ma. 27 dec 2021

KBC Asset Management blikt in dit stuk terug op het (bijna) voorbije jaar. Ondanks de coronagolven die over de wereldeconomie rolden werden toch bovengemiddelde rendementen gehaald. Vandaag (27/12) staan de wereldwijde aandelenmarkten, uitgedrukt in euro, zo'n 20% hoger dan begin januari. De volatiliteit blijft wel stevig, dus de finale cijfers voor 2021 kunnen nog variëren. Toch kunnen we enkele duidelijke trends onderscheiden, zeker ook tussen de verschillende aandelenregio's en sectoren. In dit eerste deel bespreekt KBC Asset Management alvast de grootste sectortrends:
Cyclische bedrijven veren op door economisch herstel, maar outperformen (nog) niet
2021 leek het jaar van de 'cyclicals' te worden. Dankzij het sterke economische herstel in de VS en Europa, de heropening van de economie na de vaccinatiecampagnes, de grote stimuluspakketten, lage rente, enzovoort bereikte het producentenvertrouwen nieuwe hoogtepunten. Toch gooiden de opeenvolgende coronagolven, de slabakkende economie van China en problemen bij toeleveringsketens roet in het eten. Een mooi voorbeeld hiervan is de sector van de basismaterialen, die de eerste maanden van 2021 beter deed dan de benchmark, maar uiteindelijk toch in de zomermaanden wat terrein moest prijsgeven. Vooral de mijnbouwers kregen het relatief wat moeilijker en wonnen zo dit jaar 'maar' 10%.
De chemische sector deed wat beter, maar door de hoge energieprijzen en de lagere vraag uit China presteerde ook deze deelsector wat minder goed dan andere sectoren. Eenzelfde beeld bij de industriële bedrijven: na een sterke start bleef de sector wat hangen, ondanks vrij goede bedrijfsresultaten. De problemen bij de toeleveringsketens en hogere inflatie leken wat te wegen op het sentiment. De goedkeuring van het infrastructuurprogramma van Biden en het in werking treden van het Europese NextGen-programma doet voor de sector wel het beste verhopen voor het komende jaar. De vraag naar (groene) investeringen blijft immers bijzonder groot.
Ook de transportsector, die wel garen kon spinnen bij de hogere transportkosten, presteerde goed, maar enkele procenten onder de benchmark.
Sterke rit voor energiesector en financials
Twee andere sectoren met cyclische eigenschappen konden wel duidelijk beter doen dan de benchmark. De energiesector beleefde een woelig 2021, op de golven van de hogere (of lagere) olieprijzen. In het vierde kwartaal piekte de olieprijs boven de 80 dollar per vat, zo'n 60% boven het niveau van januari. Door de hogere vraag en nog steeds beperkte aanbod (ondermeer door productiebeperkingen van de OPEC+) blijft de olieprijs hoog en konden deze bedrijven na het rampjaar 2020 wat terrein goedmaken.
De financiële sector kon ook de benchmark kloppen, zij het vooral dankzij de banken. Het betere economische klimaat, vooral na de lockdowns begin dit jaar, liet de banken toe wat aangelegde provisies terug te nemen. Daarnaast ging ook de langetermijnrente wat hoger, vooral dan in de VS. De verzekeraars hadden een wat moeilijker jaar. Zowel de VS als Europa werden immers door heel wat natuurrampen getroffen.
Moeilijk jaar voor consumenten- en defensieve sectoren
De cyclische consumentensectoren konden het sterke 2020 niet herhalen, toen de sector de grote winnaar was van de coronacrisis. Vooral de (online) retailsector was toen de grote slokop. In 2021 leken deze bedrijven echter wat tegen hun limieten te botsen. De hogere transportkosten, hogere lonen en de heropening van de 'traditionele' kleinhandelsverkopers zorgden voor een lager rendement.
De duurzame consumptiegoederen (zoals luxegoederen) presteerden wel goed, in lijn met de brede markt. De autosector kon wat terrein winnen, al was dit vooral op conto van beursgigant Tesla te schrijven. De consumptiediensten (toerisme, restaurants) boekten vooral in het midden van het jaar winst, maar moesten deze grotendeels prijsgeven door de delta-golf en de opkomst van de omikronvariant.
De niet-cyclische consumentengoederen deden het in 2021 verrassend goed. Deze defensieve sector doet het meestal minder goed bij economisch herstel en bij stijgende rentes, maar doordat de coronagolven het herstel bedreig(d)en en de rente al bij al laag blijft konden bijvoorbeeld de voedingsretailers in lijn met de benchmark stijgen. Andere deelsectoren, zoals de voeding- en drankproducenten stegen gevoelig minder sterk.
De nutsbedrijven, een andere defensieve sector, presteerde wat in lijn met de niet-cyclische consumentengoederen. De sector van de gezondheidszorg presteerde eveneens iets minder goed dan de benchmark, maar omdat veel van deze bedrijven Amerikaans zijn konden ze in euro toch een sterke performance neerzetten.
Big Tech blijft outperformen
Technologie kon zich ontpoppen tot een van de winnaars tijdens de coronacrisis en ging daarna op hetzelfde elan verder. Deze grotendeels Amerikaanse sector ging vlot meer dan 30% hoger. Grote winnaar (+50%) was de deelsector van de halfgeleiders (computerchips). De grote vraag naar deze schaarse goederen zorgde voor enorme prijsstijgingen en lange levertermijnen. Ook de softwaresector kon na een moeizame start vlot hoger gaan, net als de meer cyclische hardware sector.
De aan technologiegerelateerde communicatiediensten bestaat uit de deelsectoren telecom (defensief) en media en entertainment (IT gerichter), waarbij telecom duidelijk achterbleef en media zowat in lijn met de benchmark.
Media presteerde sterk in de eerste jaarhelft van 2021, maar gaf in de tweede jaarhelft terrein prijs omdat marketingbudgetten teruggeschroefd werden en er verminderde interesse was in sociale media en videogames door de heropening van de economieën. De twijfels omtrent het economisch herstel en de nog steeds lage rente bleken in elk geval goed nieuws voor de Big Tech sectoren.