wo. 15 mei 2019

Disney springt op de filmstreamingkar, na het succes van Netflix, Amazon Prime, Hulu, of - uit een verder verleden - HBO. Wat nu al zeker is, is dat tv-kijken snel verandert en dat Disney de boot niet wil missen. Streamingdienst Disney+ moet Netflix het vuur aan de schenen leggen. Zijn er nog andere geloofwaardige uitdagers? Misschien Apple, Amazon of Samsung? Senior Financial Economist Tom Simonts zocht het voor u uit.
Disney+
Disney heeft meer informatie vrijgegeven over de streamingdienst die op stapel staat. De dienst, die Disney+ zal heten, gaat in de VS op 12 november van start en zal 7 dollar per maand kosten. Europa staat op de planning, maar het is wachten tot de zomer van 2019. Wereldwijde ontvangst is gepland voor binnen de twee jaar.
Aanbod, aanbod, aanbod
Qua aanbod heeft Disney in elk geval een streepje voor. In zijn lange bestaan heeft Disney een rijke catalogus aan eigen films bij elkaar gefilmd of geproduceerd. Het gaat dan niet enkel om Disney-films, maar ook Pixar, LucasFilm en de waanzinnig populaire Marvel-films (“Avengers Infinity War” of “Avengers End Game”). Het zal Netflix dan ook flink pijn doen als die films uit zijn catalogus verdwijnen.
Net als Netflix is Disney van plan om speciaal voor Disney+ eigen producties op poten te zetten. Voor 2020 zet het voor specifieke Disney+ content iets meer dan 1 miljard dollar opzij en tegen 2024 kan dat meer dan 2 miljard dollar per jaar worden. Het denkt op die manier voor de streamingdienst 60 tot 90 miljoen leden te kunnen werven.
Wacht eens even
Disney is ook eigenaar van streamingmastodont Hulu. Die is bekend van de succesreeks “A Handmaid’s Tale”, waarvan het derde seizoen bij onze lokale zenders binnenkort te zien zal zijn, en het onvolprezen “Battlestar Galactica”. Hulu kwam in handen van Disney toen het 21st Century Fox overnam voor 71 miljard dollar, waarna het integraal deel uitmaakte van de streamingplannen van de Disney-groep.
Op dit ogenblik zijn er 25 miljoen betalende leden voor die streamingdienst en dat zou moeten oplopen tot 40 à 60 miljoen in 2024. Een abonnement op Hulu kost 8 dollar per maand, of 12 dollar per maand voor de versie zonder reclame. Voorlopig is er geen sprake van dat Hulu zou opgaan in Disney+. Dat gaat trouwens ook op voor de andere streamingdiensten in handen van Disney, zoals het sportnetwerk ESPN of National Geographic.
Hulu in Europa?
Eerder werd al gespeculeerd over de oversteek van Hulu naar het Europese continent, maar daarover werd in de laatste presentatie met geen woord gerept. Toch zou dat volgens waarnemers zinvol zijn, omdat Disney bot ving in zijn overnamepogingen van het Britse Sky (waarmee het een Europese strategie wilde uitbouwen). Omdat Disney hoe dan ook voet aan Europese grond wil krijgen, probeert het deze keer met Disney+ zijn troeven uit te spelen. Hulu had een mooie tweede troef kunnen zijn.
Apple heeft een duidelijke achterstand
Ook Apple wierp zich in de strijd, maar hoe dat concreet moet worden gemaakt, is niet helemaal duidelijk want het ontbreekt Apple aan content. Het concept zal Apple TV+ heten en wordt in het najaar ruim beschikbaar gesteld. Apple wil live zenders streamen, maar het is nog niet bekend in welke mate er afspraken er zijn gemaakt met bestaande zenders. Het mikt op eigen content, maar zal ook bestaande streamingdiensten aanbieden, zoals Disney+, Hulu en Amazon Prime Video.
Op Netflix of HBO hoeft het evenwel niet te rekenen. Netflix zet overigens de ondersteuning van Apple’s Airplay stop. Officieel omdat de ondersteuning voor Netflix op Apple-producten te moeilijk is, maar volgens kwatongen gaat het om een centenkwestie. Netflix baalt: het moet teveel aan Apple afstaan, terwijl Apple Netflix het vuur aan de schenen wil leggen. Exclusieve content moet komen van Steven Spielbergs ‘Amazing Stories’, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell spelen hoofdrollen in de serie ‘The Morning Show’ en ook series als “See” en “Little America” staan op stapel. Het hele gebeuren zou gratis zijn voor eigenaars van Apple-producten.
Apple TV-app
Apple stoelt het hele plan op de vernieuwde Apple TV-app. De vernieuwde versie zal dan ook binnenkort op alle Apple-toestellen beschikbaar zijn. Je zou verwachten dat Samsung - dé grote concurrent van Apple in de GSM-markt - ook de streamingdiensten zou willen bestormen, maar niets is minder waar: geen interesse klinkt het daar. Dus op dat vlak heeft Apple vrij spel.
Amazon dan maar?
Amazon's Prime Video werd intussen in meer dan tweehonderd landen gelanceerd, waaronder België. Een abonnement kost 6 euro per maand. De dienst van Amazon biedt films en series aan, waaronder series die door Amazon zijn gefinancierd. Het abonnement past in de Premium-strategie van de webwinkel Amazon.
Premium-klanten betalen een kleine bijdrage van 6 euro per maand voor een voorkeursbehandeling bij Amazon (zoals ultrasnelle levering) en krijgen er nu ook de streamingdiensten er bij. En dat is niet mis: de catalogus telt 5.000 titels, maar is natuurlijk niet van dezelfde orde als Netflix. Amazon wordt verweten dat het vooral B-films aanbiedt.
Amazon heeft wel dezelfde troef als Apple: een bijzonder kapitaalkrachtige onderneming achter het platform. De achterstand die het heeft, is dat het niet in dezelfde mate beschikt over mediaspelers zoals Apple. Amazon moet het hebben van de Amazon Prime Video app die geïnstalleerd is op Google TV, Samsung TV’s en andere. Dus lang geen Netflix-killers, zeggen waarnemers.
Netflix: de positie van de marktleider
Netflix is de absolute leider in het domein, met 148 miljoen klanten in 2018. In 1998 startte Netflix met zijn huidige streamingdienst. Het beschikte toen over een 900-tal films, maar het huidige aanbod is indrukwekkend. In de VS waren er in 2018 iets meer dan 5.500 films en series beschikbaar.
Opmerkelijk genoeg was dat in 2010 bijna de helft meer, nl. zo'n 7.300 films en series. De focus is met de jaren verschoven van films naar series, zegt Netflix zelf. Maar het heeft ook te maken met het verlies aan rechten, net omwille van de toenemende concurrentie. Toch beschikt het over een indrukwekkend lange lijst van spraakmakende reeksen, zoals House Of Cards, Orange Is The New Black en een eigenzinnige, minder brave programmering. Kwaliteit en een beetje rebels, twee sterke troeven van Netflix om klanten blijvend aan zich te binden.
Toch zal Netflix stilaan uit een ander vaatje moeten tappen: Amazon, Hulu en Apple gaan reusachtige sommen tegen nieuwe reeksen aangooien, in de hoop van kijkers weg te lokken van Netflix. De concurrentie wordt sterk en dus moet Netflix nog een versnelling hoger schakelen om haar dominantie te verdedigen. Om nieuwe reeksen en films te financieren, lanceerde ze onlangs een nieuwe halfjaarlijkse obligatielening. Probleem is dat Netflix ondertussen een schuldenberg van 10 miljard dollar opbouwde en dat het nog altijd niet winstgevend is.
Eeuwige investeringen
Netflix moet net als Disney, Hulu, Apple en de rest blijven investeren, maar dat zet de marges en de kastroom onder druk. Dit jaar zal Netflix in totaal voor 8 miljard dollar spenderen aan programmatiekosten en wordt bijkomend 2 miljard dollar voorzien voor marketing. Die marketingkosten lagen vorig kwartaal met 500 miljoen dollar dubbel zo hoog dan een jaar geleden omdat de markt verzadigd is. Het wordt immers almaar moeilijker om voldoende nieuwe abonnees aan te trekken.
Conclusie
Content is king, maar een streamingplatform is dat ook. Vereist zijn kapitaal en toegang tot die content. Over die twee troeven beschikt Disney, zodat het de meest geloofwaardige speler is om Netflix écht concurrentie aan te doen. De prijszetting van Disney+ is interessant: 7 dollar (en wellicht ook 7 euro) is niet veeleisend. Het zal misschien niet veel klanten van Netflix afsnoepen, maar verhindert wel dat Netflix de prijzen zomaar kan gaan optrekken. Het wordt dus een interessante strijd tussen die twee: het brave Disney versus het rebelse Netflix.
