do. 24 mrt 2022

Tencent kwam in het vierde kwartaal onder de analistenlat uit. De groep blikt terug op een “uitdagend jaar”, waarin de omzetgroei op de binnenlandse markt getroffen werd door maatregelen die het bedrijf op de lange termijn evenwel 'duurzaam' moeten maken. Tegen de tweede helft van dit jaar zouden de gevolgen van de maatregelen die Beijing eist om gamers beter te beschermen volledig verteerd zijn, maar ondertussen stonden ook de advertentie-inkomsten in China onder druk. Buiten de Chinese markt, inclusief de cloudactiviteiten, was er op de jaarcijfers niets af te dingen. Geen impact op 'Kopen'-advies en 75 dollar koersdoel.
WeChat blijft groeien
De totale omzet ging 8% hoger tot 144,2 miljard Chinese yuan, iets onder het verhoopte cijfers van 145,3 miljard. De onderliggende nettowinst daalde met 25% tot 24,9 miljard yuan en lag daarmee 15% onder de analistenverwachting, omwille van een lagere nettobijdrage van geassocieerde bedrijven van Tencent. Analisten hadden echter gerekend op een stabiele nettowinstbijdrage, want dat was de voorgaande kwartalen ook al zo. Het aangepaste bedrijfsresultaat daalde met 13% tot 33,2 miljard yuan en bleef daarmee 14% onder de lat, door hogere marketing- en contentkosten.
Wel was er groei, per 31 december 2021, voor superapp WeChat. Die telde 1,27 miljard maandelijks actieve gebruikers, een stijging met 3,5% op jaarbasis.
Internationale expansie in gaming
De omzet uit onlinegaming steeg met 8%, onder meer dankzij 9% omzetgroei uit mobiele games. Dat is meer dan de 4% omzetgroei uit de meer klassieke pc-games.
- De omzet uit internationale games stegen in het vierde kwartaal met 34% (vergeleken met 20% in het derde kwartaal, al werd dat cijfer wel geholpen door de overname van de Canadese gamestudio Digital Extremes). In het vierde kwartaal van 2021 maakten internationale games daardoor 26% van de totale omzet uit gaming uit, tegenover 21% een jaar geleden. Van de internationale mobiele games zijn 5 van de top 10 titels op basis van dagelijkse actieve gebruikers trouwens ontwikkeld en beheerd door Tencent.
- De omzet uit binnenlandse games ging 1% hoger, een vertraging ten opzichte van de 5% groei in het derde kwartaal. Dat volgt op een daling van de game-inkomsten bij minderjarigen en een gebrek aan de lancering van nieuwe, grote titels. De bijdrage van minderjarigen aan de bestede gametijd en -inkomsten in eigen land zijn ondertussen verwaarloosbaar klein geworden, tot respectievelijk 0,9% en 1,5% van het totaal. Dat volgt natuurlijk uit de nieuwste en strengere regelgeving inzake de bestede gametijd van minderjarigen, die sinds 1 september 2021 van kracht is. Het bedrijf verwacht de impact van de beschermingsmaatregelen voor minderjarigen in de tweede helft van dit jaar volledig te kunnen verwerken, aangezien de basis in september opnieuw wordt ingesteld.
Druk op reclame-inkomsten
De omzet uit onlinereclame daalden met 13% op jaarbasis tot 21,5 miljard yuan, wat een duidelijke vertraging weergeeft ten opzichte van de 5% groei van het vorige kwartaal en de 23% groei gerealiseerd in het tweede kwartaal van 2021. Binnen de onlinereclame daalde de omzet uit mediareclame (video, nieuwsapps, enz.) met 25% tot 3,2 miljard yuan, omdat de omzet uit Tencent News en de Tencent Video apps terugviel. De omzet uit socialereclame daalden met 10% tot 18,3 miljard yuan, door zwakte in categorieën als onderwijs, games en internetdiensten. Tencent verwacht dat haar reclameactiviteiten eind 2022 weer zullen groeien dankzij een verbeterde macro-economische achtergrond en verdere upgrades van haar reclameoplossingen.
Cloud in vorm
De omzet van Fintech & Cloud steeg met 25% tot 48,0 miljard yuan. Dat is fors, al houdt het wel een vertraging in ten opzichte van de 30% groei in het vorige kwartaal. De groei werd in het vierde kwartaal aangedreven door een toename van het commerciële betalingsvolume en een groeiende vraag naar clouddiensten vanuit verticals zoals internetdiensten, openbaar vervoer en retail.
Voor de cloudactiviteiten heeft het bedrijf besloten de focus te verleggen van 'omzetgroei tegen elke prijs' naar 'creatie van klantwaarde en kwaliteit van groei'. Dit kan een tragere omzetgroei in de cloudsector betekenen, maar een snellere margeverbetering in de toekomst. Verder stelde het management dat de eis voor een aparte financiële holding voor zijn Fintech-activiteiten een neutraal effect zou hebben, weet KBC Asset Management-analist Kurt Ruts.
KBC Asset Management over Tencent
De groei van Tencent vertraagde sterk in het tweede halfjaar van 2021 als gevolg van een samenloop van tegenwinden. Sommige daarvan waren macro-economisch van aard (bv. stroomtekorten, uitbraken van Covid, kredietkrapte en trage consumptiegroei), terwijl andere meer bedrijfs-/sectorspecifiek zijn (wet op de bescherming van persoonsgegevens, strenger toezicht op de tijd die minderjarigen aan games besteden), aldus analist Kurt Ruts.
Niettemin hielpen Fintech & Cloud en internationale gaming om de omzetdaling van de groep op te vangen, wat aangeeft dat Tencent geen one trick pony is. Analist Kurt Ruts verwacht dat de (winst)groei van Tencent zich in de loop van 2022 zal herstellen naarmate het bedrijf deze problemen op jaarbasis aanpakt.
Dat wil zeggen dat het aandeel een zeer aantrekkelijke risico-beloning biedt voor een bedrijf met aantrekkelijke structurele groeivooruitzichten aan slechts 14x de gemiddelde verwachte winst per aandeel voor 2023 (gecorrigeerd voor de waarde van zijn beleggingsportefeuille). Geen impact op “Kopen”-advies en 75 dollar koersdoel.
Moederholding Prosus heeft eveneens een onveranderd “Kopen”-advies, met 95 euro koersdoel. De holding onttrekt meer dan 80% van zijn intrinsieke waarde aan het belang in Tencent.
Tom Simonts’ blik op de gebeurtenissen op de Chinese beurzen
Het aandeel van Tencent is momenteel wel heel volatiel. Begin vorige week waren beleggers immers getuige van een minicrash in de Chinese internetsector en in Chinese aandelen in het algemeen. De invasie van Rusland in Oekraïne en de weigering van China om Rusland aan de kaak te stellen, zorgden ervoor dat beleggers een veel hogere geopolitieke risicopremie toekenden aan Chinese aandelen.
Opnieuw opduikende COVID-19-uitbraken in China (waaronder steeds meer lockdowns) wakkerden vervolgens het vuur van het ‘bearish- sentiment aan. Daarnaast werd de Chinese internetsector met name getroffen door de Amerikaanse beurswaakhond SEC die vijf ADR's voordroeg voor een mogelijke schrapping van de notering.
Ook beweerden mediaberichten dat Didi Global zijn CAC-onderzoek niet had doorstaan. Andere krantenkoppen spraken van “alarmerend, maar beheersbaar”. Dat had betrekking op Tencents vermeende onderzoek naar tekortkomingen in de antiwitwasmaatregelen binnen WeChat Pay. En tot slot waren er ronduit absurde meningen, zoals een artikel in persagentschap Reuters dat fantaseerde over een mogelijke opsplitsing van Tencent.
Op woensdag 16 maart werd de minicrash op de Chinese aandelenmarkt gestopt door een capitulatie van het beleid. Na meer dan 18 maanden een programma (Gemeenschappelijke Welvaart) te hebben gevolgd dat de politieke doelstellingen van de Communistische Partij boven de zorgen van beleggers plaatste, veranderde de toon abrupt.
Marktvriendelijke beloften over overzeese noteringen, onroerendgoedbelasting en risico's voor projectontwikkelaars en zelfs het ‘nulcovidbeleid’ leidden tot de grootste tweedaagse opluchtingsrally voor de Shanghai en Hang Seng indexen sinds 1998. Bovendien verklaarde vicepremier Liu He dat de “rectificatie” van internetplatformbedrijven spoedig zal worden stopgezet en dat de regelgeving voortaan transparant en voorspelbaar zal zijn. Het lijkt erop dat de recente uitverkoop van de markten een kwestie van financiële stabiliteit is geworden in de ogen van de Chinese regering, waardoor deze genoodzaakt was doortastend en snel op te treden.
