di. 31 dec 2019
13:30


Terugblik op beursjaar 2019: hoe presteerden de indexen wereldwijd?

De uren van 2019 zijn geteld en in Azië is 2020 zelfs al aangebroken. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts blikt even terug en bracht in kaart waar het in 2019 voor beleggers goed toeven was en waar ze beter niet waren. Een regionale top en flop 5, zeg maar. Brussel vinden we trouwens in de betere middenmoot terug. Met dank aan biotech voor de Bel20, en in het geval van de brede markt: ondanks biotech.
Winnaars
- Dé "place to be", althans bij de belangrijkste aandelenmarkten, was de Amerikaanse beurs, ofwel via de S&P 500 - die intussen 29,25% hoger staat - of de meer technologiegeoriënteerde Nasdaq die het voorbije jaar 35,74% hoger ging. De Amerikaanse beurzen werden hoger gestuurd door de last minute deal tussen de VS en China, Joe Sixpack die overeind bleef en de FED, die Trump en de beurzen plezierde met een knip in de beleidsrente. De Amerikaanse economie heeft een laat cyclisch karakter, maar, zeggen KBC Asset Management en KBC Ecomics in koor, er is geen reden tot ongerustheid. Er is (voorlopig) geen reden om aan te nemen dat de Amerikaanse economie afstevent op een recessie. Globaal gezien moet de Amerikaanse beurs wel nog de Argentijnse en de Griekse beurs voor zich dulden.
- De Chinese CSI 300 index ging vlot 35% hoger. Dat die CSI 300 ondanks de handelsspanningen toch nog een mooie klim kon neerzetten, was onder meer te danken aan de daling van de koorts richting eindejaar, maar ook aan de steun die de overheid aan de economie en de aandelenmarkten gaf.
- Met een klim van 32,59% maakt de Braziliaanse Bovespa de top-3 compleet. Het land geniet momenteel van een versnellende economie en dalende beleidsrentes, wat de beurs op een absoluut record van 115.863 punten zette. En ten slotte is er ook nog Petrobras, die in uitstekende doen is. Het verhoogde de productie tot ongekende niveaus en maakte laatst nog bekend dat het wellicht nog wat meer kapitaal zou uitkeren, geholpen door de 20 tot 40 miljard dollar die het naar eigen zeggen wil desinvesteren.

Achterblijvers
- Dat de Londense FSTE 100 (13,41%) een achterblijver was, hoeft niet te verbazen. De brexit bleef de hele tijd als een zwaard van Damocles boven de City hangen. Ondertussen lijkt er na de verkiezing van Boris Johnson wat meer duidelijkheid te bestaan en was er ruimte voor een remonte. Ondertussen domineert wel weer de twijfel over de uitkomst van de onderhandelingen met Europa in 2020.
- De Spaanse Ibex 35 (13,29%) presteerde ook niet zo sterk. Banco Santander, één van de grootste banken ter wereld, heeft de grootste positie binnen de Ibex 35 (12,4% van de index) en is verantwoordelijk voor het grootste deel van de zwakke prestatie ervan (-6,04% sinds het begin van het jaar). KBC Asset Management gelooft niettemin in het aandeel, met een ‘Kopen’ aanbeveling en een koersdoel van 4,5 euro. Dat de kapitaalpositie van de bank in vergelijking met sectorgenoten laag is en bijkomende kapitaaloperaties altijd mogelijk zijn, zijn echter twee kanttekeningen. Ook andere Spaanse banken deden het trouwens niet zo goed, met Caixabank dat 10,65% lager ging. Bankia verloor zelfs een kwart van haar waarde.
- Dat de Hang Seng index (9,57%) zwak presteerde, verwondert niet. De Chinese autonome regio Hong Kong wordt al maanden geplaagd door onlusten. Het begon met een protest tegen een uitleveringswet, maar groeide meteen uit naar een protest tegen China. China heeft tot dusver de zaak naar verhouding rustig aangepakt, maar een Tiennamen-moment ziet wellicht niemand graag.
- Een echte achterblijver is de Mexicaanse beurs (6,29%). De Mexicaanse economie trappelt al een drietal kwartalen ter plaatse, wat verwonderlijk is, omdat die doorgaans synchroon de grote buur volgt, waar de economie wél blijft groeien. Mexico is voor de Europese belegger wat ondergesneeuwd geraakt door de handelsoorlog tussen China en de VS, maar de Amerikaanse president Trump had ook met Mexico meer dan één eitje te pellen, wat resulteerde in een economische krimp in de regio.
En Euronext Brussel?
- De Bel20 was met een prestatie van 22,87% niet dé ster aan het firmament, maar situeert zich netjes in de betere middenmoot. Ter referentie: de Pan-Europese Euro Stoxx 50-index ging in 2019 25,68% hoger.
- De prestatie van de Bel20 wordt in grote mate gedreven door zwaargewichten KBC (12% van de index, 18,42% sinds de jaarstart) en AB InBev (11,2% van de index, 27,99% sinds de jaarstart). Daarnaast duwden ook twee biotechspelers stevig door. Galapagos ging sinds het begin van het jaar 133,42% hoger en Argenx steeg ook al 70,42%.
- Een diepere duik in de koerstabellen van Euronext Brussel leert trouwens dat de Bel Mid, de verzameling van middelgrote bedrijven, het nog beter deed dan de Bel20. Anders is het gesteld met de Bel Small die onder meer aan de grond werd gehouden door enkele tegenvallers in biotechland en de uitschuiver van Greenyard.
Te mijden in 2019
Voor de volledigheid geven we mee dat de beurzen van Libanon (-19,87%), Bangladesh (-19,54%), Nigeria (-15,91%), Chili (-13,61%), Laos (-12,95%) en Mongolië (-10,02%) het voorbije beursjaar absoluut te mijden waren.
