do. 10 feb 2022

De jaaromzet van Telenet steeg met 1% tot 2,59 miljard euro, terwijl de aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) iets meer dan verwacht steeg met 2% tot 1,37 miljard euro. Daaruit puurde de telecomgroep een aangepaste vrije kasstroom van 431 miljoen euro, pal in het midden van de schattingen en 4% meer op jaarbasis. Ook de nettowinst van 394 miljoen euro verbaasde niet. Alle doelstellingen voor 2021 werden dus gehaald, omdat de commerciële motor draaide zoals moest. Er zal een brutodividend van 1,375 euro per aandeel uitbetaald worden. Maar voor 2022 staan hogere investeringen centraal, tot 655 miljoen euro. Meer dan verwacht en dus een negatieve verrassing. Geen impact op het koersdoel van 40 euro en het “Kopen”-advies, meldt KBC Securities-analist Ruben Devos.
Vierdekwartaalcijfers
De omzet steeg met 1% tot 2,59 miljard euro, wat in lijn ligt met de doelstelling van “een groei tot 1%”. Analisten hoopten ook op 2,59 miljard euro. De uitsplitsing ziet er als volgt uit:
Omzet:
- De omzet uit video-abonnementen daalde met 2% op jaarbasis tot 135 miljoen euro, maar dat was in lijn met de analistenraming.
- De omzet van breedbandinternet steeg zoals verwacht met 3% tot 172 miljoen euro
- De omzet uit vaste telefonie ging met 3% lager tot 54 miljoen euro, een ietsje boven de schattingen van 52 miljoen euro.
- De omzet uit zakelijke diensten daalde met een forse 14% tot 45 miljoen euro. Dat was een pak minder dan de 53 miljoen euro die analisten verwacht hadden. Dat is volgens het management te wijten aan seizoensgebonden lagere ICT-opbrengsten.
- De omzet mobiele diensten steeg met 6% op jaarbasis tot 127 miljoen euro, een zucht boven de verhoopte 124 miljoen euro. Te danken aan het hogere mobiele gebruik en de positieve impact van ONE FMC-toewijzingswijzigingen.
- De "Overige" omzet bleef stabiel op 134 miljoen euro en verraste de analisten dan ook niet.
Andere kerncijfers
- EBITDA: de aangepaste bedrijfskasstroom ging met 2% hoger tot 1,37 miljard euro, in lijn met de bedrijfsdoelstelling die mikte op de bovengrens van 1 à 2%. Analisten hadden eveneens op 1,37 miljard euro gemikt.
- Vrije kasstroom: dat cijfer dikte met 4% op jaarbasis aan tot 431 miljoen euro en bevond zich daarmee pal in het midden van de doelstelling van 420 à 440 miljoen euro.
- Nettowinst: steeg met 16,2% tot 394 miljoen euro, terwijl analisten mikten op 358 miljoen euro.
- Investeringen: gecumuleerd bedroegen deze 21% van de omzet
- Schuld: Telenet torst in totaal 346 miljoen euro schulden die gerelateerd zijn aan het financieringsprogramma voor leveranciers. Dat cijfer ligt 5 miljoen euro lager dan in het derde kwartaal van 2021.
Telenet trok meer klanten aan in vierde kwartaal
In het vierde kwartaal versnelde de instroom van nieuwe klanten op nettobasis dankzij de 'ONE(up)'-bundels, terwijl ook het aantal nieuwe abonnees in breedbandinternet netto sterk toenam. De premiumklanten, TV- en postpaidmobile-klanten bereikten respectievelijk 6.100, 2.300 en 13.400 nieuwe abonnees.
De vaste, maandelijkse gemiddelde omzet per klant was 59,1 euro in 2021, 1% hoger dan in 2020. Dat is te danken aan een hoger aandeel higher-tier en multiple-play breedbandklanten in de algemene klantenmix, maar ook aan hogere prijzen. Die laatste werden wel gedeeltelijk geneutraliseerd door de toewijzing van een grotere verhouding van de omzet uit de 'ONE(Up)' FMC-bundels aan de mobiele telefonie, in vergelijking met de oudere bundels.
Dividend en inkoopprogramma
Telenet stelt een brutoslotdividend voor van 1,375 euro per aandeel, wat iets minder is dan de 1,39 euro waar onze analist op rekende. Het totale dividend over 2021 komt daardoor uit op 2,75 euro. Daarnaast liet de groep weten dat het lopende aandeleninkoopprogramma voor 2021 voor ongeveer 76% voltooid werd.
Telenets vooruitzichten: hogere investeringen in 2022
Hier valt vooral de stijging van de investeringen op, die ten opzichte van de omzet met 4 procentpunt op jaarbasis zullen stijgen tot ongeveer 25% van de omzet, oftewel zo’n 655 miljoen euro. In 2021 was dat nog 543 miljoen euro.
Dat is best opvallend, want het risico van hogere investeringen in 5G en glasvezel zou normaliter door de analisten goed moeten worden ingeschat, aangezien mobiele investeringen na de spectrumveiling in het tweede kwartaal van 2021 en de glasvezelambities samen met Fluvius de afgelopen twee jaar een belangrijk gespreksonderwerp zijn geweest. Maar de analisten hielden geen rekening met een investeringsstijging van deze omvang.
Hoewel deze hogere investeringen een impact zullen hebben op de vrije kasstroom, wijst Telenet er in zijn vooruitzichten voor 2022 op dat de vrije kasstroom stabiel zou moeten blijven ten opzichte van 2021. Dat wil zeggen dat de verhoopte dividenduitkering van 2,75 euro per aandeel ruimschoots gedekt wordt, ondanks analisten hoopten op een stijging van de vrije kasstroom met 2% ten opzichte van 2021.
De rest van de vooruitzichten voor 2022 zijn meer operationeel. De omzet en de aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) liggen grotendeels in lijn met de verwachtingen van de analisten. Op herberekende cijfers verwacht Telenet immers “ongeveer 1%”omzetgroei tot 2,62 miljard euro, exact het cijfer waar analisten op hoopten. De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) zou “ongeveer 1%” moeten aandikken tot 1,38 miljard euro, terwijl op 1,39 miljard euro werd gehoopt.
KBC Securities over Telenet
Samengevat lagen de vierdekwartaalresultaten in lijn met de verwachtingen voor wat de omzet betreft, maar waren de aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) en de operationele vrije kasstroom toch een beetje aan de zwakke kant omdat analisten op meer hoopten dan het halen van de officiële doelstelling, meent analist Ruben Devos.
Sprankelen doen de cijfers niet, omdat er geen grote uitschieters waren, niet in negatieve, maar ook niet in positieve zin. Blijft over: de hoger dan verwachte investeringen in 2022. Zelfs die zullen niet wegen op het dividend, waardoor het aandeel nog altijd zicht blijft bieden op een brutodividendrendement van 8,4% voor 2022. Geen impact op het koersdoel van 40 euro en het “Kopen”-advies, aldus analist Ruben Devos.
