do. 11 feb 2021

Gisteren publiceerde Coca-Cola resultaten over het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2020. De organische omzetkrimp bedroeg 3%, wat ongeveer in lijn lag met de verwachting (3,1%). Met een aangepaste winst per aandeel van 47 dollarcent wist de groep de door analisten verwachte 42 dollarcent te kloppen.
Het vierde kwartaal werd beïnvloed door het niveau van lockdowns en de markt voor consumptie buitenshuis. In oktober en november kende Coca-Cola slechts een kleine krimp, maar het werd hard geraakt in december, toen opnieuw striktere lockdowns werden ingevoerd.
Op jaarbasis waren de resultaten gelijkaardig. Zonder rekening te houden met wisselkoersbewegingen, bedroeg de organische omzetkrimp 9%. Die was het kleinst in Latijns-Amerika, gevolgd door Noord-Amerika. De vergelijkbare winst bleef gelijk. Wisselkoersschommelingen roomden evenwel 6% van de winst af en eenmalige elementen 5%, waardoor de gerapporteerde winst 11% lager uit komt dan vorig jaar. De cash flow voor het volledige jaar bedraagt 8,7 miljard dollar, zo'n 3% meer dan vorig jaar.
Regionaal plaatje
Latijns-Amerika was met een volumegroei van 2% een lichtpuntje, vooral dan in het begin van het kwartaal. De kleinere formaten toonden een verbeterende trend en ook grote, herbruikbare flessen hadden succes. Vooral in Brazilië werden veel producten van Coca-Cola geconsumeerd. In alle andere geografische afdelingen, de Global Ventures en de Bottling Investments Group was sprake van een krimp.
Per segment
- Qua drankcategorieën was de grootste daling voor het segment thee en koffie. De Costa Coffee-keten bleef immers grotendeels gesloten en ook de theeactiviteiten in Turkije stonden onder druk.
- Daarnaast werd ook de categorie water zwaar getroffen, met een daling van 9% in de verkoop. Hieronder valt niet enkel klassiek mineraalwater, maar ook water met een smaakje en sportdranken. De hele categorie ging erop achteruit, maar vooral goedkoper mineraalwater werd afgestraft.
- Fruitsappen, zuivel en plantaardige zuivel kenden het voorbije kwartaal slechts een lichte daling van 2%. Vooral Minute Maid werd in Noord-Amerika hard geraakt wat betreft de verkoop in drankmachines, terwijl merken als Simply (fruitsap) en Fairlife (zuivel) wel sterk presteerden. Verder werd er ook een lager volume verkocht in Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
- Bruisende frisdrankenpresteerden als categorie het beste, met een daling van slechts 1%. De klap in Noord-Amerika en West-Europa werd opgevangen door groei in landen zoals China, Brazilië en Nigeria.
Marktaandeelwinst
Coca-Cola slaagde er wel in marktaandeel te winnen in de (deel)markten die wel open waren, zowel in de klassieke supermarkten als in uitgaansgelegenheden. Een groot deel van het eerste kwartaal van 2021 wordt evenwel nog overschaduwd door strikte social distancing-maatregelen in verschillende delen van de wereld.
Coca-Cola kan de uitrol van de vaccinatie en macro-economische factoren niet beïnvloeden, maar het heeft geleerd flexibel te zijn. Zo heeft het in het voorbije kwartaal de marketingkosten teruggeschroefd en worden ze nu gerichter ingezet. Ook strategische initiatieven worden verdergezet, zowel wat betreft de hervorming van het netwerk als de optimalisatie van de portefeuille.
Onderzoek belastingdienst speelt aandeel parten
Het gevecht met de Amerikaanse belastingdienst IRS houdt vooralsnog aan. De IRS merkte op dat Coca-Cola een foutieve methode had gebruikt om internationale winsten toe te rekenen aan dochterondernemingen ('transfer pricing'), met een rekening van 3,3 miljard dollar voor de periode 2007-2009 als gevolg. Ook de daaropvolgende jaren konden ter discussie komen te staan, waardoor de totale rekening flink kon oplopen.
Nadat een rechter de IRS in november gelijk gaf, reageerde de markt aanvankelijk niet op het nieuws. Pas begin dit jaar kwam een late en vooral pijnlijke reactie die het aandeel tot nu toe zo'n 9% kostte. Coca-Cola heeft extern advies ingewonnen en blijft erbij dat de toegepaste methode correct was en de IRS niet retroactief van gedachte kan veranderen. De groep gaat in beroep en legde een beperkte reserve van 438 miljoen dollar aan, op basis van de kans dat het de zaak verliest. Als de IRS over de hele lijn gelijk krijgt, zou dat Coca-Cola zo'n 12 miljard dollar kosten (inclusief het boekjaar 2020). De belastingdruk zou in de toekomst met zo'n 3,5% toenemen. Het management haalde aan dat er voldoende rek zit op de balans en de cashgeneratie om de boete te kunnen betalen, zonder investeringen of dividenden in het gedrang te brengen, en benadrukte de kracht van de zaak van Coca-Cola.
De visie van KBC Asset Management
De coronacrisis brengt Coca-Cola nog altijd in woelige wateren met een daling van de omzet tot gevolg, maar het bedrijf slaagt er tegelijkertijd in om de kosten te beheersen. De wereldwijde uitrol van vaccins zal de verloren volumes ook doen terugkeren.
Analist Bob Van Leemputte kijkt vooruit, voorbij de eerste kwartalen van 2021, en ziet dat Coca-Cola vanuit een lage vergelijkingsvoet kan vertrekken. Daarnaast zijn er verschillende wijzigingen gaande, zoals de portfolio-optimalisatie en de reorganisatie van de geografische business units, wat de omzetgroei en de kostenbasis ten goede zou moeten komen.
KBC AM blijft fan van het aandeel en bevestigt de “Kopen”-aanbeveling en het koersdoel van 59 dollar.