di. 19 jul 2022

Telenet (-10%) en Fluvius zijn een bindende overeenkomst aangegaan omtrent de netwerkplannen, inclusief de omvang en de geraamde investeringsuitgaven. De besprekingen startten al in juni 2020 en leidden tot de oprichting van een bedrijf dat nu nog “NetCo” noemt, en dat voor zo’n 66,8% in handen van Telenet zal zijn. De groep wil zo’n 78% van haar huidige Vlaamse voetafdruk bestrijken via glasvezel, zoals voorspeld. Hoewel dit doel pas tegen 2038 zal worden bereikt, zal het grootste deel van de 2 miljard euro worden uitgegeven in de volgende acht jaar. Omdat de komende jaren erg “investeringsintensief” worden, onder meer door de uitrol van 5G, heeft Telenet het dividendbeleid gewijzigd van 2,5 euro naar een dividendbodem van 1 euro per jaar. Aandeelhouders reageren daarom erg negatief.
De risico’s zijn reeds ingeprijsd, zodat de opportuniteit blijft
De markt heeft het aandeel van Telenet in het voorbije jaar al fors afgestraft. Het grootste deel van het investeringsrisico in verband de oprichting van dit “NetCo” en de daaruit voortvloeiende daling van de dividenduitkeringen wordt vandaag niet als een grote verrassing aanzien. Het aandeel wordt door die daling verhandeld aan waarderingsniveaus die voor het laatst in 2009 werden gezien.
Hoewel het vooruitzicht om een lange en zware investeringscyclus te moeten doorlopen niet aantrekkelijk is voor beleggers, zal de nieuwe netwerkentiteit vanaf het begin een hoge bezettingsgraad hebben (rond 60%). Ook zullen de schaalvoordelen en hefboomeffecten van een volledige controle van het netwerk verbeteren, terwijl het erg goed mogelijk is dat NetCo bijkomende strategische en/of financiële partners aan kan trekken. Qua landelijke dekking van glasvezel bestaat er volgens KBCS wel een concurrentie- en overbouwrisico. Immers, Proximus heeft eerder al aangekondigd om het hele land te willen bedekken met glasvezel, iets waarvoor de lat op 95% werd gelegd. Meer details, om niet te zeggen alle details, zullen uit de doeken worden gedaan op een analistenmeeting die ingepland is op het einde van september 2022.
Ambities
Na de uitrol wil NetCo snelheden van 10 Gigabit per seconde kunnen aanleveren door een mix van HFC (DOCSIS) en glasvezeltechnologieën. Zo’n 78% van Vlaanderen moet tegen 2038 toegang hebben tot FTTH (Fiber To The Home, oftewel glasvezel) via een mix van eigen bouw en/of mogelijke samenwerking met partners. Eén en ander vereist maximaal 2,0 miljard euro investeringen, voornamelijk in de eerste acht jaar. Die zullen worden gefinancierd uit Netco's robuuste cash flow en intragroep financieringsfaciliteiten, inclusief Telenet's 745 miljoen euro inkomsten uit de recente verkoop van de zendmasten. Dat betekent dat er extra externe financiering nodig is. Verwacht wordt dat de nieuwe onderneming in 2023 operationeel zal zijn.
Dividendverlaging
Om het uitgavenplan te financieren, heeft Telenet besloten om het dividend opnieuw vast te stellen op 1 euro over de periode 2023 tot en met 2029. Eerder werd er nog 2,75 euro uitbetaald. Het nieuwe dividend is jaarlijks uit te keren in mei, waarbij rekening wordt gehouden op een totale schuldgraad (net total leverage) van zo’n 4,0x de bedrijfskasstroom. Na de opbouwperiode, verwacht Telenet een substantiële groei van de aangepaste vrije kasstroom. Die moet op zijn beurt leiden tot hogere uitbetalingen aan aandeelhouders, maar dat is dus nog niet voor morgen of overmorgen.
Details van de deal
Telenet en Fluvius zullen een volledig gefinancierd bedrijf oprichten, waarin Telenet een belang zal aanhouden van 66,8%, tegenover 33,2% voor Fluvius. Dat bedrijf zal behoorlijk wat schulden torsen, zodat de schuldgraad zal oplopen tot 5x de bedrijfskasstroom (net debt/EBITDA), maar daartegenover staat dat de beide bedrijven hun bestaande HFC- (hybrid fiber coaxial) en glasvezelactiva inbrengen en in de toekomst nieuw te bouwen glasvezelactiva zullen bijdragen.
Fluvius zal ook de langetermijn huurovereenkomst inbrengen in “NetCo”, die zowat een derde van de Vlaamse dekking bestrijkt. De beëindiging van de huidige huurovereenkomst van dat netwerk zal de schuld van Telenet op nettobasis doen dalen met ongeveer 0,5 miljard euro. De totale schuldgraad zal daardoor naar verwachting dalen met 0,4x.
“Netco” zal een penetratiegraad hebben van bijna 60% en zal van bij de start inkomsten en cashflows genereren. Daarmee wordt het meteen de marktleider. Aangezien het vehikel zodanig opgezet is dat een meerpartijenpartnerschap mogelijk moet zijn, is “NetCo” goed gepositioneerd om strategische en/of financiële partners aan te trekken.
KBCS behoudt het 40 euro koersdoel en “Kopen”-advies.
