di. 6 aug 2019

De Afrikaanse varkenskoorts (ASF) eist ook in ons land slachtoffers. Althans binnen de aandelencoverage van KBC Securities waar zowel Ter Beke als ForFarmers tegen een lager advies en koersdoel aankijken. Andere bedrijven als bijvoorbeeld Tyson Foods en Danish Crown profiteren dan weer van de groeiende vraag uit China dat zijn eigen varkenspopulatie zag wegsmelten. Senior Financial Economist Tom Simonts neemt de temperatuur op in de sector.
Chinese varkensstapel onder druk
De voorbije weken zijn de prijzen van varkensvlees gestegen tot een niveau dat in de zomermaanden niet eerder werd opgetekend. De stijgende varkensvleesprijzen in Europa zijn te wijten aan de vraag uit China. Voor het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest was het land goed voor de helft van de wereldvarkenspopulatie. Ondertussen moeten hele kuddes dieren worden gedood, verbrand of begraven in een poging om de ziekte in te dammen. Sinds de eerste melding van het virus in China in augustus vorig jaar zijn er wereldwijd meer dan een miljoen varkens geruimd en zijn de internationale groothandelsprijzen voor varkensvlees met maar liefst 20% gestegen.
Oprukkende koorts
In Oost-Europa is de laatste weken ook sprake van een sterke toename van het aantal uitbraken van varkenspest. In de afgelopen maand is het aantal gemelde gevallen van varkenspest in Roemenië bijvoorbeeld sterk gestegen onder de als huisdier gehouden varkensstapel, met ongeveer 300 nieuwe uitbraken in juli, tegen bijna 80 in juni en 30 in januari.
Er zijn dus steeds meer tekenen dat het verwoestende virus dat Azië in zijn greep heeft, Europa kan treffen. Het virus heeft zich wel nog niet verspreid naar de belangrijkste Europese varkensvleesproducerende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland. Ook België lijkt goed op weg te zijn om het virus succesvol uit te roeien of alvast uit de varkensstallen te kunnen weren.
Ter Beke en ForFarmers
De impact van de groeiende varkencrisis laat ook België niet onberoerd, want onder meer vleesverwerker Ter Beke en dierenvoedingsbedrijf ForFarmers zouden zich schrap moeten zetten.
Ter Beke
Als belangrijke afnemer bij de verwerking van zijn vleesproducten en bereide gerechten is Ter Beke flink blootgesteld aan de gestegen groothandelsprijzen. Nadat in mei al de verwachtingen op het niveau van de REBITDA met 3,5 miljoen euro werden verlaagd, zet KBC Securities voor nog eens 2,5 miljoen euro het mes in die verwachting. Op het niveau van de winst per aandeel wordt dit vertaald in een daling van 6,4 naar 5,4 euro voor 2019 en van 7,9 euro tot 7,3 euro voor 2020. De meer voorzichtige houding straalt ook af op het koersdoel dat van 155 naar 125 euro wordt gebracht en naar het advies dat van “Opbouwen” naar “Houden” gaat.
Forfarmers
Ook voor ForFarmers is KBC Securities voorzichtiger geworden en gaat het advies van “Opbouwen” naar “Houden” en zakt het koersdoel van 8,5 naar 7,5 euro. Onder meer de opruk van de varkenskoorts richting Oost-Europa doet knipperlichten branden. ForFarmers houdt in Polen een belang aan van 60% in Tasomix, weliswaar vooral actief in de pluimveesector, maar niettemin toch iets om in het oog te houden volgens sectoranalist Guy Sips. ForFarmers heeft daarnaast ook af te rekenen met opnieuw buitengewoon warme en droge zomermaanden in Europa en met opnieuw potentieel hogere inkomende logistieke kosten en meer volatiliteit in de grondstoffenprijzen.
Kansen
China is de grootste varkensvleesconsument ter wereld en heeft zelfs in normale tijden een bijna onverzadigbare honger naar het product. Met de eigen varkensstapel die steeds kleiner wordt, lonkt het land naar het buitenland om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. Ook landen in de regio kunnen steeds minder een beroep doen op Chinese varkens en lonken onder meer naar Europa. Dat speelt o.a. in de kaarten van de Deense vleesgroep Danish Crown die de vraag vanuit China nauwelijks kan volgen en capaciteit moest bijsteken in de containerterminal in Aarhus van waar het vlees vertrekt. Ook de Amerikaanse uitvoer van varkensvlees naar China bereikt, ondanks de heffingen, recordniveaus. Gisteren rapporteerde Tyson Foods alvast een mooi kwartaalrapport en het verwacht dat de impact van de ASF een positieve impact zal hebben op het resultaat.
Volgens Morgan Stanley is ook Brazilië goed gepositioneerd om te profiteren van de snelle groei van de varkensuitvoer naar China. De impact zal bovendien niet beperkt blijven tot varkens. Door de vraag naar proteïnen zullen ook steeds meer andere vleesproducten als rund en kip hun weg naar China vinden. JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld met thuisbasis in Sao Paulo zag zijn aandelenkoers sinds de start van het jaar alvast fors groeien.
Conclusie
De Afrikaanse varkenskoorts stuurt omwille van de forse daling van de Chinese varkenspopulatie een schokgolf door de voedingsindustrie. De gestegen varkensprijzen bieden echter kansen voor producenten in landen die tot dusver van de ASF gevrijwaard bleven, maar ook voor voedingsproducenten die een vleesalternatief kunnen bieden. De oprukkende koorts moet echter aanzetten tot voorzichtigheid, want de winnaars van vandaag kunnen bij een onverwachte uitbraak de verliezers van morgen worden en het persoonlijke spaarvarken een neus zetten.


