vr. 27 aug 2021

Ter Beke keek in de eerste helft van 2021 tegen een lagere omzet aan, maar slaagde er wel in om de winstgevendheid op te krikken. Minder rendabele contracten werden stopgezet en er werd werk gemaakt van kostenbesparingen. Ondertussen kampt Ter Beke ook met stijgende grondstofprijzen en dat weegt volgens KBC Securities-analist Guy Sips op de visibiliteit. Het “Kopen”-advies blijft bij KBCS overeind, net als het koersdoel van 140 euro.
Resultaten Ter Beke eerste helft 2021
In de eerste zes maanden van 2021 daalde de omzet bij Ter Beke met 4% op jaarbasis tot 342 miljoen euro (van 356 miljoen in dezelfde periode vorig jaar). De onderliggende bedrijfskasstroom of REBITDA ging daarentegen 115,6% hoger naar 27,1 miljoen euro (vs. 12,6 miljoen euro vorig jaar en 26 miljoen verwacht door analisten).
Op het niveau van het bedrijfsresultaat werd een verlies van net geen 10 miljoen omgezet in een winst van 7,3 miljoen, wat uitmondt in een resultaat na belastingen van 1,5 miljoen euro. Vorig jaar verscheen hier nog een verlies van 9,8 miljoen euro.
- De omzet van de divisie Vleeswaren daalde met 6,3 miljoen euro (-2,8%) tot 216,1 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de beëindiging of niet-verlenging van een aantal onrendabele contracten in de eerste jaarhelft. De recurrente EBITDA-marge van de divisie bedroeg in de eerste helft van het jaar 8,1% (0,9% in de eerste helft van 2020), wat resulteerde in een recurrente bedrijfskasstroom van 17,5 miljoen euro (2,0 miljoen euro in de eerste helft van 2020).
- De omzet van de divisie Bereide Gerechten daalde met 8,1 miljoen euro (-6%) tot 125,8 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van een daling van de verkoop in het foodservicekanaal, vooral bij dochteronderneming KK Fine Foods in het VK. Ter Beke ziet echter dat de versoepeling van de lockdownmaatregelen leidt tot een zeer geleidelijk herstel van de omzet. De recurrente bedrijfskasstroom bleef stabiel op 12,8 miljoen euro of een marge van 10,1% (was 9,7% in de eerste helft van 2020).
Kostenbesparingen
Ter Beke gaat in het persbericht ook in op een reeks inspanningen die een impact hadden op de kosten:
- Betere aankoopvoorwaarden ten opzichte van het vorige jaar, weliswaar in een macro-economische omgeving waar een aantal kosten (verpakkingen, ingrediënten) sterk stijgen en doorberekend dienen te worden aan de klanten.
- Een lagere kost door de operationele en juridische integratie van de bedrijven in Nederland en het “zero based budgeting”- programma dat eind vorig jaar van start ging.
- Een daling in de niet-onderliggende kosten ten opzichte van vorig jaar, ondanks de impact van de verkoop van de captive herverzekeringsmaatschappij en de kosten gelinkt aan de wijziging in CEO die gemaakt werden in de eerste jaarhelft.
KBC Securities over Ter Beke
Volgens analist Guy Sips wordt de vleeswarenindustrie - zowel voor producten als voor versnijdingsactiviteiten - nog steeds gekenmerkt door een felle prijsconcurrentie. Het segment bereide maaltijden geniet in Europa nog steeds goede vooruitzichten, aangezien het retailkanaal (inclusief discount) zijn schapruimte uitbreidt om tegemoet te komen aan de behoefte bij consumenten aan gemak. Dat is meteen ook een antwoord op de concurrentie van thuisbezorgde maaltijden. Ter Beke verwacht ook dat de foodservice-activiteiten (behoudens verdere lockdowns) geleidelijk zullen aantrekken.
Tijdens de analistenmeeting van vandaag hoopt KBC Securities-analist Guy Sips meer kleur te krijgen bij de uitspraken van Ter Beke over het vooruitzicht dat "men blijft werken aan een verder herstel van de resultaten".
De vooruitzichten van Ter Beke blijven positief, maar een aanhoudende volatiliteit van de grondstofprijzen leidt tot een lagere visibiliteit. Het “Kopen”-advies en koersdoel van 140 euro worden bij KBCS bevestigd.