf Telesign en communicatieplatform BICS. De Belgische overheid is nog altijd meerderheidsaandeelhouder met een belang van 53,5%. Proximus voert verder ook de Fiber-race aan met een nationale dekking van 20%.
Proximus houdt stand ondanks hogere concurrentie
De pro forma aangepaste EBITDA-groei met 2,8% tot 481 miljoen euro lag boven de verwachtingen, grotendeels te danken aan een beter dan verwachte prestatie voor het binnenlandse segment, terwijl internationaal in lijn presteerde.
Hoewel het netto aantal nieuwe mobiele klanten onder de verwachtingen lag, vooral binnen het zakelijke segment, bleef de residentiële netto toevoegingen (woningen waar bijvoorbeeld digitale televisie of breedbandinternet wordt geïnstalleerd) redelijk veerkrachtig ondanks de nieuwe spelers op de mobiele markt en het geïntensiveerde concurrentielandschap.
België presteerde boven verwachting
De totale Proximus-inkomsten stegen met 1,5% pro forma tot 1 636 miljoen euro. De onderliggende EBITDA steeg met 2,8% pro forma tot 481 miljoen euro. Het netto-inkomen steeg met 39,4% tot 140 miljoen euro.
De genormaliseerde vrije kasstroom (de hoeveelheid geld die een bedrijf genereert uit zijn operationele activiteiten, na aftrek van kapitaaluitgaven, maar aangepast voor eenmalige of niet-operationele inkomsten en uitgaven) was -36 miljoen euro. De kapitaaluitgaven, exclusief spectrum- en voetbalrechten, bedroegen 270 miljoen euro.
Binnenlandse inkomsten stegen met 1,2% tot 1 216 miljoen euro, gedreven door een stijging met 0,5% voor residentieel tot 621 miljoen euro, een stijging met 1,5% voor zakelijk tot 512 miljoen euro, en een stijging van 0,9% voor wholesale (verkopen aan bedrijven) tot 60 miljoen euro. De internationale onderliggende EBITDA steeg met 15,3% tot 51 miljoen euro.
Glasvezelnetwerkuitbreiding loopt gestaag
Proximus fiber-dekking bereikte 38% (38% van de woningen heeft toegang tot het glasvezelnetwerk). De besprekingen met BIPT, BCA, Telenet en Wyre voor de uitbreiding van het fiber-netwerk zijn aan de gang, met verdere updates verwacht tegen het einde van het tweede kwartaal. Daarnaast verlopen de besprekingen met Orange over samenwerking in het zuiden van België goed.

KBC Securities over Proximus
Michiel Declercq vindt dat Proximus een goede set resultaten opleverde die boven de verwachtingen lag. De aangepaste EBITDA-overwinning was grotendeels te danken aan een beter dan verwachte prestatie voor het binnenlandse segment, terwijl internationaal in lijn presteerde. Michiel herhaalt zijn ‘Opbouwen’-aanbeveling en koersdoel van 8,7 euro.
