vr. 10 mrt 2023

Silicon Valley Bank, een bank die zich richt op durfkapitaalinvesteringen, kreeg gisteren een mokerslag te verwerken op de beurs. De bank daalde met 60% en sleurde de techsector en andere banken mee in haar val. Ook de Europese banken voelen het effect en gingen deze ochtend bij de opening van de beurzen onderuit. Als hetzelfde scenario zich ook vandaag verderzet, kan dat grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse techindustrie. De bank is namelijk al tientallen jaren een belangrijke financiële schakel in Silicon Valley.
Wat is er aan de hand?
Silicon Valley Bank kondigde deze week een kapitaaloperatie aan om haar balans aan te sterken. De belangrijkste reden hiervoor was de cash burn van hun klanten die in februari weer toenam en in lagere deposito's resulteerde. Om dat tegen te gaan, verkocht de bank de voorbije dagen voor 21 miljard dollar aan activa, waaronder voornamelijk overheidsobligaties. Het probleem is echter dat het bedrijf op die effecten een verlies slikte van maar liefst 1,8 miljard dollar. Grote schuldige zijn de hogere rentes, die ervoor zorgen dat de obligaties een pak minder waard zijn.
Om het gat van 1,8 miljard dollar op te vullen, kondigde de bank een kapitaalverhoging aan van 2,25 miljard dollar. Een noodgreep die vooral bedoeld was om de klanten gerust te stellen en aan de wereld te laten zien dat er van financiële problemen geen sprake is. Helaas vatte de markt de noodgreep totaal anders op en werd de verkoop vooral beschouwd als een zogenaamde 'fire sale', die noodzakelijk was om de liquiditeit op peil te houden. Hierdoor ontstond op Wall Street de vrees dat banken op veel 'schatkistpapier' zitten dat veel minder waard is dan ze aanvankelijk dachten. Uit gegevens van de Federal Deposit Insurance Corporation, een toezichthouder voor het bankwezen, bleek dat Amerikaanse kredietverstrekkers in hun effectenportefeuilles samen voor ongeveer 620 miljard dollar aan ongerealiseerde verliezen hebben.
De bank probeerde met een conference call nog op te roepen tot kalmte, maar ook dat had het omgekeerde effect. Beleggers vonden massaal de exit en ook de investeringsfondsen adviseerden hun klanten om al hun middelen bij de bank weg te halen.
Slechtste scenario's
Voor de SVB zou het ergste scenario een potentiële bankrun zijn, waarbij huidige klanten hun deposito's terugtrekken omdat ze het vertrouwen in de bank hebben verloren. Dat zou leiden tot nieuwe liquiditeitsproblemen, waardoor de bank nóg meer effecten zou moeten verkopen tegen grotere verliezen, wat tot nog meer problemen en minder vertrouwen bij de klanten zou leiden. Een vicieuze cirkel dus. Voor de banksector in het algemeen ligt het risico dan weer in het feit dat klanten hun deposito's terugtrekken op zoek naar producten met een hoger rendement, waardoor de banken een deel van hun verliezen, die nu alleen nog op papier bestaan, moeten incasseren.
Ook in de Amerikaanse techindustrie ontstaat er paniek, want de bank is al tientallen jaren een belangrijke financiële schakel in Silicon Valley. Veel techbedrijven rekenen op de bank als financiële partner of laten zich begeleiden bij beursintroducties. Mocht de bank dus serieus in de problemen komen, kan dat leiden tot dramatische gevolgen in de techindustrie. Ook in België kan dat bij bepaalde bedrijven voor problemen zorgen. Zo heeft bijvoorbeeld Sofina veel belangen in de (Amerikaanse) techindustrie. Ook zij delen vandaag in de klappen.
Is er reden tot paniek?
De SVB is volgens Tom Noyens, analist bij KBC Asset Mangement, een uitzonderlijk geval omdat ze hun kasboeken niet goed beheerden en daardoor te veel lager renderende staatsobligaties hadden. Niemand had twee/drie jaar geleden verwacht dat de inflatie zo hoog zou oplopen, waardoor de centrale banken de rente zouden moeten verhogen. Maar tot nu toe blijft de SVB de enige bank die "in slaap is gevallen". Andere banken zijn volgens KBC AM beter voorbereid en zouden minder kwetsbaar moeten zijn voor dezelfde effecten. De huidige omgeving met hoge rentes zal leiden tot enige verliezen op hun huidige uitstaande effecten. Maar vergeet niet dat de hoogrentende omgeving ook belangrijke voordelen heeft voor de banken. Zolang de recessie niet tot grote faillissementen leidt, zou het nettoresultaat van een hoogrentende omgeving voor de meeste banken nog steeds positief moeten zijn.