wo. 15 jul 2020
Sterke stijging inkomsten compenseert provisies bij JP Morgan en Citigroup

Naar goede gewoonte wordt een nieuw kwartaalresultatenseizoen afgetrapt door de Amerikaanse grootbanken. De resultaten van JP Morgan Chase en Citigroup, beide gediversifieerde banken, vertoonden ditmaal zeer gelijkaardige trends. KBC Asset Management-analist Joris Dehaes nam de rapporten onder de loep.
Resultaten
Zowel JP Morgan als Citigroup klopten vlot de winstverwachtingen met resp. 37% en 47%, dankzij sterker dan verwachte inkomsten. Dat was volledig toe te schrijven aan de investeringsbankdivisies, die garen wisten te spinnen uit de marktomstandigheden en volatiliteit. Vooral de inkomsten uit obligatiehandel bleken tegenover vorig jaar gigantisch gestegen te zijn, tot zelfs een verdubbeling bij JP Morgan, waarmee ze fors beter deden dan de al hoge verwachtingen. Ook de fee-inkomsten uit de investeringsbankdivisies kenden een mooie toename, met dank aan adviesverlening bij kapitaalverhogingen en andere markttransancties van bedrijven.
Tegenwind
Beide banken maakten van de gestegen inkomsten gebruik om massaal provisies voor (toekomstige) probleemleningen opzij te zetten. JP Morgan nam 10,5 miljard USD aan provisies tegenover 8,3 miljard in het eerste kwartaal en slechts 1,1 miljard in het tweede kwartaal van 2019. Voor Citigroup bedroegen de provisies 7,9 miljard USD in vergelijking met 7,0 miljard vorig kwartaal en 2,0 miljard vorig jaar.
Een andere tegenwind dit kwartaal was de lagere rente, die de netto-interestmarge van beide banken, zoals verwacht, fors lager duwde. Dit woog op de netto-interestinkomsten die grofweg 4% daalden tegenover vorig kwartaal. Onderaan de lijn zorgde dit alles voor een halvering van de winst voor JPMorgan tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar wel al een fikse stijging in vergelijking met vorig kwartaal. Citigroup verliest zelfs 75% tegenover vorig jaar en blijft ook onder het resultaat van vorig kwartaal.
Vooruitzichten
Even belangrijk als de terugblik op het tweede kwartaal is uiteraard de vooruitblik naar de toekomst. Die blijft voor beide banken onzeker, gezien de opflakkeringen van de coronapandemie in de VS en de effecten hiervan op de economie, op bedrijven en op de consument.
Toch gaat KBC AM ervan uit dat de banken hun piek in provisies nu wel achter de rug hebben. Analist Joris Dehaes denkt dat ze geleidelijk zullen dalen, wat ervoor zal zorgen dat de winstgevendheid opnieuw zal toenemen. Anderzijds zullen de inkomsten uit het investeringsbankieren normaliseren, terwijl de margedruk nog kan aanhouden. Alles samen verwacht KBC AM een geleidelijke maar hobbelige terugkeer naar sterkere winstcijfers in de komende kwartalen. Positief is ook dat beide banken hun kapitaalpositie dit kwartaal konden versterken en dat ze, behoudens een zware, nieuwe krimp van de economie, hun dividend vlot kunnen blijven betalen.
De visie van KBC Asset Management
De resultaten van vandaag zijn volgens analist Joris Dehaes voor beide banken bevredigend, zeker voor JP Morgan dat echt wel in het oog sprong met de forse stijging van de inkomsten. Het bevestigt hiermee zijn status als gediversifieerde kwaliteitsbank.
Ondanks de positieve langetermijnvisie op JP Morgan blijft KBC AM voorlopig wel bij zijn "Houden"-aanbeveling, omdat de waardering (terecht) hoger is dan bij de meeste Amerikaanse banken. Daarom heeft KBC AM nog steeds een voorkeur voor Citigroup waarvan het aandeel nog steeds flink onder de tastbare boekwaarde noteert. Met het ergste qua provisies achter ons, ziet KBC AM voor Citigroup beduidend meer opwaarts potentieel.
Voor JP Morgan Chase is het koersdoel bij KBC AM 106 USD, voor Citigroup is dat 61 USD.