wo. 24 apr 2019

Orange Belgium (-0,20%) behaalde in het eerste kwartaal een omzet die 4% hoger lag dan verwacht, terwijl de bedrijfskasstroom (EBITDA) 2% onder de lat dook. KBC Securities-analist Ruben Devos roemt de sterke onderliggende trend van de inkomsten uit retaildiensten (+13,5%), die uiteindelijk een fundamentele indicator zijn voor de toekomstige winstcapaciteit. Geen verrassing, want de beurskoers blijft er koeltjes onder, maar het bedrijf zelf blijft zich sterk maken dat de EBITDA in 2019 tussen 285 en 305 miljoen euro kan uitkomen.
In het kort
De omzet uit retaildiensten steeg met een fraaie 13,5%, terwijl KBCS op een stijging van 9,6% rekende. Dat is het gevolg van de groei van zogeheten "convergente diensten" (+83%): diensten na verkoop, zoals bijvoorbeeld upgrades en dergelijke meer. De aangepaste bedrijfswinst (EBITDA) van 58,0 miljoen euro lag wel in lijn met de door analisten verwachte 59,4 miljoen, terwijl KBCS iets ambitieuzer was met een verwachting van 61,5 miljoen euro. Een deel van het verschil is volgens onze analisten te wijten aan de berekeningswijze van de EBITDA: die omvat nu ook rentelasten m.b.t. leaseovereenkomsten. Exclusief dit effect steeg de EBITDA met 14% op jaarbasis, wat sterk blijft. Ook dienen hogere indirecte kosten (+19%) meegerekend te worden, onder meer omwille van een hogere provisie voor bedrijfsbelastingen en -heffingen.
Klanten, klanten, klanten
De groep mocht in het eerste kwartaal 21.000 nieuwe postpaid-abonnees verwelkomen. Dat ziet er goed uit, maar ondertussen verloor het wel 6.000 prepaid-abonnees. De groep voegde 20.000 "convergente" klanten toe. Die groei compenseerde de lichte daling van de gemiddelde opbrengst per abonnee (ARPO) voor mobiele telefonie. Dat liet toe de omzet uiteindelijk met 3% te laten groeien op jaarbasis. De inkomsten uit vaste diensten stegen feller: 26% tot 12,2 miljoen euro. De gemiddelde opbrengst per abonnee daalde met 1% tot 18 euro en de gemiddelde opbrengst voor B2C-abonnees steeg 8% tot 77,4 per abonnee.
Magere winstgroei
Dat alles resulteert in een licht verlies per aandeel van -0,10 euro per aandeel, een stuk onder de consensusverwachting van een winst per aandeel van 0,10. Daar zijn de hogere herstructureringskosten debet aan, die Orange een kleine 4,6 miljoen kostten. De aanleg van nieuwe kabels had een prijskaartje van een dikke 12 miljoen euro, flink wat meer dan KBCShad voorzien (9 miljoen euro).
De mening van KBC Securities
Zoals verwacht is de groei aan mobiele abonnees in het eerste kwartaal enigszins vertraagd, na een opmerkelijk sterke tweede helft van 2018. Analist Ruben Devos is aangenaam verrast door de sterke onderliggende trend van de inkomsten uit retaildiensten (+13,5%), die uiteindelijk een fundamentele indicator zijn voor de toekomstige winstcapaciteit.
Ook zonder promoties slaagde Orange Belgium erin om de gestage instroom van convergente abonnees te behouden (tot 200.000, +64% op jaarbasis) en realiseerde het een B2C convergente toename van de ARPO met 8%. Dat weerspiegelt volgens onze analist de inherente kracht van het gebundelde aanbod op de markt en versterkt het "Kopen"-advies voor de aandelen met een koersdoel van 23 euro.