do. 7 mrt 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Derde verliesbeurt op rij voor Wall Street met de S&P 500 (-0,6%) die het grootste dagverlies in een maand slikte. De belangrijkste indexen vertoefden de hele dag onder het nulpunt, op zoek naar inspiratie. Het optimisme over de handelsbesprekingen ebde weg en de aandelen uit de gezondheidssector (-1,5%) en de energiewaarden (-1,3%) gingen op de rem staan. Bij de industrials (-0,9%) was GE (-7,9%) nog steeds de gebeten hond. Ook de publicatie van het Beige Book slaagde er niet in om richting te geven.
De kwartaalcijferstroom droogt ondertussen verder op. Gisteren druppelden onder meer nog de resultaten van Abercrombie & Fitch (+20%) binnen. In het voorbije kwartaal steeg de vergelijkbare omzet met 3%, wat ruim het dubbele was van wat analisten hadden verwacht. De groep haalde de bezem door zijn winkels en profiteerde van het succes van het Hollister-merk. Ook de winst per aandeel ging met 1,35 dollar boven de lat die analisten op 1,15 dollar hadden gelegd. Voor het volledige boekjaar mikt de groep op een omzet van 3,66 tot 3,73 miljard dollar, meer dan de gemiddelde verwachting van 3,61 miljard dollar.
De vergelijkbare omzetcijfers van Dollar Tree (+5%) gingen met een groei van 2,4% vlot boven de verwachting van 1,5%. Netto daalde de omzet van 6,36 naar 6,21 miljard dollar. De groep, die onder druk staat van aandeelhoudersactivisten om het slecht presterende Family Dollar van de hand te doen, kondigde de sluiting van 390 winkels van het uithangbord aan en de renovatie van 1.000 winkels.
Ook bij Bristol-Meyers Squibb (-1,7%), dat zijn zinnen heeft gezet op Celgene (+0,4%), roeren aandeelhoudersactivisten zich. Nadat twee investeerders zich openlijk hebben verzet tegen de deal, riep de groep haar aandeelhouders woensdag op om zich achter de transactie van 74 miljard dollar te scharen omdat dit “de beste weg voorwaarts” is.
De weg van bevestigen naar afblazen is in het geval van Aon (+4,3%) bijzonder kort. Dinsdag klonk het nog dat een overnameplan op tafel ligt voor concurrent Willis Towers Watson (-6,1%), maar nauwelijks een dag later zijn de plannen alweer afgeblazen. Er werd niet meer uitleg gegeven.