do. 25 apr 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Naar de cijfers van Facebook (+10% nabeurs) werd terecht reikhalzend uitgekeken. Het werd duidelijk dat de consument zich weinig aantrekt van privacy, maar de regelgever des te meer. De winst lag namelijk een pak boven de analistenverwachtingen, ook al zette de groep 3 à 5 miljard dollar opzij om een eventuele schikking te regelen. Dat is maar een fractie van de kasberg van meer dan 50 miljard dollar. Feit is dat er 2,43 miljard winst werd gemaakt, dat de omzet 26% hoger lag dan een jaar eerder en dat het aantal maandelijkse actieve gebruikers met 2,4 miljard hoger lag dan verwacht.
Caterpillar (-3%), traditioneel een graadmeter voor de gezondheid van de verwerkende nijverheid, verhoogt de verwachtingen voor 2019 dankzij een belastingmeevaller in de VS. Er wordt niet meer gemikt op 11,75 à 12,75 dollar winst, maar 12,06 à 13,06 dollar. Maar de boosdoener in het rapport waren tegenvallende verkoopcijfers in Azië. Dat jaagde beleggers duidelijk de stuipen op het lijf.
AT&T (-4%) zag in het eerste kwartaal een pak betaaltelevisieabonnees vertrekken (544.000 om precies te zijn) en daardoor kwam het kwartaalresultaat onder de verwachtingen uit. De telefoondiensten lokten wel meer klanten, maar de omzet bleef steken op 44,83 miljard in plaats van 45,11 miljard dollar.
Sportkledingproducent Lululemon (-0,8%) verwacht de komende vijf jaar een omzetgroei van 10-15% en ziet de operationele winst sneller groeien dan de omzet. Dat moet onder meer komen van de mannenlijn waarop de groep de komende jaren volop wil inzetten en die tegen 2023 de omzet ruim moet verdubbelen. De expansieplannen brengen de groep wat meer in het vaarwater van Nike en Adidas.
Chipotle Mexican Grill (+1%) kon de verwachtingen royaal kloppen, met dank aan de marketingafdeling en de agressieve investeringen die online bestellingen (en dus meer klanten) aantrokken. Daarmee zet het aandeel een sterke trend verder, want het verdubbelde de afgelopen 12 maanden in waarde. En terecht, want de omzet klom 9,9% op jaarbasis, tegenover een verhoopte groei met 7,29%. De jaardoelstellingen werden opgetrokken van “enkele procenten” naar “meerdere procenten”.
Tot slot is er nog Tesla (-2%). Het bedrijf gaat in het tweede kwartaal dan toch geen winst maken, ondanks beloftes van de CEO nadat het eerste kwartaal een verlies van 700 miljoen dollar opleverde. Maar in het derde kwartaal zal er wel weer winst zijn, klinkt het. Feit is dat een kapitaalverhoging zich ondertussen stevig opdringt, nadat een resem logistieke leveringsproblemen en onzekerheid over de sterkte van de vraag de kop opstaken. Duurzame winst klinkt weliswaar mooi, maar is duidelijk een uitdaging.