vr. 26 jun 2020

Een nieuwe stresstest van de 34 grootste Amerikaanse banken leerde dat die voldoende gewapend zijn om ook tijdens een stevige crisis overeind te blijven. Niettemin legt de Amerikaanse centrale bank hen een verbod op om voor september eigen aandelen in te kopen of een dividend uit te keren. Een kleine tegenvaller volgens KBC Asset Management, maar dat wijzigt niets aan de (voorzichtige) houding ten opzichte van de Amerikaanse banksector.
Nieuwe realiteit, nieuwe test
De laatste jaren bracht deze test weinig animo, omdat de kapitaalbasis van de banken altijd voldoende groot bleek om een stressscenario te weerstaan. Ze mochten daardoor volop eigen aandelen inkopen en dividend betalen. Dit jaar werd er echter met meer interesse uitgekeken naar de stresstest. Het oorspronkelijk stressscenario werd namelijk al in februari vastgelegd en werd door de Covid-19 realiteit ingehaald. Daarom besliste de Fed om nog een extra Covid-19 scenario toe te voegen aan de stresstest.
Gisteren kregen we voor de individuele banken enkel de resultaten van de oorspronkelijke stresstest. Voor het extra Covid-19 scenario bracht de Fed voorlopig enkel cijfers naar buiten voor alle banken samen. De geaggregeerde kernkapitaalratio van de banken die getest werden bedroeg 12%. Onder het oorspronkelijke stressscenario zal dit zakken naar 10,3% in 2022, maar onder het zwaarste extra Covid-19 scenario gaat het richting 7,7% in 2022. Algemeen beschouwd houden de kapitaalposities dus goed stand, zelfs in een enorm zwaar scenario.
Beperkingen
Op basis van deze resultaten ging de Fed over tot enkele beperkingen:
- De inkoop van eigen aandelen is minstens tot het einde van het derde kwartaal verboden. Dat maakt niet zoveel uit aangezien niemand verwachtte dat de banken nu al opnieuw aandelen gingen inkopen.
- De kwartaaldividenden voor het derde kwartaal (Amerikaanse banken betalen meestal kwartaaldividenden in plaats van jaarlijkse of halfjaarlijkse) mogen niet stijgen tegenover vorig kwartaal en worden gelimiteerd tot de gemiddelde winst in de vorige vier kwartalen. Met uitzondering van één of twee grootbanken (zoals Wells Fargo) is deze limiet geen bezwaar om volgend kwartaal een dividend uit te betalen in lijn met wat analisten verwachten.
- De banken zullen later dit jaar een nieuwe stresstest moeten ondergaan met vermoedelijk een zwaarder stressscenario dat ergens tussen het oorspronkelijk scenario van februari en het zwaarste Covid-19 scenario zal liggen. Dat is uiteraard minder goed nieuws voor de banken want kan mogelijk leiden tot lagere dividenden in de volgende kwartalen.
Enkele individuele resultaten voor de Amerikaanse (investerings)banken:
- Citigroup (Kopen, koersdoel 61 dollar): Goede resultaten. In het oorspronkelijke stressscenario kon de kernkapitaalratio 1,5% dalen. De vereiste minimumkernkapitaalratio blijft op basis van de test ongewijzigd op 10,0%. De bank heeft met een huidige kernkapitaalratio van 11,2% voldoende ruimte boven dit minimum.
- Bank of America (Houden, koersdoel 26 dollar): Bemoedigende resultaten. De kernkapitaalratio daalde in het stressscenario met 1,6%. De vereiste kernkapitaalratio blijft behouden op 9,5%. Er blijft voldoende ruimte met een huidige ratio van 10,8%.
- JPMorgan Chase (Houden, koersdoel 106 dollar): De kernkapitaalratio daalde in het stressscenario steviger met 2,6%. Hierdoor stijgt de vereiste kernkapitaalratio van 10,5% naar 11,4%. Met een huidige ratio van 11,5% heeft JPMorgan dus nog maar een kleine buffer boven dit minimum. Toch zal de bank voorlopig een dividend kunnen blijven betalen aangezien het kan aantonen dat de kernkapitaalratio zal stijgen tegen eind 2020.
- Goldman Sachs (Houden, koersdoel 202 dollar): De kernkapitaalratio daalde in het stressscenario fors met 6,4%. De vereiste kernkapitaalratio stijgt dan ook sterk van 9,5% naar 13,7%, terwijl de huidige kernkapitaalratio maar op 12,5% ligt. Toch zal ook Goldman Sachs voorlopig vermoedelijk een dividend blijven uitbetalen op voorwaarde dat ze hun risico-gewogen activa kunnen doen dalen waardoor hun kapitaalratio kan stijgen
Vanaf maandag nabeurs mogen de banken zelf meer informatie verschaffen over hun toekomstige kapitaalplannen en over hun prestatie in de stresstest zelf.
De mening van KBC Asset Management
De conclusie van KBC Asset Management na de stresstest is over het algemeen een tikkeltje negatief. Investeerders hadden namelijk stiekem gehoopt dat de Fed groen licht zou geven voor de geplande dividendbetalingen voor de volgende vier kwartalen. In de plaats krijgen de meeste banken slechts groen licht voor het volgende kwartaal met een nieuwe stresstest erbovenop. Dat wijzigt evenwel niets aan de visie dat de Amerikaanse banken voldoende kapitaal hebben om deze crisis te doorstaan en dat de (al bij al beperkte) dividendbetalingen in theorie geen probleem zouden mogen vormen voor de Fed.
KBC AM blijft nog steeds eerder neutraal over de Amerikaanse banken met enkel een Kopen-aanbeveling voor Citigroup. De aandelen JPMorgan Chase en Goldman Sachs zouden morgen het meest gevoelig kunnen zijn op basis van de stresstestresultaten. Bemerk wel dat de bankaandelen gisteren een sterke dag kenden op de beurs, geholpen door versoepelingen van regulering omtrent derivatenhandel en investeringen in fondsen.
Uit onderstaande grafieken blijkt alvast dat de waardering van de Amerikaanse banksector duurder is dan de Europese sector, zowel op basis van koerswinst als koersboekwaarde. Die ratio’s bevinden zich voor alle sectoren trouwens ver onder het lange termijn gemiddelde, dat wel door de nasleep van de financiële crisis naar boven wordt getrokken.
