do. 2 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
De Amerikaanse Centrale Bank eiste de aandacht op door zijn rentebesluit en de bijhorende commentaren. De rente zelf bleef op slot en de bankiers van de Federal Reserve toonden zich unaniem in hun opinie dat dat zo nog een tijd zal blijven. Opvallend, want met 10 – 0 werd geen gewag gemaakt van een mogelijke rentedaling later dit of volgend jaar. Dat stelde aandelenbeleggers in de VS teleur, want de S&P500, de Dow en de Nasdaq verloren daardoor fluks 0,6% meer.
Ondertussen blijft de diplomatieke motor op volle toeren draaien. De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin meldde dat de onderhandelingen met China ‘productief’ waren en er een deal zou zijn die 250 miljard dollar aan Amerikaanse tarieven op Chinese goederen moet terugdraaien.
Apple plezierde fans en aandeelhouders met rooskleurige vooruitzichten. Dat werd beloond met een flinke koersstijging (4,9%) die de marktwaarde van het aandeel opnieuw tot bij de magische kaap van 1.000 miljard dollar brengt. De verkoop van iPhones steeg met 17%, maar dat was iets minder dan verwacht. Het bedrijf geniet vooral van de inkomsten uit streamingdiensten. Ook de terugkoop van eigen aandelen, voor een recordbedrag van 24 miljard dollar, werd positief onthaald.
Wie Apple zegt, zegt tegenwoordig ook Qualcomm (-3,5%). Het dispuut met Apple over belangrijke octrooien kostte de onderneming flink wat duiten. Het moest een provisie van 4,5 à 4,7 miljard dollar in de boeken nemen voor gederfde inkomsten uit rechten voor de periode dat het met Apple in dispuut was. Bovendien moest Qualcomm opbiechten dat de prestaties in 2019 onder de verwachtingen zal liggen. Het mikt op een omzet van 4,5 tot 5,5 miljard dollar, op basis van de vertragende verkoop van smartphones in China.
CVS Health Corp. (+5,4%) verhoogde de verwachtingen voor het volledige jaar dankzij de groei in de gezondheidsverzekering en lager dan verwachtte geneesmiddelenprijzen. Aetna, een onderdeel van CVS, deed het bijzonder goed. De overname van Aetna voor 69 miljard dollar lijkt dus een goede zet te zijn. Kostenbesparingen aan die kant leverden in het laatste kwartaal alvast 300 tot 350 miljoen dollar op en voor 2020 mikt CVS op 750 miljoen dollar besparingen.