do. 6 feb 2020

Op Euronext Brussel heeft iedereen blijkbaar zijn “moment of happiness”. Die eer valt vandaag Orange Belgium (+4,1%) te beurt. Tijd voor KBC Securities om de cijfers te bestuderen. Orange Belgium publiceerde puike resultaten over 2019, waarin de omzet uit retaildiensten met 11,6% steeg en de bedrijfswinst (EBITDAaL) met 300 miljoen euro aan de bovenkant van de verwachtingen uitkwam. Verder stegen de inkomsten uit retaildiensten met 9% en verdubbelde de vrije cash flow bijna. Applaus, mét stabiel koersdoel en advies.
Cijferoverzicht vierde kwartaal
De omzet uit retaildiensten steeg met 11,6% en lag daarmee in lijn der schattingen (verwacht: +11%). De groei volgt op de overname van BKM en de omzetgroei van convergente diensten (+61%) en vaste diensten (+22%). Ondanks verschillende uitdagingen in 2019 (lagere MVNO-opbrengsten, impact van de merkprovisies en het effect van de EU-regulering) dikte de bedrijfswinst (EBITDAaL) aan tot 300 miljoen euro. Dat is 5,1% meer dan in 2018 én aan de bovenkant van de vooropgestelde verwachtingsvork van 285 à 305 miljoen euro.
- De inkomsten uit mobiele diensten daalden 3% (verwacht: -2%) tot 151 miljoen euro, door een daling van de gemiddelde mobiele omzet per gebruiker (tot 17,8 euro in mobile only) én een lager aantal mobiele abonnees.
- De omzet van de convergente diensten steeg 48% tot 48 miljoen euro (verwacht: +46%).
- De verkoop van apparatuur steeg tot 53 miljoen euro (verwacht: 38 miljoen euro).
- De omzet van de groothandel daalde 10% (verwacht: -8%) door lagere MVNO-opbrengsten (4,2 miljoen euro tegenover 10,2 miljoen een jaar eerder) en minder inkomsten uit sms.
- De EBITDAaL van 80 miljoen euro klopte de verhoopte 78 miljoen euro. De winst per aandeel groeide tot 0,18 euro, onder meer omdat de investeringen 12% daalden.
- Er werden 31.000 postpaid abonnees verwelkomd (verwacht: +33.000), terwijl 21.000 prepaid klanten vertrokken. Op nettobasis kwamen er 2.000 MVNO klanten bij.
Vooruitzichten
Voor 2020 verwacht Orange Belgium een EBITDAaL tussen 310 en 330 miljoen euro, terwijl analisten mikten op een cijfer van gemiddeld 320 miljoen euro. Dat getal stijgt op jaarbasis, dankzij minder negatieve effecten, een volledig jaar waarin de Orange branding fees in voege zullen zijn én de nieuwe kabelgroothandelsregulering die in het derde kwartaal werd ingevoerd. De groep mikt op een omzetgroei met "low-single digit"-cijfers, wat in lijn ligt met de door analisten verwachte 5% groei. De uitgaven zullen ondertussen stabiel blijven. Er zal een gewoon brutodividend voorgesteld worden van 0,60 euro, wat hoger ligt dan de verhoopte coupon ter waarde van 0,52 euro per aandeel.
De visie van KBC Securities
2019 leverde een financiële topprestatie op, waarbij de bovengrens van de vooropgestelde bedrijfswinst werd gehaald, de inkomsten uit retaildiensten met 9% gestegen zijn én de vrije cash flow bijna verdubbelde. Op het commerciële front lagen de trends in het vierde kwartaal in overeenstemming met de analistenschattingen, waarbij een groei van 43% en 4% van het aantal convergente en postpaid kabelabonnees de orgelpunten vormden. Op basis van de verwachtingen voor 2020, mogen beleggers een stijging van de bedrijfswinst (EBITDA) verwachten van zo’n 7% ten opzichte van 2019. Dat is niet verrassend, maar wel een opsteker, omdat er vertraging zit op de kabelgroothandelsverordening. Die zal naar verwachting pas in het derde kwartaal van kracht worden. Het koersdoel blijft stabiel op 26 euro en het “Kopen”-advies blijft op de tabellen staan.
