do. 2 mei 2019

Telenet maakt een klein vreugdesprongetje (+0,6%), op basis van de resultaten over het eerste kwartaal. Maar de groeivooruitzichten voor 2019 enthousiasmeren niet echt, want het omzetniveau trappelt ter plaatse. Hoewel de groep klanten blijft verliezen in het vaste segment, kwamen er in de loop van het vorige kwartaal wel 33.000 mobiele (postpaid) klanten bij.
Cijfers
- De omzetgroei is bij Telenet nog steeds bescheiden: de omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 626,43 miljoen euro, zo’n kleine 10 miljoen boven de analistenverwachtingen.
- De operationele prestaties verbeterenden in het eerste kwartaal met een - naar eigen zeggen - robuuste groei van de vast-mobiel geconvergeerde bundels ("FMC"). Daarbovenop ziet Telenet een snellere groei van het aantal mobiele postpaidabonnees, gedreven door de vernieuwde productportefeuille en aantrekkelijke promoties met vaste termijn.
- De gecorrigeerde EBITDA kwam uit op 320,3 miljoen, 4% meer op jaarbasis, met inbegrip van de toepassing van de IFRS 16 boekhoudnormen. Lagere directe kosten en lagere personeelsgerelateerde kosten werden vrijwel volledig geneutraliseerd door hogere verkoop- en marketingkosten.
- De vrije operationele cash flow van 20 miljoen euro lag 2% onder de schattingen van KBC Securities, terwijl er wel een hogere omzet per klant (ARPU: 57,30 euro) en 33.600 nieuwe postpaid klanten geboekt werden. Daartegenover staat dat het alweer klanten kwijtspeelde in de vastelijnsafdeling: het zag het voorbije jaar al 3% van zijn klantenbestand vertrekken.
De visie van KBC Securities
KBC Securities-analist Ruben Devos bevestigt zijn koersdoel van 39 euro en "Houden"-advies voor het aandeel. Hij stipt aan dat de jaardoelstellingen behouden bleven, ondanks het verlies van een belangrijk contract met Medialaan. Telenet zelf streeft dus nog altijd naar een operationele vrije kasstroom die in de periode 2018-2021 met 6,5 à 8,0% op jaarbasis zou moeten groeien, .
KBC Securities blijft beleggers erop wijzen dat 2019 voor Telenet een atypisch jaar zal zijn, omdat dit sinds de beursgang in 2005 het eerste jaar zal zijn dat de bedrijfswinst (EBITDA) niet zal groeien. De markt zal competitief blijven, door een potentiële vierde speler en Orange Belgium dat zijn ambities op de breedbandmarkt wil waarmaken. En er zal meer moeten worden geïnvesteerd, beïnvloed door spectrumfinanciering, gefaseerde betaling van voetbalrechten, terugbetaling van kapitaalleases, vendor financing (VF), enz.
Analisten voorspellen dat de totale kapitaaluitgaven in de komende drie jaar gemiddeld 25% van de omzet zullen bedragen, wat vooral een wat een moeilijke vergelijkingsbasis met de voorgaande jaren oplevert. Ook moet rekening gehouden worden met hogere belastingbetalingen en zijn er weinig tot geen extra voordelen van verminderde rentebetalingen. Alles bij elkaar en uitgaande van een aangepaste gemiddeld samengestelde EBITDA-groei van 0,6% over 2018-2021, zouden die investeringen gelukkig wel gecompenseerd moeten worden zodat het resultaat een stabiele, maar lage groei is.