do. 14 feb 2019

Telenet verliest vandaag zo’n 4% op de beurs, hoewel de resultaten over het vierde kwartaal geen negatieve verrassingen met zich meebrachten en het jaar dus in lijn met de analistenschattingen werd afgesloten. Maar de groeivooruitzichten voor 2019 stellen wel teleur, tenminste op omzetniveau. Dat mag misschien niet iedereen verbazen, maar het is wel de eerste keer sinds de beursgang in 2015 dat de Mechelse kabelaar zijn investeerders niet kan bevredigen. KBC Securities mag nu wel rekenen op meer winst in 2019.
Bescheiden omzetgroei
Telenet deed wat het moest, ondanks een bescheiden groei van het aantal mobiele klanten en aanhoudende concurrentie. In 2018 kwam de omzet 1% hoger uit op 2,53 miljard euro, waarvan 642,3 miljoen euro in het vierde kwartaal. Pal op de analistenverwachtingen.
Centraal staan een lagere verkoop van smartphones, druk op de prijzen door concurrentie en regelgeving en minder groei omwille van het eerdere succes van bundels. Dat alles werd wel gecompenseerd door groei in het commerciële Wholesale-segment, de doorgevoerde prijsstijgingen en groei bij de kleine bedrijven.
Winstgevendheid
De gecorrigeerde bedrijfskasstroom (EBITDA) groeide met 8% tot 1,32 miljard euro, een zucht boven de verwachtingen, terwijl de hoeveelheid vrije kasstroom zoals verwacht met 11% toenam tot 422 miljoen euro. Dat laatste is het gevolg van een hogere activiteit in het vendor financing-programma, lagere rentekosten, een verbetering van het werkkapitaal en lagere belastingen.
De nettowinst van 252 miljoen euro kwam wel onder de schattingen uit, omdat er diverse eenmalige posten in de boeken genomen werden, zoals een bijzondere waardevermindering van 37 miljoen euro op de Luxemburgse activiteiten en een terugname van 11 miljoen euro aan eerdere waardeverminderingen op geassocieerde deelnemingen.
Investeringen
Een van de factoren waarmee aandeelhouders rekening moeten houden, is dat Telenet moet blijven investeren. De kapitaaluitgaven liepen vorig jaar op tot 654 miljoen euro, zo’n 25,8% van de omzet. Dat bedrag houdt nog geen rekening met de mobiele 2G-spectrumlicentie. Dat impacteert onder meer de capactiteit om dividend uit te keren, maar zorgt er ook voor dat het totale schuldsaldo van Telenet moeilijk lager kan. De schulden omvatten trouwens al 359 miljoen euro aan kortetermijnschulden gerelateerd aan het vendor financing-programma.
Abonnees
Telenet verloor in het vierde kwartaal 26.000 kabel-tv-abonnees (vs. prognose KBCS -15.000 stuks), zag 9.000 breedbandabonnees vertrekken (vs. prognose KBCS -1.000), speelde 19.000 vaste lijnen kwijt (vs. prognose KBCS -6.000), en voegde slechts 9.000 postpaid-abonnees toe (vs. prognose KBCS +20.000 stuks). Daarboven zegden nog eens 7.000 prepaid-klanten hun toewijding en steun op. Uitgedrukt in “annualized churn”, zeg maar het aantal klanten dat bewoog (komen en gaan) ten opzichte van het totale aantal klanten, uit op 14%. Dat is een pak meer dan vroeger, wat duidelijk maakt dat klanten mobiel zijn en dat de concurrentie net daarom een heel duidelijke element is.
Vooruitzichten
Voor 2019 verwacht Telenet een daling van de omzet met "ongeveer 2,5%" en gaat het er van uit dat de aangepaste EBITDA met “1% à 2%” kan dalen. De operationele vrije kasstromen moeten met "16% à 18%" toenemen, waardoor de vrije kasstroom moet uitkomen op 380 à 400 miljoen euro. Analist Ruben Devos mikte op een cijfers van 375 miljoen en maakt zich daarom geen zorgen de onderliggende gang van zaken, ondanks de omzetdaling. Die zou er trouwens niet geweest zijn als de MVNO-activiteiten op peil zouden zijn gebleven, maar het vertrek van Medialaan is wel degelijk de realiteit.
De visie van KBC Securities
Het aandeel daalt dan wel zo’n 4%, maar de cijfers over 2018 zijn goed en ondanks verhoogde concurrentie bleef ook de winst op peil. Omwille van allerhande investeringen en het feit dat concurrenten als Orange Belgium en Proximus bepaald niet stilzitten kwam de operationele vrije cash flow wel 6% onder de consensusschatting uit. Het negatieve momentum op commercieel vlak zette zich dus voort (totaal verlies van 54.000 vaste abonnementen) én vertaalde zich in de cashflow.
Rekening houdend met het middelpunt van de nieuwe vooruitzichten voor 2019, concludeert KBC Securities dat de omzet dan wel lager zal liggen dan verwacht, maar dat de winstgevendheid (EBITDA en operationele vrije cash flow) net hoger zal uitkomen dan totnogtoe gedacht (ongeveer 2 à 3%). Het koersdoel blijft ongewijzigd op 39 euro, net zoals het “Houden”-advies.