do. 9 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
De laatste minuut telt, ook op Wall Street waar de S&P500 net voor de slotbel nog winst in verlies omzette. De nervositeit over de uitkomst van de handelsbesprekingen neemt verder toe en blijft op het sentiment wegen. Zeker nadat de Amerikaanse president Trump gisterenavond nog wat olie op het vuur gooide. Steeds meer lijkt iedereen er van uit te gaan dat de VS de gevreesde tarieven tegen morgen effectief ook zal opleggen, waardoor de klok weer enkele maanden teruggedraaid zal worden.
Op de obligatiemarkten was er verlies voor het Amerikaanse tienjaarpapier, het liet 1,2 basispunten liggen tot 2,467%. De oliemarkten zakten ook licht. De prijs voor een vat Brent ging, ondanks een verrassende daling van de Amerikaanse olievoorraden, opnieuw 0,7% lager tot 69,91 dollar per vat. De Amerikaanse munt hield wel stand op 1,1190 dollar tegenover de euro.
Walt Disney (+1,5% nabeurs) meldde een mooie groei van het aantal bezoekers in de themaparken, wat de investeringen in onder meer streamingdiensten deels compenseerden. De winst per aandeel daalde niettemin 13% op jaarbasis tot 1,61 dollar, dat was meer dan de 1,58 dollar waar op was gerekend. De omzet dikte 3% aan tot 14,92 miljard dollar, terwijl op een kleine daling was gerekend.
Intel (-2,5%) stelt slechts een bescheiden winst- en omzetgroei in het vooruitzicht voor de komende drie jaar. CEO Bob Swan’s groeiplannen worden gehinderd door stabiele verkopen van PC-chips. De waarschuwing komt er twee weken nadat de groep bij de kwartaalcijfers de verwachting voor 2019 verlaagde.
Nog meer loslippigheid bij General Electric (+0,4%) waar CEO Larry Culp tijdens de algemene vergadering waarschuwde dat, na de verrassend sterke eerste drie maanden van 2019, de volgende kwartalen zwakker zullen zijn. De topman vraagt aandeelhouders twee jaar geduld te hebben.
Tesla (-0,9%) heeft gisteren de kapitaalronde afgesloten en haalde via aandelen en converteerbare obligaties 2,7 miljard euro op. Er werden voor 860 miljoen dollar nieuwe aandelen aangeboden en 1,84 miljard dollar in schuld. De groep was om extra centen verlegen om de productie op te voeren.
Stevige verliescijfers duwden Lyft (-11%) naar het laagste niveau sinds de beursgang. Dat zet extra druk op Uber dat morgen zijn intrede doet op Wall Street. De introductieprijs van 44 tot 50 dollar lijkt alvast wat ruimte te laten om negatieve verrassingen op te vangen. Een waardering van 80,5 tot 91,5 miljard is hoog, maar ook een derde onder de niveaus waarvan eind vorig jaar nog sprake was.
Tegenvallend kwartaalrapport bij TripAdvisor (-11%) dat slechts een omzetgroei van 1% liet zien tot 376 miljoen dollar, terwijl op 387,2 miljoen was gerekend. Het management wijt dat aan het stopzetten van enkele verlieslatende activiteiten, wat moet blijken uit een 11% hogere EBITDA, 11% tot 89 miljoen dollar en een 21% hogere aangepaste nettowinst van 51 miljoen dollar. Maar van dat laatste kijken beleggers duidelijk niet op. Ze stellen vraagtekens bij het toekomstige groeipotentieel.
Occidental (+0,9%) lijkt Anadarko (+0,5%) nog niet binnen te hebben. Mediaberichten melden dat er gewacht wordt op een hoger bod van Chevron. Die bood eerst 33 miljard dollar, maar werd strategisch afgetroefd door de 38 miljard dollar van Occidental. Het heeft nog tot morgen tijd.